Shoutbox 0 nowych PW 



 
Reply to this topicStart new topic
> Vitara 1.6 8v supercharger
xenonsd
post Sat, 27 Apr 2019 - 18:13
Post #1


Rookie
Dołączył: Sat, 27 April 2019





Witam mam vitarę z kompresorem z mercedesa. Założyłem dodatkowe wtryski paliwa od hondy ... metodą Grabowskiego poprzez włącznik cisnienia. Plus z akumulatora poprzez bezpiecznikj i włącznik cisnieniowy i do wtrysków i do diody led do środka żeby było widać czy zasilanie jest podawane na wtryski , oczywiście tylko plus, mase z budy do diody led. Minus sygnał z orginalnego wtryskiwacza (monowtrysk) do wtrysków dodatkowych. Po dodaniu gazu zrobieniu nacisnienia wtryski pracują ok. Jest jeden mały problem silnik wkreca sie tylko do 5 tysięcy i sie dławi jak by miał odcinkę dlaczego ?? jeszcze co zabserwowałem to ze ta dioda led co miała sie zapalać po zrobieniu nadcisnienia w kolektorze pali sie cały czas tylko ze bez nacisnienia żarzy sie a na nadcisnieniu pali sie jasno. Może te wtrsyki od Hondy są wysokomowe i komp sobie nie radzi ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Sat, 27 Apr 2019 - 18:13
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
xenonsd
post Sat, 27 Apr 2019 - 18:24
Post #2


Rookie
Dołączył: Sat, 27 April 2019





Oczywiście na lpg wkręca się do 6500 tys i bez dodatkowych wtrysków wkręca tez się na 6500 Prosze o podpowiedz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamil7s
post Sun, 28 Apr 2019 - 03:18
Post #3


Frequent User
Dołączył: Tue, 23 June 2009





Lata 90 minęły, teraz się stroi seryjny komputer albo zakłada det3.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
xenonsd
post Sun, 28 Apr 2019 - 13:34
Post #4


Rookie
Dołączył: Sat, 27 April 2019





Do błota odpada
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zibi122
post Thu, 02 May 2019 - 08:35
Post #5


Forum Homee
Dołączył: Tue, 23 November 2004
Skąd: Kampinos





Bo go pewnie zalewa, trzeba wystroić tak jak kolega napisał na DET3 np . A jak nie chcesz mieć dobrze bo do błota to wyjmij kompresor.


--------------------
...
Fiat Uno Turbo - 185KM & 232Nm
Fiat Stilo 1,9 JTD - 160KM & 343Nm
Lancia Delta 2.0 16V Turbo - in progres
Lexus IS300 2JZ-GE Turbo Drift - w budowie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przema72
post Sun, 05 May 2019 - 01:42
Post #6


Forum Killer
Dołączył: Mon, 25 September 2006
Skąd: włoszczowa





to rozwiązanie grabowskiego jeśli sie z tym pobawić i porzeźbić będzie działać , ale zabija jakąkolwiek elastyczność i moment z niskich obrotów ponieważ nie ma prawidłowego sterowania ani dawką palia ani kątem zapłonu, dodatkowo musisz tankować zależnie od doładowanie BP98 lub BP100 żeby uniknąć stukowego przez brak korekcji zapłonu na doładowaniu

moim zdaniem szkoda silnika jeśli juz poskładałeś go na vitarze , spokojnie wystroisz to na det3 lub seryjnym ecu , ale jeśli koniecznie chcesz zostawić to tak jak jest , to zapomniałeś o specialnym zaworku do map sensora , silnik sie dławi a sterownik przechodzi w tryb awaryjny ponieważ map sensor widzi ze przekracza ciśnienie atmosferyczne , grabowski tez gdzieś miał opisany sposób na to aby map sensor nie widział nadciśnienia

kolejna sprawa to o jakim silniku w ogolę piszesz ? (d15b2?) jakie masz doładowanie i jakie wtryski są sterowane przez fabryczny ECU , a jakie dołożyłeś przez przełącznik ? , bo dopiero wtedy można oszacować jaki wtryskiwacz i ile ich potrzebujesz aby był cień szansy ze nie jest przelany lub nie jest ubogo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zibi122
post Mon, 06 May 2019 - 12:46
Post #7


Forum Homee
Dołączył: Tue, 23 November 2004
Skąd: Kampinos





Grabowski chyba dawał diodę zenera aby ograniczyć napięcie z mapsensora do seryjnego sterownika. Trzeba tylko wiedzieć/zmierzyć przy jakiej wartości napięcia sterownik przechodzi w tryb awaryjny.


--------------------
...
Fiat Uno Turbo - 185KM & 232Nm
Fiat Stilo 1,9 JTD - 160KM & 343Nm
Lancia Delta 2.0 16V Turbo - in progres
Lexus IS300 2JZ-GE Turbo Drift - w budowie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przema72
post Mon, 06 May 2019 - 21:52
Post #8


Forum Killer
Dołączył: Mon, 25 September 2006
Skąd: włoszczowa





a tak , faktycznie jest jeszcze patent z dioda zenera , nie wiem czy akurat stosował to Grabowski , ale w hondzie stosujesz diode zenera 3v0 , przy napięciu 3v jest ciśnienie atmosferyczne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
[Yossarian]
post Mon, 06 May 2019 - 22:35
Post #9


Forum Killer
Dołączył: Wed, 19 August 2009
Skąd: Białystok





CYTAT(przema72 @ Sun, 05 May 2019 - 01:42) *
kolejna sprawa to o jakim silniku w ogolę piszesz ? (d15b2?)


O ile ja tu widzę, to chodzi o Suzuki Vitare 1.6 8v tongue.gif


--------------------
_http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder
Civic fk2 R18A2
było: E36 4d M44B19, Astra F GSi 16v (Disastra)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
xenonsd
post Sun, 05 Jan 2020 - 11:24
Post #10


Rookie
Dołączył: Sat, 27 April 2019





Witam. Czy ktoś by był chętny pomóc w podłączeniu det 3 z wbudowanym czujnikiem cisnienia. Będę dolewał paliwa z dodatkowych wtryskiwaczy dwóch po nadcisnieniu. Map sensor oszukany wiec go nie trzeba wpinać w det. Czy czujnik położenia wałka bo nie posiada wału będzie musiał być podłaczony z Pullup ??

schemtat komputera vitary

https://www.fotosik.pl/zdjecie/6e82a2f633aff4a0
https://www.fotosik.pl/zdjecie/d62ead7c0c9c52cd
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2906ebac12ebc786
https://www.fotosik.pl/zdjecie/d06f115fc1f6dad7
Go to the top of the page
 
+Quote Post
soltyk
post Sun, 05 Jan 2020 - 14:36
Post #11


Frequent User
Dołączył: Mon, 10 February 2014





Do czego używasz tego samochodu, że potrzebujesz kompresor? Kiedyś takim jeździłem. Tak to prowadzi się, że na drodze strach głębiej depnąć. Do błota mocy aż nadto. Chłopaki dławili te silniki, robiąc snorkele z rurek od odkurzacza. I dalej każdemu starczało mocy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
xenonsd
post Sun, 05 Jan 2020 - 15:53
Post #12


Rookie
Dołączył: Sat, 27 April 2019





Do offroad rajdy smile.gif po słabym terenie jechałeś pod górę piaszczystą wbij się. Zapnij blokady mostów przód tył i malutkie kółka 33 cale biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
xenonsd
post Thu, 19 Mar 2020 - 12:40
Post #13


Rookie
Dołączył: Sat, 27 April 2019





Witam. Zainstalowałem det 3 z mapem 4 bary steruje on wtryskami dodatkowymi z hondy i kątem zapłonu tylko w minusowych wartościach afr ogarnięty egt 650 stopni. Problem z spalaniu stukowym szczególnie 3 bieg 3500 obrotów i przy 5000. Świece zimniejsze nawet o 2 stopnie żeby nie było spalania stukowego to musze cofnąć zapłon o 11 stopni czy może to powodować czujnik temperatury powietrza jest on w kolektorze ? Od kompresora jest sporo cieplejsze powietrze może ktoś się spotkał z podobną problemem map sensor z seryjnego ecu oszukany nie widzi nadcisnienia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Thu, 19 Mar 2020 - 16:57
Post #14


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Jak oszukałeś fabryczny map sensor? Tylko nie mów, że zaworkiem zwrotnym.
Masz intercooler?
Świeże 98 paliwko zalane?


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
xenonsd
post Thu, 19 Mar 2020 - 18:27
Post #15


Rookie
Dołączył: Sat, 27 April 2019





Ic nie ma gdzie niestety jak narazie na 95 :/ ale to żaden problem na 98 a map sensor det 3 ograniczone napięcie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
xenonsd
post Thu, 19 Mar 2020 - 18:35
Post #16


Rookie
Dołączył: Sat, 27 April 2019





Max doładowania robie 0.5 bara 0.6 max max
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Thu, 19 Mar 2020 - 21:25
Post #17


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Bez IC i na kondonie 95 benzynie to stukowe nie jest dziwnym zjawiskiem. wink.gif

Na 98 i FMIC na to doładowanie pod seryjny CR nie będziesz musiał więcej, niż 4 stopnie opóźnić, żeby nie mieć stuku.


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 04 June 2020 - 00:16