Shoutbox 0 nowych PW 



237 Stron V  « < 235 236 237  
Reply to this topicStart new topic
> ecumaster - zrob to sam
kris4cars
post Mon, 13 Mar 2017 - 21:54
Post #4721


Super User
Dołączył: Sun, 11 January 2015
Skąd: Zbąszyń





pewno det dostał strzała.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 13 Mar 2017 - 21:54
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
Pangapa
post Sun, 26 Mar 2017 - 12:30
Post #4722


Rookie
Dołączył: Tue, 21 March 2017





Witam mam kilka pytań o przepustnice z M104 3.2 kupiłem mój silnik z uwalona wiązka bez kompa od znajomego
stwierdziłem że kupie ecumaster emu i moduł DBW z faktu elektronicznie sterowanej przepustnicy,
teraz są trochę schody bo przepustnica jest z wersji silnika z ASR i mam pytanie czy ktoś z was spotkał sie z ta przepustnica czy męczyć się z nią w podłączeniu (schemat gniazda przepustnicy przychodzi 11 przewodów 2 od silnika, reszta czarna magia ) czy lepiej wymienić na inną ? reszta wiązki jest już zrobiona ... i fajnie jak ktoś podzielił by się informacjami
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linarr
post Sun, 26 Mar 2017 - 13:36
Post #4723


Super User
Dołączył: Sun, 25 January 2015
Skąd: Żyrardów





musisz znaleźć pinout tej przepustnicy i wiedzieć które kable są do silnika + i -, który to zasilanie potencjometru, sygnał z niego i masa


--------------------
Audi A4 B5 V8 310 KM i 400 Nm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
goldi860628
post Sun, 26 Mar 2017 - 14:03
Post #4724


Super User
Dołączył: Mon, 23 June 2008
Skąd: KrK/RbK





CYTAT(Pangapa @ Sun, 26 Mar 2017 - 12:30) *
Witam mam kilka pytań o przepustnice z M104 3.2 kupiłem mój silnik z uwalona wiązka bez kompa od znajomego
stwierdziłem że kupie ecumaster emu i moduł DBW z faktu elektronicznie sterowanej przepustnicy,
teraz są trochę schody bo przepustnica jest z wersji silnika z ASR i mam pytanie czy ktoś z was spotkał sie z ta przepustnica czy męczyć się z nią w podłączeniu (schemat gniazda przepustnicy przychodzi 11 przewodów 2 od silnika, reszta czarna magia ) czy lepiej wymienić na inną ? reszta wiązki jest już zrobiona ... i fajnie jak ktoś podzielił by się informacjami

przeslij numer tej przepustnicy do nas z jakimis zdjeciami pogladowymi oraz opisem pod rp@ecumaster.com zobaczymy co da sie zrobic.


--------------------
 Toyota MR2 sw21 (5sfe(2,2 N/a) --> 5sfTe(2,2 + T) --> 3sgTe(2,0 T) -> 1MZfe(3,0 V6) --> ??) powered by Me & Tyłozmyk :)   
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pangapa
post Sun, 26 Mar 2017 - 15:16
Post #4725


Rookie
Dołączył: Tue, 21 March 2017





CYTAT(Linarr @ Sun, 26 Mar 2017 - 13:36) *
musisz znaleźć pinout tej przepustnicy i wiedzieć które kable są do silnika + i -, który to zasilanie potencjometru, sygnał z niego i masa

Tyle też wiem smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MisioLBN
post Wczoraj, 11:10
Post #4726


Forum Killer
Dołączył: Tue, 16 December 2014





Czy do Det 3 można podpiąć szerokopasmówkę żeby korygował czy zostawić ori lambdę ? Praca w FIT
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AT89S52
post Wczoraj, 11:26
Post #4727


Frequent User
Dołączył: Sun, 22 November 2009
Skąd: Warszawa





CYTAT(MisioLBN @ Wed, 29 Mar 2017 - 11:10) *
Czy do Det 3 można podpiąć szerokopasmówkę żeby korygował czy zostawić ori lambdę ? Praca w FIT


Tak, w tables switch input wybierasz "Use as NBO correction", a później konfigurujesz w "EGO correction". Sonde podpinasz pod pin tables switch naturalnie.

Przy okazji zapytam. Czy lepiej podpiąć wyjście 0-1V z kontrolera (czyli jak klasyczna sonda) czy można też stosować 0-5V ? Ta druga opcja byłaby fajniejsza, bo nie trzeba będzie nic przepinać aby sobie logować sygnał z sondy.


--------------------
Piotrek
E36 + E46 + Golf VI
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MisioLBN
post Wczoraj, 14:59
Post #4728


Forum Killer
Dołączył: Tue, 16 December 2014





CYTAT(AT89S52 @ Wed, 29 Mar 2017 - 11:26) *
Tak, w tables switch input wybierasz "Use as NBO correction", a później konfigurujesz w "EGO correction". Sonde podpinasz pod pin tables switch naturalnie.

Przy okazji zapytam. Czy lepiej podpiąć wyjście 0-1V z kontrolera (czyli jak klasyczna sonda) czy można też stosować 0-5V ? Ta druga opcja byłaby fajniejsza, bo nie trzeba będzie nic przepinać aby sobie logować sygnał z sondy.

Do WBO potrzebny jest kontroler sondy bo Det go nie ma ? Da radę wpiąc wtryski w półsekwencji a ebc pod jakieś inne wejście ? Zaraz się okaże że bez kitu taniej i lepiej kupić MS czy Vemsa zamiast się grzebać z detem na FIT.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kaziu1985pn
post Wczoraj, 22:46
Post #4729


User
Dołączył: Tue, 15 September 2009





witam,
na dniach chce się zabrać za montaż det3 250kpa do mojego is m42. Standardowo łączony będzie według schematu z instrukcji dla FI. Jest szansa żeby ktoś wysłał wstepnie skonfigurowany wsad żeby silnik odpalił i mógłbym go dalej modyfikować ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AT89S52
post Dzisiaj, 10:53
Post #4730


Frequent User
Dołączył: Sun, 22 November 2009
Skąd: Warszawa





CYTAT(MisioLBN @ Wed, 29 Mar 2017 - 14:59) *
Do WBO potrzebny jest kontroler sondy bo Det go nie ma ? Da radę wpiąc wtryski w półsekwencji a ebc pod jakieś inne wejście ? Zaraz się okaże że bez kitu taniej i lepiej kupić MS czy Vemsa zamiast się grzebać z detem na FIT.


Tak, jest potrzebny. Możesz tanio kupić od jednego z userów forum (zukreator).

Wtryski podpinasz w półsekwencji, ściągasz soft 1.42 czy 1.44 i podpinasz EBC przez tranzystor pod freq out. Było milion razy, proponuje poświęcić jeden dzień na przeczytanie całego tematu.



CYTAT(kaziu1985pn @ Wed, 29 Mar 2017 - 22:46) *
witam,
na dniach chce się zabrać za montaż det3 250kpa do mojego is m42. Standardowo łączony będzie według schematu z instrukcji dla FI. Jest szansa żeby ktoś wysłał wstepnie skonfigurowany wsad żeby silnik odpalił i mógłbym go dalej modyfikować ??


Powinien odpalić na defaultowych ustawieniach po poprawnym skonfigurowaniu czujników.


--------------------
Piotrek
E36 + E46 + Golf VI
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kaziu1985pn
post Dzisiaj, 11:49
Post #4731


User
Dołączył: Tue, 15 September 2009





Obojętnie na którym firmware ? Obecnie wgralem 1.3 a w katalogu sa jeszcze 1.25 1.27
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AT89S52
post Dzisiaj, 11:50
Post #4732


Frequent User
Dołączył: Sun, 22 November 2009
Skąd: Warszawa





CYTAT(kaziu1985pn @ Thu, 30 Mar 2017 - 11:49) *
Obojętnie na którym firmware ? Obecnie wgralem 1.3 a w katalogu sa jeszcze 1.25 1.27


Im nowszy tym lepszy.


--------------------
Piotrek
E36 + E46 + Golf VI
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MisioLBN
post Dzisiaj, 11:50
Post #4733


Forum Killer
Dołączył: Tue, 16 December 2014





CYTAT(AT89S52 @ Thu, 30 Mar 2017 - 10:53) *
Tak, jest potrzebny. Możesz tanio kupić od jednego z userów forum (zukreator).

Wtryski podpinasz w półsekwencji, ściągasz soft 1.42 czy 1.44 i podpinasz EBC przez tranzystor pod freq out. Było milion razy, proponuje poświęcić jeden dzień na przeczytanie całego tematu.





Powinien odpalić na defaultowych ustawieniach po poprawnym skonfigurowaniu czujników.

Dziękuję bardzo smile.gif Z racji że zdecydowałem się olać już strojenie samochodu w N/A ponieważ w Lipcu składam turbo to szkoda wydawać już na to kasę. Przyszedł mi do głowy pomysł żeby założyć WBO, Deta we własnym zakresie ( mam już instalacje zrobioną kostka wisi jedynie wtryski na FIT przepiąć) i pod N/A samemu coś podstroić z pomocą forum żeby krzywdy nie zrobić silnikowi a chociaż te 2 miesiące się nacieszyć wolnossakiem. Mając AFR jestem w stanie wystroić paliwo z pomocą kolegów z forum a zapłon można bardzo delikatnie ruszyć. Tylko nie mam pewności czy bedą chętne osoby coś poradzić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AT89S52
post Dzisiaj, 11:56
Post #4734


Frequent User
Dołączył: Sun, 22 November 2009
Skąd: Warszawa





CYTAT(MisioLBN @ Thu, 30 Mar 2017 - 11:50) *
Dziękuję bardzo smile.gif Z racji że zdecydowałem się olać już strojenie samochodu w N/A ponieważ w Lipcu składam turbo to szkoda wydawać już na to kasę. Przyszedł mi do głowy pomysł żeby założyć WBO, Deta we własnym zakresie ( mam już instalacje zrobioną kostka wisi jedynie wtryski na FIT przepiąć) i pod N/A samemu coś podstroić z pomocą forum żeby krzywdy nie zrobić silnikowi a chociaż te 2 miesiące się nacieszyć wolnossakiem. Mając AFR jestem w stanie wystroić paliwo z pomocą kolegów z forum a zapłon można bardzo delikatnie ruszyć. Tylko nie mam pewności czy bedą chętne osoby coś poradzić.


Jaki silnik i czy masz czujnik spalania stukowego? EGT?


--------------------
Piotrek
E36 + E46 + Golf VI
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MisioLBN
post Dzisiaj, 12:38
Post #4735


Forum Killer
Dołączył: Tue, 16 December 2014





CYTAT(AT89S52 @ Thu, 30 Mar 2017 - 11:56) *
Jaki silnik i czy masz czujnik spalania stukowego? EGT?

EW10j4, Knocka mam a EGT przy N/A chyba nie potrzebne mi ? Będzie dopiero razem z turbo i wtedy oddam do strojenia komuś ogarniętemu natomiast n/a chciał bym uruchomić żeby naprawdę nacieszyć się smaochodem który składałem przez dobre 2 lata ( po trochu graty kupowałem) i nigdy nie udało mi się wystroić pomimo bodajże 8 prób... tylko jeden raz z mojej winy nie został zrobiony kiedy oddałem uszkodzony samochód ( przetarty kabel nie miałem czasu szukać).
Go to the top of the page
 
+Quote Post

237 Stron V  « < 235 236 237
Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 30 March 2017 - 16:34