Shoutbox 0 nowych PW 

6 Stron V  « < 4 5 6  
Reply to this topicStart new topic
> Z kamerą wśród torów i moje starty w amatorskich cyklach
Bio
post Fri, 27 Sep 2024 - 08:27
Post #101

Forum Killer

CYTAT([Yossarian] @ Thu, 26 Sep 2024 - 08:45) *

-przekładnia kierownicza od Integry z jednej strony pomagała mocno na szykanach, z drugiej działa z zauważalnie większym oporem od fabrycznej, co mnie mocno zaskoczyło w ciasnych sekcjach.

pora robić bicka i powyciskać na ławce przed rundami biggrin.gif

--------------------
Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind
Insta: @tqmmpl
Twitter: @tqmmpl
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 27 Sep 2024 - 08:27
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
kontrolm
post Sat, 28 Sep 2024 - 07:34
Post #102

Forum Clubber

Ikona grupy

ja w 205 mam przerobiony krótki magiel 2.5 obrotu na "bez wspomagania". + agresywna geometria + szeroki slick i jak jestem np. podziębiony to w ciasnej szykanie nie dam rady skręcić szybko a parę w łapach zawsze wydawało mi się że mam laugh.gif
Ale czucie toru i tego co się dzieje z kołami jest bezbłędne i warte wyrzeczeń - brak gumowatości znanej z hydraulicznych układów wspomagania.
Lżejszy silnik powinien mi trochę ulżyć laugh.gif

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
kontrolm
post Sat, 28 Sep 2024 - 07:35
Post #103

Forum Clubber

Ikona grupy

CYTAT([Yossarian] @ Thu, 26 Sep 2024 - 21:44) *

Profi moze kiedyś będzie ;) Ale miło było poznać. A aparat jest bo nie chciałem drugi raz sie bawić w EMU w aucie. Ale chyba dochodzę do momentu, ze jednak będzie trzeba w tym kierunku spojrzeć.

Masz jakieś negatywne wspomnienia z EMU ?

--------------------
VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę

+Quote Post
[Yossarian]
post Sat, 28 Sep 2024 - 09:50
Post #104

Forum Killer

Negatywne wspomnienia nie, EMU w Disastrze było dobrą drogą bo tam ori komp był upierdliwy w strojeniu. Ale w Hondzie akurat te kompy OEM są dobrze rozpracowane. EMU to sporo roboty i kosztów: trzeba wiązkę robić np. Do tego samo strojenie wymaga dużo czasu: np Disastra wystrojona jak było w miarę ciepło, zimą miała problem by odpalić. To była oczywiście szybka poprawka, ale takie rzeczy zwyczajnie nie dzieją się przy strojeniu na ori kompie. A skoro ten komp Hondy pozwala przyzwoicie wystroić takie lekko dlubniete B16 jak moje to nie było dotąd sensu komplikować sobie życia smile.gif. Ale skoro OEM zapłon zaczyna irytować to jest trochę myśli by jednak jeszcze raz pójść w EMU

--------------------
_http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder
Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16
było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra"

+Quote Post
Andrzejsr
post Sat, 28 Sep 2024 - 20:36
Post #105

Forum Clubber

Z tym wspomaganiem to ta przekłądnia od Integry nie ma wspomagania ? (nie znam, na zdj w internecie mają?)
Ja po zamontowaniu wspomagania elektrycznego jestem zachwycony, czucia nie czuję że straciłem, a mniej napięty-mocujący się jeżdżę i ogólne zmęczenie mniejsze i - trudno to zmierzyć - ale bez robiąc kontrę mocując się łatwo było przesadzić i kolejna itd, generalnie mniej precyzyjna jazda . Coś mi niestety nie działa a to byłoby idealne - regulacja siły wspomagania.
Co do EMU to od tunera skądinąd dobrego nasłuchałem się że właśnie zimno / ciepło potrafi coś szwankować . Ale i tak mi w Alfie wystroił i w lecie fajnie, zobaczę jak w zimie.

A co robiłeś jak miała Astra problemy z tym odpaleniem zimą ? - ot po prostu więcej gazu przy zapalaniu i trochę rozgrzać czy coś trzeba z laptopem zmieniać ? - nie wiem min obroty jałowe?

--------------------
Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com

+Quote Post
[Yossarian]
post Sun, 29 Sep 2024 - 12:56
Post #106

Forum Killer

CYTAT(Andrzejsr @ Sat, 28 Sep 2024 - 20:36) *
Z tym wspomaganiem to ta przekłądnia od Integry nie ma wspomagania ? (nie znam, na zdj w internecie mają?)

Ma, oczywiście. Hydrauliczne, pompa została ta, co do tej pory. Ale FWD z mocno spiętą szperą plytkową i na slickach o szerokości 250 to i na dotychczasowym maglu wymagało niezłej roboty żeby skręcić, a ten jak cieżej chodzi no to.. cóż, trzeba przypakować wink.gif Jak założyłem slicka 230 na przód na dwie ostatnie próby to sie zrobiło nieco łatwiej, a skoro je wygrałem to na pewno nie było wolniej, wiec tu też może być pole do manewru wink.gif

CYTAT(Andrzejsr @ Sat, 28 Sep 2024 - 20:36) *
A co robiłeś jak miała Astra problemy z tym odpaleniem zimą ? - ot po prostu więcej gazu przy zapalaniu i trochę rozgrzać czy coś trzeba z laptopem zmieniać ? - nie wiem min obroty jałowe?

Tam generalnie był taki myk, ze silnik krokowy został wywalony i obroty sobie falowały na jałowych - trzeba było podbić częstotliwość tego falowania i problem rozwiązany. Plus jakaś tam korekcja dawki paliwa jak pamiętam. Bez tego zimą odpalała i od razu gasła. Nie było to wiele roboty, ale nadal, jeden z wielu takich drobiazgów do ogarnięcia przy przejściu na stand-alone. Temu dla prostoty staram się trzymać ori kompa. Mam ogólnie plan wystawić tego swojego swapa na sprzedaż za jakiś czas. I zależnie od tego czy pójdzie to albo K-seria, albo (jak nie będzie chętnego na swap) EMU+jakiś sensowny zapłon lub OEM komp + Digidizzy z USA. Digizdizzy to zamiennik apratau zapłonowego z czujnikiem halla i konwersją sygnału tak by czytał to ori komp, zamiast tych reluktancyjnych antyków co sa standardowo w aparacie - plug and play podobno, ale 1000+ USD trzeba wydać. Jeszcze trochę myślę o doprężaniu jeśli by została B-seria ale to na razie odległe plany -zobaczymy po sezonie.

--------------------
_http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder
Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16
było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra"

+Quote Post

6 Stron V  « < 4 5 6
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 14 October 2024 - 16:12