Z kamerą wśród torów i moje starty w amatorskich cyklach |
Z kamerą wśród torów i moje starty w amatorskich cyklach |
Fri, 27 Sep 2024 - 08:27
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 13 August 2008 Skąd: Bratislava |
-przekładnia kierownicza od Integry z jednej strony pomagała mocno na szykanach, z drugiej działa z zauważalnie większym oporem od fabrycznej, co mnie mocno zaskoczyło w ciasnych sekcjach. pora robić bicka i powyciskać na ławce przed rundami -------------------- Blog Motoryzacyjny TorquedMad mind - tqmm.pl
FB: @torquedmadmind Insta: @tqmmpl Twitter: @tqmmpl |
|
|
Wspieraj forum |
Fri, 27 Sep 2024 - 08:27
|
Dotacja |
|
|
|
Sat, 28 Sep 2024 - 07:34
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie |
ja w 205 mam przerobiony krótki magiel 2.5 obrotu na "bez wspomagania". + agresywna geometria + szeroki slick i jak jestem np. podziębiony to w ciasnej szykanie nie dam rady skręcić szybko a parę w łapach zawsze wydawało mi się że mam
Ale czucie toru i tego co się dzieje z kołami jest bezbłędne i warte wyrzeczeń - brak gumowatości znanej z hydraulicznych układów wspomagania. Lżejszy silnik powinien mi trochę ulżyć -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
Sat, 28 Sep 2024 - 07:35
|
|
Forum Clubber Dołączył: Fri, 09 March 2007 Skąd: Błonie |
Profi moze kiedyś będzie ;) Ale miło było poznać. A aparat jest bo nie chciałem drugi raz sie bawić w EMU w aucie. Ale chyba dochodzę do momentu, ze jednak będzie trzeba w tym kierunku spojrzeć. Masz jakieś negatywne wspomnienia z EMU ? -------------------- VEMS rozkminiłem do ostatniego rezystorka - chętnie pomogę
|
|
|
Sat, 28 Sep 2024 - 09:50
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 19 August 2009 Skąd: Białystok |
Negatywne wspomnienia nie, EMU w Disastrze było dobrą drogą bo tam ori komp był upierdliwy w strojeniu. Ale w Hondzie akurat te kompy OEM są dobrze rozpracowane. EMU to sporo roboty i kosztów: trzeba wiązkę robić np. Do tego samo strojenie wymaga dużo czasu: np Disastra wystrojona jak było w miarę ciepło, zimą miała problem by odpalić. To była oczywiście szybka poprawka, ale takie rzeczy zwyczajnie nie dzieją się przy strojeniu na ori kompie. A skoro ten komp Hondy pozwala przyzwoicie wystroić takie lekko dlubniete B16 jak moje to nie było dotąd sensu komplikować sobie życia . Ale skoro OEM zapłon zaczyna irytować to jest trochę myśli by jednak jeszcze raz pójść w EMU
-------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
Sat, 28 Sep 2024 - 20:36
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 24 March 2015 |
Z tym wspomaganiem to ta przekłądnia od Integry nie ma wspomagania ? (nie znam, na zdj w internecie mają?)
Ja po zamontowaniu wspomagania elektrycznego jestem zachwycony, czucia nie czuję że straciłem, a mniej napięty-mocujący się jeżdżę i ogólne zmęczenie mniejsze i - trudno to zmierzyć - ale bez robiąc kontrę mocując się łatwo było przesadzić i kolejna itd, generalnie mniej precyzyjna jazda . Coś mi niestety nie działa a to byłoby idealne - regulacja siły wspomagania. Co do EMU to od tunera skądinąd dobrego nasłuchałem się że właśnie zimno / ciepło potrafi coś szwankować . Ale i tak mi w Alfie wystroił i w lecie fajnie, zobaczę jak w zimie. A co robiłeś jak miała Astra problemy z tym odpaleniem zimą ? - ot po prostu więcej gazu przy zapalaniu i trochę rozgrzać czy coś trzeba z laptopem zmieniać ? - nie wiem min obroty jałowe? -------------------- Alfa Romeo 156 Cup 2.0 TS
Westfield SEiW Aerorace 2.0 --> aswestfield.wordpress.com |
|
|
Sun, 29 Sep 2024 - 12:56
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 19 August 2009 Skąd: Białystok |
Z tym wspomaganiem to ta przekłądnia od Integry nie ma wspomagania ? (nie znam, na zdj w internecie mają?) Ma, oczywiście. Hydrauliczne, pompa została ta, co do tej pory. Ale FWD z mocno spiętą szperą plytkową i na slickach o szerokości 250 to i na dotychczasowym maglu wymagało niezłej roboty żeby skręcić, a ten jak cieżej chodzi no to.. cóż, trzeba przypakować Jak założyłem slicka 230 na przód na dwie ostatnie próby to sie zrobiło nieco łatwiej, a skoro je wygrałem to na pewno nie było wolniej, wiec tu też może być pole do manewru A co robiłeś jak miała Astra problemy z tym odpaleniem zimą ? - ot po prostu więcej gazu przy zapalaniu i trochę rozgrzać czy coś trzeba z laptopem zmieniać ? - nie wiem min obroty jałowe? Tam generalnie był taki myk, ze silnik krokowy został wywalony i obroty sobie falowały na jałowych - trzeba było podbić częstotliwość tego falowania i problem rozwiązany. Plus jakaś tam korekcja dawki paliwa jak pamiętam. Bez tego zimą odpalała i od razu gasła. Nie było to wiele roboty, ale nadal, jeden z wielu takich drobiazgów do ogarnięcia przy przejściu na stand-alone. Temu dla prostoty staram się trzymać ori kompa. Mam ogólnie plan wystawić tego swojego swapa na sprzedaż za jakiś czas. I zależnie od tego czy pójdzie to albo K-seria, albo (jak nie będzie chętnego na swap) EMU+jakiś sensowny zapłon lub OEM komp + Digidizzy z USA. Digizdizzy to zamiennik apratau zapłonowego z czujnikiem halla i konwersją sygnału tak by czytał to ori komp, zamiast tych reluktancyjnych antyków co sa standardowo w aparacie - plug and play podobno, ale 1000+ USD trzeba wydać. Jeszcze trochę myślę o doprężaniu jeśli by została B-seria ale to na razie odległe plany -zobaczymy po sezonie. -------------------- _http://autobezsens.blogspot.com/ <- nudne gadanie o niczym
Drive like lightning, crash like thunder Civic fk2 R18A2 + Civic EG B16 było: E36 4d M44B19 - "(b)awaria", Astra F GSi 16v - "Disastra" |
|
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 14 October 2024 - 16:12 |