Shoutbox 0 nowych PW 



254 Stron V  « < 252 253 254  
Reply to this topicStart new topic
> ecumaster - zrob to sam
Mis
post Mon, 10 Dec 2018 - 22:36
Post #5061


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





CYTAT(Huragan @ Mon, 10 Dec 2018 - 21:56) *
Panowie mam problem z DET 3 ,nie pamięta map i konfiguracji po wyłaczeniu zapłonu. MIał ktoś podobny problem? Jak otworzę projekt i zapiszę to działa normalnie do wyłaczeia zapłonu

A klikusiasz ładnie "make maps permament" czy nie klikusiasz?


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 10 Dec 2018 - 22:36
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
mateusz1605
post Tue, 11 Dec 2018 - 02:21
Post #5062


Rookie
Dołączył: Sun, 03 April 2011
Skąd: Rykały





Mialem ten sam problem, serwis sie z tym w 1 dzien uporal. Podobno byly jakies zmiany w hardware i faktycznie jakas seria det3 jest wadliwa.

CYTAT(Huragan @ Mon, 10 Dec 2018 - 21:56) *
Panowie mam problem z DET 3 ,nie pamięta map i konfiguracji po wyłaczeniu zapłonu. MIał ktoś podobny problem? Jak otworzę projekt i zapiszę to działa normalnie do wyłaczeia zapłonu

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Huragan
post Thu, 13 Dec 2018 - 08:51
Post #5063


Rookie
Dołączył: Sun, 29 November 2009





Ok to wysyłam na serwis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek50
post Mon, 31 Dec 2018 - 11:22
Post #5064


User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





Na 20 i 18 pinie mam cały czas przejscie do masy, nawet na odpiętym decie. Da sie to jakos uratować?


--------------------
EG4 D16T AWD 380+
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AT89S52
post Wed, 02 Jan 2019 - 09:22
Post #5065


Frequent User
Dołączył: Sun, 22 November 2009
Skąd: Warszawa/Mława





CYTAT(krzysiek50 @ Mon, 31 Dec 2018 - 11:22) *
Na 20 i 18 pinie mam cały czas przejscie do masy, nawet na odpiętym decie. Da sie to jakos uratować?


Jak upaliłeś tranzystory to do wymiany 2 sztuki na irlr2905 lub jeszcze lepiej vnd14nv04. 5 min roboty.


--------------------
E36 / M50B25 Vanos / GT28 T04e @ FejsBook - Turbo Familia
Daily: E91 320d + Golf VI DSG TDI
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nomaster
post Wed, 02 Jan 2019 - 20:49
Post #5066


Super User
Dołączył: Wed, 09 November 2016





Takie szybkie pytanie. Czy detem dałoby się odpalić silnik 1 cylindrowy bez żadnych dodatkowych modułów typu EDIS? Jakoś zamieszać wejściem zapłonowym czy coś i fuel implant?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
manieko58
post Wed, 09 Jan 2019 - 16:18
Post #5067


Frequent User
Dołączył: Sun, 24 February 2013
Skąd: sieradz





Witam. Podlaczylem dzisiaj do omegi z silnikiem x30xe deta 2 i nie chciała odpalić. Wszystko według diagramu pod motronica 2.8 z c25xe. Czyzby trzeba by ustawic parametry zaplonu na 60-2 ? Det niby jest nigdy nie uzywany . Dodam ze po przekreceniu zapłonu dioda na decie sie swieci wiec chyba ok. Cos poradzicie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
soldi
post Wed, 09 Jan 2019 - 16:44
Post #5068


Frequent User
Dołączył: Sat, 14 March 2009





a ustawieś cokolwiek w sofcie deta? z zapisaniem mapy do pamięci urządzenia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
manieko58
post Wed, 09 Jan 2019 - 20:26
Post #5069


Frequent User
Dołączył: Sun, 24 February 2013
Skąd: sieradz





No wlasnie doczytalem ze trzeba go skonfigorowac. Jeszcze nie podpiołem kompa bo do pracy juz jechalem i nie zdazylem . A po drugie jutro bede miał dopiero konwerter na usb . Jesli nie odpali bede pisał. Szczerze mowiac to wertepuje caly temat drugi raz i duuuużo do nauki jest widze. wink.gif . A jeszcze zapytam czy bede musial wgrywac mu softa? Jesli tak to najnowszy do det 2 to chyba 1.92 . Czy ktos moze udostepnic bo szukałem na stronie mastera i niema.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyla
post Thu, 10 Jan 2019 - 17:22
Post #5070


User
Dołączył: Wed, 15 January 2014





panowie proszę o pomoc bo auto mi bardzo ciezko odpala - i na zimnym i na cieplym udaje sie go zaplic czasami za 5 razem a czasami za 25 razem, objawy zawsze sa takie same ze gaśnie zaraz po crankingu, a jak tylko uda mu sie nie zgasnac to chodzi jak marzenie, na filmiku widac o co chodzi:

https://youtu.be/sX0n6hH6i_U

Log z takiego palenia:

https://naforum.zapodaj.net/0def6b93df7a.jpg.html



Zastanawiają mnie te poziome równe kreski (zaznaczone na czerwono) bo to nie jest możliwe, żeby przez 0,5sek obroty były cały czas takie same i to co do 1rpm,

Czy macie jakieś pomysły ? I czy pompa paliwa powinna działać podczas kręcenia ?

Pacjent SR20DE w 100nx na det3 fit, zaplon ori na mechanicznym rozdzielaczu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek50
post Fri, 11 Jan 2019 - 15:04
Post #5071


User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





jak wyglada korekcja dawki po temperaturze i wzbogacenie po rozruchu?


--------------------
EG4 D16T AWD 380+
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Fri, 11 Jan 2019 - 15:39
Post #5072


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Zmień dawko w crankingu i po zapłonie.
Pompa powinna chodzić przy kręceniu rozrusznikiem, może też chodzić po zapłonie kilka sekund.


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wojtek
post Fri, 11 Jan 2019 - 19:53
Post #5073


Forum Homee
Dołączył: Wed, 25 January 2006
Skąd: Krosno





Czy black zapisuje sam w sobie jakiegoś loga ? czy tylko live data z pc ? jeśli chce aby logowalo się bez pc potrzebuje edl1 ?


--------------------
EVO X 480/630
Cooper S R56
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyla
post Fri, 11 Jan 2019 - 20:59
Post #5074


User
Dołączył: Wed, 15 January 2014





CYTAT(krzysiek50 @ Fri, 11 Jan 2019 - 15:04) *
jak wyglada korekcja dawki po temperaturze i wzbogacenie po rozruchu?


Na screenie widać korekcję po CLT i Afterstart enrichment

https://naforum.zapodaj.net/e928bff070ff.jpg.html


A tutaj dawka w cranking

https://naforum.zapodaj.net/ad74ab4952f2.jpg.html



Muszę zobaczyć czy pompa działa podczas kręcenia rozrusznikiem, dawka cranking wydaje mi się dobra bo odpala za każdym razem i przechodzi do afterstart ale od razu gaśnie, a jak nie zgaśnie to AFR podczas rozgrzewania trzyma około 14,0-14,5

Może jeszcze jakieś pomysły ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Fri, 11 Jan 2019 - 22:39
Post #5075


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Za ubogi masz AFR przy rozgrzewaniu. Odpalając na mrozie polecam 11.0-12.5 narastające.


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rekin528
post Thu, 17 Jan 2019 - 19:58
Post #5076


Rookie
Dołączył: Thu, 17 May 2018
Skąd: Nederland/Gdańsk





Do czego sluzy "USER DEFINED DEFLECTION" w zakladce "SA FUEL IMPLANT"?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wojtek
post Thu, 17 Jan 2019 - 20:51
Post #5077


Forum Homee
Dołączył: Wed, 25 January 2006
Skąd: Krosno





Mam takie pytanie.
Po montażu emu black, mam na wolnych ciśnienie paliwa ok 5barów, na ori sterowniku było 3,2b.
Tuner twierdzi ze to przez to ze emu nie ma wolnego biegu pompy, pompa to dw300c
Czy seryjny regulator nie jest w stanie upuscic na tyle ciśnienia co teraz na emu bije pompa i dlatego jest większe ?
Czy w praktyce w czyms to przeszkadza czy nie ?
Czy montaż zewnętrznego regulatora ciśnienia paliwa, gdzie można recznie ustawić ile ma upuszczać załatwi sprawę ?


--------------------
EVO X 480/630
Cooper S R56
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rekin528
post Thu, 17 Jan 2019 - 21:03
Post #5078


Rookie
Dołączył: Thu, 17 May 2018
Skąd: Nederland/Gdańsk





WOJTEK to jest temat poswiecony DET3 ,temat EMU tez jest na tym forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wojtek
post Thu, 17 Jan 2019 - 21:35
Post #5079


Forum Homee
Dołączył: Wed, 25 January 2006
Skąd: Krosno





Ok sorki zakręcony troszkę jestem, już tam wrzucam tu można usunąć.


--------------------
EVO X 480/630
Cooper S R56
Go to the top of the page
 
+Quote Post

254 Stron V  « < 252 253 254
Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 20 January 2019 - 22:46