Shoutbox 0 nowych PW 



266 Stron V  « < 264 265 266  
Reply to this topicStart new topic
> ecumaster - zrob to sam
tomeczekcbr
post Thu, 12 Mar 2020 - 22:46
Post #5301


User
Dołączył: Sun, 18 November 2018





siema. bede montował emu black. skąd wziąć manuala do tego sterownika? znalazłem tylko do starego/classica i brnę przez lekturę ale widzę dużo różnic.

czy w blacku mogę sterować dwie listwy paliwowe po 5 wtrysków przelaczane 1 rząd do danych obrotow/obciazenia, drugi rzad powyżej?
wtedy podstawową listwe podłączam do inj 1...5 a drugą inj 6,7,8 oraz aux 1 i 2?

do emu bede mial oddzielny czujnik CLT. czy może on być odlewie głowicy albo bloku czy musi być tam gdzie seryjny, na termostacie? nie wiem tam na termostacie szybciej dostaje bieżącą temperaturę silnika niż gdyby był na bloku?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 12 Mar 2020 - 22:46
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
przema72
post Fri, 13 Mar 2020 - 23:19
Post #5302


Forum Killer
Dołączył: Mon, 25 September 2006
Skąd: włoszczowa





na wstępie to nie temat o EMU , manuala dla blacka nie ma i pewnie nie będzie , podstawowe funkcje są wyjaśnione w manualu dla classica ,
-dodatkowe funkcje są dość intuicyjne , możliwości emu black można poznać po kilkunastu minutach zabawy w samym software
-działanie większości funkcji jest objaśnione w zakładkach po kliknięciu znaku zapytania
-czujnik temperatury to chyba oddzielne pytanie , powinien być tam gdzie seryjnie , lub w najbardziej narażonym na przegrzanie miejscu czyli np w głowicy , w większości czujniki są w głowicy , nie kojąże które silniki mają czujnik w termostacie , jak już to na wylocie wody z głowicy do termostatu , jaki to silnik ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przema72
post Tue, 24 Mar 2020 - 20:09
Post #5303


Forum Killer
Dołączył: Mon, 25 September 2006
Skąd: włoszczowa





Taki mały news zupełnie nie związany z przedrostkiem "korona" biggrin.gif

Od jakiegoś czasu dostępne jest " DIGITAL ECU TUNER 3+ ", być może ktoś to zauważył i zastanawia sie co sie zmieniło , wiec taki krótki review

-Ma nowy wzór PCB , wbudowany domyślnie Map sensor , i tu niespodzianka nie jest podłączony pod " analog 2 in " natomiast to wejście podpięte jest pod procesor , co sugeruje ze kiedyś "dostaniemy" dodatkowe wejście

-Nowe tranzystory mocy , BTS3142 , rezystancja w stanie przewodzenia podobna ,lecz praktycznie 10krotnie mniejszy prąd max choć to tak na prawdę na plus , w wypadku uszkodzenia nie powinno powypalać ścieżek a niespełna 4.6A ciągłego obciążenia jest wystarczające

-Tranzystory mocy zostały lepiej rozmieszone na PCB , szerszy odstęp i dużo większe pole laminatu zapewnia lepsze chłodzenie

-wyjście "Frequency Out" wyposażone w tranzystor mocy i to w sumie najciekawsza zmiana tym bardziej ze sam osobiście myślałem ze rozwój det3 już dawno sie zakończył , a dzięki tej zmianie nie ma potrzeby stosowania zewnętrznego tranzystora do sterowania zaworem EBC w wypadku pracy w pół sekwencji

ps. nie są to oficjalne informacje , jedynie moje osobiste porównanie DET3 do DET3+
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RaQu
post Wed, 25 Mar 2020 - 12:28
Post #5304


Rookie
Dołączył: Mon, 04 September 2017





A ja mam naklejkę DET3+ ale nie mam wbudowanego map sensora biggrin.gif


--------------------
W124 M102 2.3E 0.8b 290KM 400Nm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przema72
post Wed, 25 Mar 2020 - 13:31
Post #5305


Forum Killer
Dołączył: Mon, 25 September 2006
Skąd: włoszczowa





może źle sie wyraziłem , PCB ma wydzielone miejsce na map sensor i osobne podłączenie , nie jest jak wcześniej doklejony i podłączony pod odcięte "analog2 in"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Wed, 25 Mar 2020 - 15:13
Post #5306


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Myślisz, że analog in2 może być w det3+ z mapsensorem użyty do czegoś własnego dzięki temu? smile.gif

Fajnie byłoby mieć pod analog in2 możliwość LC, a pod pin2 AFR na przykład. smile.gif


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przema72
post Wed, 25 Mar 2020 - 19:32
Post #5307


Forum Killer
Dołączył: Mon, 25 September 2006
Skąd: włoszczowa





ogólnie map sensor i analog in2 w tech chwili wpięte są pod osobne nogi procesora , wiec hardwarowo wejscie2 jest wolne mimo mapsensora , pozostaje czekać aż pojawi sie soft z opcja wykorzystania tego wejścia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
snafu
post Wed, 25 Mar 2020 - 21:17
Post #5308


Frequent User
Dołączył: Tue, 09 December 2008
Skąd: OSTRZESZÓW





fajnie gdyby również pojawiła się obsługa regulatora wolnych obrotów pod Frequency Out
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Rafalvw
post Fri, 27 Mar 2020 - 11:32
Post #5309


User
Dołączył: Sun, 27 July 2014





A ja się zastanawiałem czemu że mam map sensor nie pokazuje nic na analog 2
Czyli że teraz właściciele tego det 3 + nie mogą korzystać z mapsensora bo muszą czekać na aktualizacje softa?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przema72
post Fri, 27 Mar 2020 - 12:49
Post #5310


Forum Killer
Dołączył: Mon, 25 September 2006
Skąd: włoszczowa





nie tutaj nic sie nie zmienia dla użytkownika , każde wersje det3 wyposażone w map sensor miały odłączone analog 2 in

chyba że masz det3+ bez mapsensora i nie działa ci wejście 2 to jest coś nie tak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RaQu
post Sat, 28 Mar 2020 - 18:49
Post #5311


Rookie
Dołączył: Mon, 04 September 2017





Mam takie pytanie odnośnie Injection Out z Loga. Czy to co jest wyświetlone np 8ms to jest to czas wtrysku w jednostce na cykl, jeden obrót czy jak ??

Jak myślicie dlaczego wykres jest taki zniekształcony na początku ? Hydrokinetyk ślizga ? Jak coś to to moc już na silniku po korekcie z strat.



--------------------
W124 M102 2.3E 0.8b 290KM 400Nm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kondziaaa12
post Wczoraj, 20:58
Post #5312


Rookie
Dołączył: Wed, 04 June 2014
Skąd: Tarnów





Pytanie związane z mapsensorem, wiem że det3 ma wyjście które generuje sygnał mapsensora dla seryjnego komputera, czy moge ten sygnał podpiąć pod wskaźnik doładowania? mam wskaźnik firmy addco i padł w nim mapsensor, jest 3 pinowy czyli + - i skala na nim to chyba od -0.8 do 2.0 bar
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Wczoraj, 21:19
Post #5313


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Jak masz wbudowany w det3 map sensor i masz wolne wyjście analog out to tak.


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post

266 Stron V  « < 264 265 266
Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 30 March 2020 - 14:27