Shoutbox 0 nowych PW 



 
Reply to this topicStart new topic
> Nissan S14a [Powitanie]
RMBK
post Sun, 19 Nov 2006 - 01:32
Post #1


Rookie
Dołączył: Sun, 19 November 2006





powodzenia!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 19 Nov 2006 - 01:32
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
subek
post Sun, 19 Nov 2006 - 08:22
Post #2


Forum Killer
Dołączył: Tue, 29 October 2002
Skąd: Wlkp.





Witam. To mamy juz conajmniej dwie Zetki na forum Opisz moze dokladniej w jaki sposob Ci ta "moc" znika bo trudno cos powiedziec. Pierwszy mod jaki zrob to wymien pompe paliwa na jakas walbro.


--------------------
BMW
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Yarko
post Sun, 19 Nov 2006 - 09:09
Post #3


User
Dołączył: Sat, 14 October 2006
Skąd: Warszawa





A sprawdziliście aparat zapłonowy, przewody wys. napięcia ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RMBK
post Sun, 19 Nov 2006 - 09:18
Post #4


Rookie
Dołączył: Sun, 19 November 2006





powodzenia!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
subek
post Sun, 19 Nov 2006 - 11:24
Post #5


Forum Killer
Dołączył: Tue, 29 October 2002
Skąd: Wlkp.





Co do pompy paliwa to slyszalem, ze seryjna pompa ma juz problemy z seryjna moca. U mnie juz przy 230PS nie wyrabiala. Ogolnie to taka standardowa modyfikacja w tych autach. Z ciekawosci spytam po ile chodza Z edycje w niemczech?


--------------------
BMW
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RMBK
post Sun, 19 Nov 2006 - 11:40
Post #6


Rookie
Dołączył: Sun, 19 November 2006





powodzenia!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Yarko
post Sun, 19 Nov 2006 - 12:02
Post #7


User
Dołączył: Sat, 14 October 2006
Skąd: Warszawa





Miałem podobne objawy, z tym że w wolnossącym SR20DE. Wymieniłem świece, przewody wys. napięcia i kopułke aparatu zapłonowego.
Moim zdaniem warto to sprawdzić.

ale może być to również sonda...

"Jest tak - jak zamoczyłeś kable od sondy zrobiłeś spięcie 12v grzałki i 1v sygnału - u mnie tez tak było i tez powyzej 3000 dopiero jechał , jak naprawiłem kabelki to juz było ok ale sonda była martwa. (pali 1,5 litra wiecej takie auto z martwą sonda)" by fazolx1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
brt
post Sun, 19 Nov 2006 - 12:22
Post #8


Forum Killer
Dołączył: Thu, 30 January 2003
Skąd: Warszawa





CYTAT("Yarko":38n96m6b)
Miałem podobne objawy, z tym że w wolnossącym SR20DE. Wymieniłem świece, przewody wys. napięcia i kopułke aparatu zapłonowego.
Moim zdaniem warto to sprawdzić.


No dobra ale ten silnik nie ma przewodow wysokiego napiecia oraz kopulki aparatu bo ma 4 cewki. Ale rada byla dobra

Moim zdaniem u RMBK nie dziala co jakis czas vtc. Opisal on dokladnie efekt dzialania VTC. Gdy vtc nie dziala to auto jedzie dopiero od 4500 rpm do konca. Gdy vtc dziala to auto wkreca sie gdzies tak 1000 -1500 rpm nizej.
Sprawdz kostke na elektrozaworze VTC, potraktuj ja jakims sprejem do kostek i stykow ( w jakims motoryzacyjnym sklepie mozna dostac).

Tutaj masz zdjecie gdzie szukac zaworu i tej kostki.





--------------------
TOMARACING - ul. Sloneczna 157a Lesznowola
Serwis, modyfikacje, strojenia, chiptuning, hamownia.
Zapraszamy!
5o4 oo8 238
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RMBK
post Sun, 19 Nov 2006 - 12:34
Post #9


Rookie
Dołączył: Sun, 19 November 2006





powodzenia!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
brt
post Sun, 19 Nov 2006 - 12:47
Post #10


Forum Killer
Dołączył: Thu, 30 January 2003
Skąd: Warszawa





CYTAT("RMBK":1w0cpdeg)
@brt

Czesc, ladne autko na youtube! Dzieki za rade z VTC. Dzisiaj to sprawdimy. Pierwsza czesc na dzisiaj zostala zalatwiona, bo dziala juz ocieplanie tylka na moim siedzeniu. Teraz tylko jeszcze silnik ...

(P.S.: Czemu nie diala twoja storna?)

Maciek


Bo nikt nie ma czasu sie zajac


--------------------
TOMARACING - ul. Sloneczna 157a Lesznowola
Serwis, modyfikacje, strojenia, chiptuning, hamownia.
Zapraszamy!
5o4 oo8 238
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rb25det
post Sun, 19 Nov 2006 - 15:28
Post #11


Super User
Dołączył: Wed, 07 June 2006





sprawdz kable w tej wtyczce od VTC bo juz 2 razy widziałem jak sie lubia przełamywac w tamym miejscu i wcale to nie jest takie widoczne na pierwszy zut oka a efekt twojej usterki to faktycznie definitywnie wyglada na brak VTC
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mate96
post Sun, 19 Nov 2006 - 15:32
Post #12


Forum Killer
Dołączył: Sat, 10 June 2006
Skąd: Wawa





RMBK polecam strone http://www.turbokillers.com. Jest tam kilka obszernych tematów na temat szarpania i braku mocy w 200sx.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rb25det
post Sun, 19 Nov 2006 - 23:30
Post #13


Super User
Dołączył: Wed, 07 June 2006





tak tylko ze zazwyczaj nie dotycza one s14
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RMBK
post Sun, 19 Nov 2006 - 23:59
Post #14


Rookie
Dołączył: Sun, 19 November 2006





powodzenia!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dickies
post Thu, 25 Oct 2018 - 18:16
Post #15


Rookie
Dołączył: Thu, 25 October 2018





powodzenia!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paziu
post Fri, 02 Nov 2018 - 22:25
Post #16


Rookie
Dołączył: Tue, 30 December 2014
Skąd: Katowice





powodzenia!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 21 November 2018 - 19:34