Shoutbox 0 nowych PW 



2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> A16LET Chip Tuning - Zbyt mało koni
rex
post Thu, 20 Sep 2018 - 15:42
Post #21


Forum Killer
Dołączył: Tue, 07 December 2004
Skąd: Warszawa





Chyba napisane jest powyżej. Z resztą popatrz na strony tunerów i sugerowane przyrosty to właśnie takie są jak twój. Interesowałem się tematem jak rozważałem kupno i tak one wychodzą


--------------------
Ford Escort Cabrio '88
Recaro Leather interior
Bilstei Wolf Suspension
ex rst :) 2.0 16v zetec in progress
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 20 Sep 2018 - 15:42
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
MisioLBN
post Thu, 20 Sep 2018 - 16:27
Post #22


Forum Killer
Dołączył: Tue, 16 December 2014





Male turbo to puchnie gora
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Santiago
post Thu, 20 Sep 2018 - 19:00
Post #23


Rookie
Dołączył: Mon, 10 September 2018





Oddałem turbo do regeneracji, wszystko miało kosztować ok 1500zl, ale dziś mechanik powiedział że tam nie ma co regenerować bo.. przed i za IC nie ma kropki oleju, na wirniku nie ma najmniejszego luzu, łopatki są całe nie zjechane, tak więc faktycznie co tam pozostało do regeneracji ? Poza tym mechanik jeździł z komputerem testował doładowanie czy coś i mówił że wsio ok... A tuner dalej trzyma przy swoim że to turbo... Komu wierzyć...?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Porszak
post Thu, 20 Sep 2018 - 21:24
Post #24


Forum Homee
Dołączył: Thu, 22 January 2004
Skąd: bełchatów





Kiedy próbowałem robić program w z16ler (CD opc) to tuner nie ogarnał, ale w serii z luźnym wydechem wyszło 200, a jak wrzuciłem wiekszy cooler z fmic.pl i 3" dp(pre cat out) było 210, ale doszło na samej górze (temp w dól 15 stopni). nie sądze zebyś miał inne turbo niż w D opc, tam niestety nie ma z czego nadmuchac, ale podobno na 220-230 da sie zrobić. może tuner nie ogarnia tego i tyle, moje turbo ideałem nie było na bank, ale i złomem nie.


--------------------
„Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver

corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Fri, 28 Sep 2018 - 16:35
Post #25


Forum Homee
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





CYTAT(Santiago @ Sat, 15 Sep 2018 - 20:34) *
Co mam ustawiać.. jak to świece platynowe... Poza tym problem sam zniknął..

Jak jesteś taki mądry i wiesz lepiej to po co pytasz mądralo?
Dłubałem przy większej ilośc A16stkach, niż aut z nimi Twoje oczy widziały.

CYTAT(Santiago @ Thu, 20 Sep 2018 - 19:00) *
Oddałem turbo do regeneracji, wszystko miało kosztować ok 1500zl, ale dziś mechanik powiedział że tam nie ma co regenerować bo.. przed i za IC nie ma kropki oleju, na wirniku nie ma najmniejszego luzu, łopatki są całe nie zjechane, tak więc faktycznie co tam pozostało do regeneracji ? Poza tym mechanik jeździł z komputerem testował doładowanie czy coś i mówił że wsio ok... A tuner dalej trzyma przy swoim że to turbo... Komu wierzyć...?

Żeliwo niespękane?
Aktuator dobrze ustawiony?
Sprężyna aktuatora nie pęknięta lub rozmiękczona?

Mam pomysł, wsadź większe turbo albo jedź do innego tunera, zapłać znowu kupę kasy, nie zrobi więcej nawet 5KM i wtedy może zrozumiesz, że masz dmuchawkę wielkości jabłka.


--------------------
E36 328i 4xxHP 6xxNM @1,4bar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemur
post Fri, 28 Sep 2018 - 17:36
Post #26


Frequent User
Dołączył: Thu, 14 August 2003
Skąd: Klucze





Ale Panie to turbo jest, w internetach pisali że jak turbo to minimum 50 koni czipem się zrobi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 21 October 2018 - 11:02