Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> 1.8t aum lambda Control skaczące wartosci, Skaczące wartosci lambda falowanie obrotów.
mistermvp
post Sat, 28 Sep 2024 - 19:14
Post #1

User

Cześć, czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy wartości lambda Control, bank 1 sensor 1 powinny skakać tak jak na wykresie na logu grupy 32? Widać jak jest np. -0.8 a w kolejnej sekundzie 2.5 i tak cały czas.

Mam objaw w postaci dziwnego przycinania się obrotów na biegu jałowym, szukam przyczyny i czepiam się już wszystkiego. Wydaje mi się, że powinna być jakas stałą wartość. Dodam też, że pokazuje mi 500 stopni temperaturę katalizatora, którego nie mam w wydechu, bo został wywalony;]

Kiedy na włączonym silniku kliknę kasuj błędy, wtedy ta temperatura kąta spada do 350 i auto przez jakiś czas jeździ wyczuwalnie lepiej, jest czulsze na gaz. Czy może wyłączenie tej sondy by coś zmieniło?

https://vaglogs.com/log/033-Not-Running-Not...04-1d9352636e5c
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sat, 28 Sep 2024 - 19:14
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Wieśmac
post Sat, 28 Sep 2024 - 19:47
Post #2

Frequent User

TAk działa sonda, wszystko ok, temp. katalizatora jest wyliczana z softu a nie mierzona.

+Quote Post
mistermvp
post Sat, 28 Sep 2024 - 21:08
Post #3

User

Hm, a czy fakt, że sonda za katem jest aktywna mimo, że kąta nie ma ma wpływ na coś, np obcinanie doładowania, słabnięcie auta po rozgrzaniu? Dodam, że pokazuje mi, że jest ubogo...

+Quote Post
Wieśmac
post Sun, 29 Sep 2024 - 17:19
Post #4

Frequent User

Logi dynamiczne, 002+033, 003+020, 115+118

+Quote Post
mistermvp
post Wed, 02 Oct 2024 - 18:02
Post #5

User

Walczyłem dziś z vagiem ale wygląda na to, że mój kabel diagnostyczny powiedział papa. Jedyne co mam poki nie zamówię drugiego, to krótki log z doładowaniem.

Na wykresie widac dwie "górki", pierwsza to przyspieszenie na jedynce, drugi na dwójce. Ewidentnie na pierwszym biegu doładowanie zadane nie jest osiągane, turbo prawie nie pompuje, dopiero przy 7k obr jest ok 1 bara. Na dwójce widać, że jest o wiele lepiej i czuć że auto wgniata w fotel mimo, że też pompuje minimalnie mniej niż zadany boost.

Czy wynikałoby z tego, że turbo powoli zaczyna konać? Czy też w programie ktoś ustawił, żeby na jedynce nie pompowalo z obawy przed spaleniem sprzegla- ale wtedy chyba nie byłoby tak wysokiego zadanego boostu.
Sprawdzę jeszcze króciec, którym jest zasysane powietrze z zaworka DV, jest jakieś tam 0.5% szans, że jest przytkany, bo mam dźwięk blowoffa po puszczeniu gazu.

Log:

https://vaglogs.com/log/115-004-093-25bbc21...41-586bef744692

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 14 October 2024 - 16:09