Shoutbox 0 nowych PW 



 
Reply to this topicStart new topic
> 1.8T Bam słaby odczyt przepływki
lukkow
post Fri, 13 Apr 2018 - 17:41
Post #1


Rookie
Dołączył: Fri, 14 July 2017





Cześć rok temu wpadła mi w posiadanie TeTetka.

Kolektor dolotowy seria ,
wydechowy relentless pro4 z UK
Turbina k04 hybryda turbospec rakszowa
Wtryski bosch 440,
FMIC wymiary 550x230
Wydech dp 3cale, reszta 2.5cala

Wymieniłem
Sylikony
Przepływomierz
Oryginalny TIP wrzuciłem
Odma wyrzucona, wsadzony OilCatch

Jak odbiorę auto, wymienie jeszcze

N75
Podciśnienia



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 13 Apr 2018 - 17:41
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
respect2
post Fri, 13 Apr 2018 - 22:00
Post #2


User
Dołączył: Fri, 10 October 2014





Przeplywka z Aso? Wydech z tlumikami przelotowymi czy z jakims przewezeniem
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lukkow
post Sat, 14 Apr 2018 - 00:09
Post #3


Rookie
Dołączył: Fri, 14 July 2017





tak aso . Na starej i nowej te same odczyty . Przy 1.5 Bar auto wydmuchało 321Hp. później w sofcie zmieniono doładowanie na mniejsze jak widać na logach na maxymalnie 1.3b.

Pomysły ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Sat, 14 Apr 2018 - 02:18
Post #4


Forum Homee
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Jedź do tunera, który stroił to auto, powinien sobie z tym poradzić w godzinkę czasu.
Zmień sprzęt do logowania, skąd ujemne wartości w logach przepływu?
Brak loga z korekt paliwa.


--------------------
E36 328i 4xxHP 6xxNM @1,4bar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lukkow
post Sat, 14 Apr 2018 - 11:05
Post #5


Rookie
Dołączył: Fri, 14 July 2017





Miś dzięki, chyba się w niedalekiej przyszłości udam do tunera, tylko uporam się z tymi nieszczelnościami na niskich obrotach. Przy okazji podmienie N75. Druga sprawa miałem jakiś termostat o wczesnym otwarciu założony. Logowanie było przy 75 stopniach robione. Auto u lakiernika stoi jeszcze więc nie grzebie póki co na dniach zaczne. Auto śmiga zarówno na PB jak i LPG , wcześniej strojone pod LPG było. Na benzynie jak i gazie takie same przepływy były. Z tym że na benzynie miałem cofanie zapłonów. Jak odbiorę, wyjeżdze paliwo, zaleje 100 oktanów jak tuner twierdził, sprawdzę.

A program to OBD Eleven na telefonie. Niby fajna sprawa tylko z czytelnościa w tabeli ciężko.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
djkompot
post Mon, 16 Apr 2018 - 13:00
Post #6


Rookie
Dołączył: Fri, 25 June 2010





Nie wiem skąd te ujemne wartości przepływu ale pomijając urządzenie do logowania... są różne szkoły tunningu sterowników motronica. Jeśli jest a widać że jest autko po mapie najprawdopodobniej skalowany MAF w celu oszukania komputera aby puścił większe doładowanie. Robiłem tak nie raz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Mon, 16 Apr 2018 - 16:45
Post #7


Forum Homee
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





CYTAT(djkompot @ Mon, 16 Apr 2018 - 13:00) *
Nie wiem skąd te ujemne wartości przepływu ale pomijając urządzenie do logowania... są różne szkoły tunningu sterowników motronica. Jeśli jest a widać że jest autko po mapie najprawdopodobniej skalowany MAF w celu oszukania komputera aby puścił większe doładowanie. Robiłem tak nie raz.

Wszystko super, tylko kluczowe jest pytanie czy auto jedzie jakby miało ponad 300KM albo czy tyle pokaże na hamowni.
Skalowanie przepływki w Motronicu ma tylko sens, gdy zmieniamy ją na inną lub wsadzamy w większą obudowe, jest to funkcja eksponencjalna, więc nic tu nie da dziadowskie przemnażanie wartości przez stałą.
Przy takim setupie została seryjna przepływka i nic więcej tu nie trzeba, więc jej skalowanie w sterowniku to raczej niepotrzebna komplikacja i zaburzanie logiki ecu.
W ME7 na takie moce nie ma żadnej potrzeby przekłamywania odczytów MAFa żeby puścił więcej doładowania, bez problemu można zadać 1,55b w całym zakresie prędkości obrotowej. Na duże moce (400-450KM+) robi się setup mafless i po sprawie, wtedy odpada problem MAFa, ale można zapomnieć o identycznej kulturze pracy i ilości spalanego paliwa jak przy setupie z przepływką.
Brakuje mocno tutaj loga z korektami paliwa na benzynie po skasowaniu błędów, doładowanie w logach nie wskazuje też, żeby to auto miało 300KM+ i 400NM+ z tego turbo na benzynie.


--------------------
E36 328i 4xxHP 6xxNM @1,4bar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lukkow
post Fri, 20 Apr 2018 - 08:49
Post #8


Rookie
Dołączył: Fri, 14 July 2017





Cześć, narazie jestem na etapie węży podciśnienia , paliwowych etc, póki co znalazłem 3 malutkie nieszczelności na wężach miedzy innymi od kolektora do DV, na węzu WG, oraz na czujniku wskażnika turbo .... Zerknę logi na paliwie jak wyjeżdze w baku 95 i zaleje 100 oktanów. Auto było pod LPG i na LPG strojone. smile.gif

Mis chodzi Ci o AFR ? Czy czasy wtrysków ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
badboy2673
post Fri, 20 Apr 2018 - 10:47
Post #9


Frequent User
Dołączył: Fri, 19 June 2015





Trzeba bylo najpierw doprowadzic auto z ustetkami do ladu a pozniej stroic.teraz masz dodatkowe problemy i zastanawianie sie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Fri, 20 Apr 2018 - 10:53
Post #10


Forum Homee
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Chodzi mi o loga z pierwszego i drugiego kanału dynamicznego po skasowaniu błędów (zera na 032 kanale).


--------------------
E36 328i 4xxHP 6xxNM @1,4bar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lukkow
post Sat, 21 Apr 2018 - 21:52
Post #11


Rookie
Dołączył: Fri, 14 July 2017





Cześć .
Węże wymienione i przepływka dmucha powyżej 200 g/s


Co do kanału 32 zrobiłem logi musze powalczyć jeszcze z OBDE, aby wysłało mi go na maila.

kanał 002 i 020

Go to the top of the page
 
+Quote Post
lukkow
post Tue, 24 Apr 2018 - 20:20
Post #12


Rookie
Dołączył: Fri, 14 July 2017





31 kanał :



32

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Tue, 24 Apr 2018 - 21:06
Post #13


Forum Homee
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





8,5-9% na kanale 032 sugeruje jeszcze problemy jakieś drobne.
214g/s rewelacji nie ma żadnej jak na K04H, ale już lepiej.
Nadal brakuje 1 kanału dynamicznie.


--------------------
E36 328i 4xxHP 6xxNM @1,4bar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lukkow
post Tue, 24 Apr 2018 - 21:11
Post #14


Rookie
Dołączył: Fri, 14 July 2017





było kilka prób, nawet w niższym zdjęciu wrzuciłem kanał 002 tj 226.9 g/s . Mógłbyś może naprowadzić gdzie jeszcze szukać?
Druga sprawa zrobił mi się błąd P0441 ( evap ) Już czytam jak się pozbyć tego układu, na weekend będę działał, auto jest jako drugie do zabawy więc teraz schowane siedzi...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
djkompot
post Tue, 08 May 2018 - 09:53
Post #15


Rookie
Dołączył: Fri, 25 June 2010





Miś -> Jak chcesz oszukać obciążenie skalujesz przepływkę, korektę czasy wtrysku, potem zapłon... ale w doładowanych lepiej zrobić mod 5120. Ciężko stwierdzić na tym etapie co jest winne. Seryjny MAF powinien dobić spokojnie do ponad 300g/s więc ma spory zapas.

Odczyty MAFa wydaje mi się że dalej masz za niskie na tę moc choć już bliskie. Weź mi zrób jeszcze loga z MAF/RPM/LAMBDA dodatkowo: 031-kolumna 3 (Load) & 031-kolumna 4 (temp) & 003-kolumna 4 (Ign.Timing) to będę mógł coś wtedy doradzić.

EVAP jak chcesz wywalić trzeba wyprogramować ze sterownika chyba że ci kontrolki pomarańczowe nie przeszkadzają smile.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 20 August 2018 - 22:13