Shoutbox 0 nowych PW 



2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Wyszukiwanie map ME7
krzysiek50
post Wed, 31 Jul 2019 - 21:34
Post #1


Frequent User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





Cześć. Zaczynam przygodę z ME7 i porownujac to do sterowników, gdzie mamy "normalny" program do obsługi softu, jestem w lekkim szoku. Podstawy działania już znam, wiem jakich map szukać i jak one mniej więcej wyglądają. Teraz pytanie skąd mam wiedzieć, że winols znalazł mapę z właściwym zakresem? Nie mam damosow, map packow a porównanie z innym sterownikiem z damosami nie wiele mi pomogło (inna rozdzielczośc map, wartości na osiach itp.) Wiem, że u nas to zamknięty krąg i wiedza tajemna dla wybranych, ale może ktoś się orientuje na tyle i da radę pomóc?



--------------------
EG4 D16T AWD 380+ >>
MK4 VRT 4motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 31 Jul 2019 - 21:34
Post #


Dotacja






Dotacja na forum
Go to the top of the page
 
Quote Post
nba
post Thu, 01 Aug 2019 - 13:33
Post #2


User
Dołączył: Sat, 25 February 2017





S4 wiki i nefmoto słowa klucze jeśli chodzi o ME7.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek50
post Thu, 01 Aug 2019 - 17:08
Post #3


Frequent User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





Znam jedno i drugie. Może mój angielski utrudnia mi znalezienie tej informacji, nie wiem. Pytam czy mogę w pełni polegać na zakładce "potential maps" w winolsie czy też odpalić wykres 2D i metoda prób i błędów wyznaczyć potrzebną mape?


--------------------
EG4 D16T AWD 380+ >>
MK4 VRT 4motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Thu, 01 Aug 2019 - 17:18
Post #4


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Potential maps, 2d, 3d nic Ci nie da.
Musisz najpierw znaleźć w necie te skalary/wektory/macierze sterowania, które potrzebujesz zmienić na przykładowy stage1, potem odpalić damosa/a2l do podobnego me7 (1.8t me7.5.5 jeśli robisz 1.8t me7.5.5), a następnie zrobić sensowne zmiany i przenieść je do Twojego softu na podstawie podobieństw.
Drugą drogą jest kupno PORZĄDNEGO softu pod daną wersję damosa/a2l i sprawdzenie co, gdzie i jak kompetentna osoba zmieniła.


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek50
post Thu, 01 Aug 2019 - 17:36
Post #5


Frequent User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





I tej odpowiedzi potrzebowałem. Tu akurat chodzi o ME7.1 VR6 AUE, gdzie niby niewiele się różni od ME7.1.1 z BDE, a praktycznie wszystko jest inne. Zostanie mi najwyżej przejście na ME7.1.1. i bazowanie na informacjach z internetu, których jest dużo więcej w tym wypadku.


--------------------
EG4 D16T AWD 380+ >>
MK4 VRT 4motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kkkacper
post Thu, 01 Aug 2019 - 21:16
Post #6


Forum Killer
Dołączył: Fri, 31 December 2010
Skąd: pomorskie

Ikona grupy



A w BDE nie jest przypadkiem dalej 7.1 a dopiero w R'ce 7.1.1?


--------------------
Szukasz wtrysków? Zapraszam ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek50
post Thu, 01 Aug 2019 - 21:57
Post #7


Frequent User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





Wg wsadów, które mam do BDE to jest 7.1.1.


--------------------
EG4 D16T AWD 380+ >>
MK4 VRT 4motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Thu, 01 Aug 2019 - 22:50
Post #8


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





AUE da się bez problemu ugryźć bazując nawet na damosie z R32, a niektóre rzeczy inne poznasz na zasadzie podobieństwa i ewentualnego doświadczenia z Motronicami (tu niestety może być klops).


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nba
post Fri, 02 Aug 2019 - 01:01
Post #9


User
Dołączył: Sat, 25 February 2017





Zamiast Winolsa można używać Tunerpro do którego jest masa xdfów (czyli tak jakby damos).

Jak próbowałem ogarnąć ME 7.5.10 z golfa 1.4 do którego nie ma żadnych definicji to szukałem podobieństw z innymi ME7 dzięki czemu znalazłem np. limiter obrotów i target AFR. Mape zapłonu widać najlepiej po kształcie mapy w 2d w winols a później tylko porównałem liczbe kolumn i wierszy z innymi ME7 z definicjami i już po wartościach w tej mapie widziałem, że to mapa zapłonu. Trzeba tylko wiedzieć jak przeliczyć kąt zapłonu na widok 255 a to trudne nie jest.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek50
post Fri, 02 Aug 2019 - 02:58
Post #10


Frequent User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





Doświadczenie z motronicami póki co równe zeru, bo działałem głównie w produktach ecumaster, hondacie, cromie. Trzeba będzie poświęcić kilka dni i działać z innymi wsadami, nie ma innej opcji.


--------------------
EG4 D16T AWD 380+ >>
MK4 VRT 4motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Sun, 04 Aug 2019 - 18:45
Post #11


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Do AUE jakoś nie widać w necie tej masy XDFów. tongue.gif


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek50
post Mon, 04 Nov 2019 - 17:27
Post #12


Frequent User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





Wracam ponownie tym razem z mniejszym problemem, a nie chce zakładać nowego tematu.
Silnik z grubsza wystrojony (bazując na innych wsadach) tylko jest problem z odczytem przepływki. Jest w sofcie jakieś ograniczenie co do maksymalnej odczytywanej wartości? Seryjna przepływka 3" powinna uciągnąć jakieś 310 g/s. U mnie wskazania zatrzymują się za każdym razem równo na 262.44 g/s. Sprawdziłem MLHFM i wg tego napięcie przy moim odczycie miałoby wynosić 4,76V, a tu wg miernika spokojnie dobija do 5,05V. Jak to teraz ugryźć bez zmiany obudowy przepływki na większą i ponownego skalowania?


--------------------
EG4 D16T AWD 380+ >>
MK4 VRT 4motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mss
post Mon, 04 Nov 2019 - 17:44
Post #13


Forum Killer
Dołączył: Sun, 27 December 2009
Skąd: Łomża





Nie ugryziesz


--------------------
Fabia 1.8T 300+
Leon R30T GTW3884R
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek50
post Mon, 04 Nov 2019 - 18:13
Post #14


Frequent User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





Jaki tu występuje problem? W 2.7bit znajomego też jest seryjny 3" MAF i normalnie wskazuje wartości w całym zakresie. Najbardziej zastanawia mnie dlaczego na wyjściu jest 5V, a wskazuje jakby docierało tylko 4,76V.


--------------------
EG4 D16T AWD 380+ >>
MK4 VRT 4motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Mon, 04 Nov 2019 - 23:22
Post #15


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





CYTAT(krzysiek50 @ Mon, 04 Nov 2019 - 17:27) *
Wracam ponownie tym razem z mniejszym problemem, a nie chce zakładać nowego tematu.
Silnik z grubsza wystrojony (bazując na innych wsadach) tylko jest problem z odczytem przepływki. Jest w sofcie jakieś ograniczenie co do maksymalnej odczytywanej wartości? Seryjna przepływka 3" powinna uciągnąć jakieś 310 g/s. U mnie wskazania zatrzymują się za każdym razem równo na 262.44 g/s. Sprawdziłem MLHFM i wg tego napięcie przy moim odczycie miałoby wynosić 4,76V, a tu wg miernika spokojnie dobija do 5,05V. Jak to teraz ugryźć bez zmiany obudowy przepływki na większą i ponownego skalowania?

Może byłbyś łaskaw napisać jakie oznaczenie silnika, czy dalej drążysz AUE?


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek50
post Tue, 05 Nov 2019 - 05:39
Post #16


Frequent User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





Dalej ten sam silnik AUE, sterownik 02290632E. Na tą chwilę przy 0,6bar mam 257g/s a chce dobić przynajmniej do 1bar.


--------------------
EG4 D16T AWD 380+ >>
MK4 VRT 4motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Tue, 05 Nov 2019 - 08:19
Post #17


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Nie sądzisz, że dużo kulturalniej i bezpieczniej byłoby przejść na przepływomierz o większym zakresie pomiarowym? smile.gif


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek50
post Tue, 05 Nov 2019 - 08:48
Post #18


Frequent User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





Wiem, że lepiej byłoby wrzucić z R32 albo jakiegoś V8 i pewnie tak się to skończy. Nurtuje mnie kwestia dlaczego odczyt idealnie zatrzymuje się na tych samych wartościach. Gdyby to był problem z napięciem docierającym do sterownika to powinny być chociaż minimalne wahania. Nie chcę mieć sytuacji po wymianie przepływki, że znowu mnie gdzieś blokuje, bo jest jakiś limiter w sofcie.


--------------------
EG4 D16T AWD 380+ >>
MK4 VRT 4motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mis
post Tue, 05 Nov 2019 - 09:09
Post #19


Forum Clubber
Dołączył: Wed, 07 January 2009
Skąd: Rzeszów





Nie martw się na zapas, na razie to krążysz na pizdowatym doładowaniu w okolicach zamknięcia mafa, więc tak czy siak należy mu się maf o większym zakresie jak psu buda.

Możesz wrzucić z R32 mafa, obsłuży okolice 440hp na benzynie, a jak chcesz mieć zapasik to z RS4 B5 okolice 620hp na benzynie pomierzy. wink.gif


--------------------
E36 329i 9xxHP 10xxNM @1,xbar by HP Performance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek50
post Tue, 05 Nov 2019 - 15:20
Post #20


Frequent User
Dołączył: Thu, 01 October 2015





Z RS4 B5 odpada, bo nie ma czujnika temperatury.
Wróćmy do tematu biggrin.gif Dlaczego we wspomnianym wyżej 2.7bit wartości są w całym zakresie, a mnie kończą się wcześniej? Chciałbym wiedzieć na przyszłość, bo większa przepływka jest usunięciem problemu, ale nie jego przyczyny.


--------------------
EG4 D16T AWD 380+ >>
MK4 VRT 4motion
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
 

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 14 December 2019 - 03:34