Shoutbox 0 nowych PW 

> MB Viano/Vito - opinie
exocet
post Mon, 14 May 2012 - 22:02
Post #1

Super User

Skradziono mi VW T5 i szukam nowego auta. Niestety strasznie ciężko o sensowne używane T5 i zacząłem się zastanawiać nad MB Viano albo Vito w wersji osobowej, bo jest całkiem sporo używek kupionych w PL. Jak jest z usterkowością tych aut ? Interesują mnie samochody poliftingowe zarówno 2.2 jak i 3.0

--------------------
...
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 13)
Wspieraj forum
post Mon, 14 May 2012 - 22:02
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
pucek
post Tue, 15 May 2012 - 01:16
Post #2

Forum Killer

CYTAT(exocet @ Mon, 14 May 2012 - 22:02) *
Skradziono mi VW T5 i szukam nowego auta. Niestety strasznie ciężko o sensowne używane T5 i zacząłem się zastanawiać nad MB Viano albo Vito w wersji osobowej, bo jest całkiem sporo używek kupionych w PL. Jak jest z usterkowością tych aut ? Interesują mnie samochody poliftingowe zarówno 2.2 jak i 3.0

Od ok 5 lat przebudowuje te auta i powiem ci ze ja bym sie od tego trzymal z daleka.Nie bede sie rozpisywal powiem ci tylko ,ze tandetnie sa wykonane, do T5 duzo im brakuje.Tu w norwegii 4-5cio letnie auta rdzewieja na potege, ale to tylko jeden z problemow...

--------------------
Ciach...Babkę w piach.

+Quote Post
Aval
post Tue, 15 May 2012 - 02:23
Post #3

Forum Killer

Mam w firmie T5 i Vito z tego samego rocznika. Serio, daruj sobie to Vito. Nie ma połowy przebiegu T5 a już go przebił kosztami napraw.

+Quote Post
andre2000
post Tue, 15 May 2012 - 09:44
Post #4

Frequent User

w vito chyba tylko wygodniej sie siedzi i to tyle plusow...

--------------------
kiedys vectra 2000 4x4 16v

teraz LEON 2 FR TDi +

+Quote Post
exocet
post Tue, 15 May 2012 - 10:48
Post #5

Super User

Dzięki Panowie ! Miałem nadzieję, że tak nie jest smile.gif
W takim razie może znacie jakieś sensowne, najlepiej długie T5 Caravelle/Multivan 1.9TDI albo poliftowe 2.0TDI na sprzedaż ? smile.gif Ewentualnie poliftowe T4 też wchodzi w grę.

--------------------
...

+Quote Post
Kubik_CDTi
post Tue, 15 May 2012 - 16:10
Post #6

Super User

Popatrz na forach związanych z tematyką aut dostawczych wink.gif
Osobiście ganiałem i T5 2,5TDi i T4 2,5TDI (102 i 150 KM) jeżeli przeżyć by odrobinę przestarzały design i odrobinę większy hałas powyżej 130km/h to T5 nie ma podejścia,szczególnie 150tka.
Służbowo śmigam ostatnim wypustem T4ki czyli 2003r. pełny ocynk,jedyne miejsce gdzie jest rdza to pod uszczelką szyby w drzwiach bo były wstawiane poza fabryką wink.gif raz na jakiś czas remont zawieszenia i tyle,ten samochód się praktycznie nie psuje,w sumie ma niewiele przejechane bo 250kkm z czego w ciągu pierwszych 3lat strzelił 150kkm.
T5 to już auto konstruowane przez księgowych niestety,co przy zakupie używanego bardzo łatwo boleśnie poczuć.
Tak więc,jeżeli dopuszczasz myśl takiego sucharka,to w przypadku znalezienia pewnej sztuki bym się nie zastanawiał wink.gif

--------------------
Szczęśliwi paliwa nie liczą ;)
Chipped by MR Motors

+Quote Post
exocet
post Tue, 15 May 2012 - 20:38
Post #7

Super User

Kubik miałem wcześniej T4, więc porównanie jakieś tam mam smile.gif zresztą napisałem, że T4 nie wykluczam, kwestia znalezienia dobrego egzemplarza, co biorąc pod uwagę ich wiek nie będzie proste ;/

--------------------
...

+Quote Post
Czacza
post Tue, 15 May 2012 - 20:43
Post #8

Forum Killer

Znam T4 2,5TDI ACV (102PS). Sprzedany z firmy jak miał 520kkm. Znajomemu. Teraz ma 600kkm. Nie potrzebuję lepszej rekomendacji.

Mieliśmy Vito. W tygodniu pracowało, w weekend było w serwisie. Padało WSZYSTKO, łącznie z felgą, która pękła na spawie. Auto nigdy nie było przeładowane, służyło jak bus serwisowy i woziło ok 1,2t ładunku (w tym załoga). Nie znam zadowolonego użytkownika Vito RWD. A szkoda, bo jak akurat działał to jechało się tym naprawdę fajnie.

--------------------
Tire smoke and coffee. Breakfast of champions

+Quote Post
Rav.
post Tue, 15 May 2012 - 22:24
Post #9

Super User

Mercedesy strasznie spadły z jakości, cieżarowe jako tako, osobówki gorzej, a dostawczaki to w ogóle tragedia. Aczkolwiek ja u siebie mam MB Sprinter 2.2 cdi 110-150 km, roczniki 2004-2009 więc nowy i stary model i te nowsze gorzej się trzymaja niż Sprintery I fl. Chociaz dużo zależy od serwisowania i użytkowania. Raz jeden przygłup w ciągu pół roku zajeździł dwie turbiny, przygłupa już nie ma i auto sprawuję się przez 2 lata bez problemu...

Co do samego Viano, z silnikiem v6 cdi w automacie - super auto, natomiast 2.2 cdi raczej bym sie nię pchał.

+Quote Post
Łukasik
post Tue, 15 May 2012 - 22:44
Post #10

Frequent User

Ja lubowalem sie kiedys w t4... jezdzilem 1.9D, 2,4D 1.9TDI i 2,5TDI. Najbardziej przypadl mi do gustu wlasnie 2,5TDI 150 koni. Swietne przyspieszenie. Totalnie bezawaryjne. W razie naprawy zamiennikow od groma i w smiesznych cenach.

A co do wytrzymalosci ciezarowek Mercedesa... ciakawostka.

Wyszedl ostatnio nowy Actros MP4... i... Duza czesc produkcji musiala wrocic do serwisow na wymiane glowic. Najsmieszniejsze jest to ze znany mi serwis czekal 2 tygodnie na specjalne sciereczki dezynfekcyjne aby przetrzec jakiestam bebechy w silniku aby nie zostaly tam bakterie ktore powodowalyby wewnetrzej korozji silnika!!!!!!!!!!

Panowie mechanicy zacznijcie budowac laboratoria bo swiat schodzi na psy hehe

+Quote Post
Rav.
post Wed, 16 May 2012 - 00:15
Post #11

Super User

Mp4 to 2012r, no koniec 2011, więc świeżyzna, moje opinie odnośnie ciężarówek bazują na rocznikach 1997-2009, chociaż więcej do czynienia mam z dostawczymi autami, z racji że moja firma to produkcja + sprzedaż, towar średnio gabarytowy, więc 3xx sprintery wystarczają. W sumie to nawet nie ma teraz w czym wybierać. Nowe sprintery to kupa, crafter podobnie, z tym że silnikowo trochę lepiej wypada, a francuzy .. to francuzy.

Ale wracając do tematu, od 5 lat jakośc aut sukcesywnie idzie w dół, powiedziałbym że połowa producentów aut znacznie obniżyła jakość, w mercedesie to jest widoczne gołym okiem. Nie wiem jaki to powód, czy zbyt zaawansowanej technologii czy może tego że ceny surowców od 5 lat skoczyły 50-100% w górę, a ceny aut nieznacznie, albo utrzymują się na podobnym poziomie, lub nawet spadły i producenci aut/podzespołów znacznie oszczędzają, obniżając jakośc. Cholera wie, przydałby się na forum jakiś główny księgowy Mercedesa cool.gif

+Quote Post
leon205
post Wed, 16 May 2012 - 00:22
Post #12

User

Na temat T4 się nie wypowiadam, ale przez jakieś 6 lat jeździłem T5 2.5 TDI 170KM. Auto przejechało około 300tys km i w tym czasie chyba drugie tyle co na zakup władowałem w różnego rodzaju naprawy. W silniku zostało wymieniowe prawie wszystko. Po prostu tragedia. Samochód sprzedałem niecałe 3 lata temu i kupiłem Viano 3.0 CDI V6. Póki co 140tys km bezawaryjnej jazdy i wrażenia dużo lepsze niż w T5. Jedyna jego wada w stosunku do T5 to tył napęd, którego słabości odczuwa się na śniegu i podczas deszczu.

+Quote Post
exocet
post Wed, 16 May 2012 - 14:56
Post #13

Super User

T5 2.5TDI nie biorę w ogóle pod uwagę, bo słyszałem same negatywne opinie od osób, które użytkują i serwisują te samochody.

--------------------
...

+Quote Post
Kubik_CDTi
post Wed, 16 May 2012 - 16:35
Post #14

Super User

Też zależy,ogólnie 2,5 TDi ma kopyto(jak na swoje wartości itp.)dużo zależy od sztuki,ale trwałość ACV/AXG/AHY z T4 to to nie jest.Ponadto skrzynia 6tka,no i 1,9 jest za słaby w trasy.

--------------------
Szczęśliwi paliwa nie liczą ;)
Chipped by MR Motors

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 18:02