![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 21 June 2007 Skąd: malopolska ![]() |
witam
Mam pytania dot malowanie wnetrza auta i klatki 1.Czym wogole sie to maluje ? akrylem? 2.Co myslicie o chlorokauczuku ? 3 Zrobi to dobrze zwykly lakiernik samochodowy ktory tego nigdy nie robil ? 4. Na co zwrocic mu uwage ? 5. JAk powinien przygotowac wnetrze do malowania? 6 ile powinno to kosztowac 7 Jaki kolor wybrac aby dobrze to wygladalo i bylo funkcjonalne(zewnatrz auto bedzie oklejone biale) dzieki pozdro |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 23 June 2005 Skąd: Jaworzno ![]() |
Ja ostatnio malowałem środek w swoim samochodzie, robiłem to pierwszy raz ..... i na pewno ostatni
W porównaniu do malowania samochodu z zewnątrz jest o wiele trudniej, wiadomo że wszystko zależy od tego jakie to auto i jak rozbudowana jest klatka, ja mam pełną z zastrzałami do przodu i tyłu. 1. Najlepiej akryl i najlepiej biały, jeśli czarny lub jakiś ciemny kolor lepiej wybrać półmat. Oczywiście trzeba zastosować podkład jak przy normalnym malowaniu ale to już każdy lakiernik wie. 3. Zdziwi się ile jest z tym roboty, ale zrobi 4. Skoro jest lakiernikiem to chyba nie trzeba zwracać mu uwagi, zresztą chyba żaden fachowiec tego nie lubi ![]() 5. Starannie i bez pośpiechu, zerwać wszystkie maty i wygłuszenia, dokładnie odtłuścić 6. Na środek i klatkę idzie sporo materiału ze względu na problematyczność lakierowania rur, tak żeby lakier się rozlał a nie był na połowie matowy a na połowie połysk. U mnie w Mercedesie 190e poszło 3 litry białego, czyli ok 5 litrów gotowego lakieru z utw. i rozp. Szczerze mówiąc nie wiem ile sobie wołają za polakierowania środka z klatką ale ja bym wolał prysnąć 10 błotników niż się z tym jeszcze raz pier..lić 7. Biały połysk |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 23 September 2009 Skąd: Łódź ![]() |
Maluj akrylem, acz chemoutwardzalne tez moga byc - za dwa lata i tak bedziesz musial przetrzec i znow pomalowac, bo sie zniszczy. Chlorokauczuk sobie daruj.
Zgodnie ze sztuka na bialo - wtedy widac gdzie buda/latka/spawy pekaja (wylazi ruda). Przednie slupki i zastrzaly w zasiegu wzroku kierowcy mozesz dac w czarnym macie, albo pozniej okleic, mniej rozprasza niz blyszczacy bialy. Pryzgotowanie powierzchni standardowo, bedzie wiedzial, a "pierdolencja" okrutna, najlepiej jakims malym pistolecikiem, niemal areografem. Zdziwilbym sie gdyby wyszlo ponizej 700 za robocizne. -------------------- EJ20G, EJ253, C16SE
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 01 January 2010 Skąd: kk ![]() |
dodam jeszcze że tam gdzie sięgają stopy niektórzy walą warstwę baranka.
z klatką możesz poszaleć jeżeli chodzi o malowanie. ostatnio widziałem klatkę srebną z ala brokatem właściciel sam ją lakierował spreyami z marketu+ klar coś pięknego może coś takiego pamiętaj że białe farby nie akrylowe potrafią żółknąć z czasem i nie jest to ładne i estetyczne środek ma być estetyczny i łatwy do utrzymania w czystości (spędzisz tam troszkę czasu). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 31 August 2025 - 09:25 |