![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 19 February 2003 Skąd: Szczecin ![]() |
Mowa o angliku zarejstrowanym NA NAS w uk (czyli V5 na nasze nazwisko i adres w uk), z aktualnym MOT'em (przegladem)
Najpierw troche info ubezpieczycieli... PZU http://www.pzu.pl/produkty/oc-posiadaczy-p...d&viewMode= HDI CYTAT Przedmiotem ubezpieczenia są: 1) pojazdy mechaniczne wraz z wyposażeniem standardowym, zarejestrowane na terenie Polski, a w przypadku pojazdów niepodlegających rejestracji – dopuszczone do ruchu na terenie Polski LINK4 CYTAT Ubezpieczenie OC masz obowiązek zawrzeć, gdy: Zostałeś właścicielem auta, które zamierzasz zarejestrować w Polsce – najpóźniej do dnia rejestracji. Jesteś posiadaczem samochodu historycznego lub wolnobieżnego – przed wyjechaniem na drogę publiczną. Twój samochód jest zarejestrowany za granicą i dopuszczony do ruchu w Polsce – przed wyjechaniem na drogę publiczną. Dzisiaj dzwonilem do PZU i LINK4: PZU: Ubezpieczenie tylko na 30 dni, jezeli samochod jest przeznaczony do rejstracji w pl LINK4 daja ubezpieczenie tylko w momencie kiedy samochod ma polskie blachy, i jest zarejstrowany za granica... ????? Czy ktos moze dzwonil ostatnio i moze potwierdzic? Bo juz np w link 4, inna paniusia mi powiedziala ze w ogole nie daja ubezpieczenia na samochody zarejstrowane poza pl ![]() Pytam z ciekawosci, bo nie chce mi sie **** z przekladkami i rejstracjami w pl... -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 17 October 2006 Skąd: wawa ![]() |
Ja jeździłem ponad rok czasu anglikiem na ubezpieczenie komisowe, 60pln miesięcznie , nie ma problemów
z policja ani w razie dzwona, przecwiczone 2 krotnie. Niestety jest to jedyna opcja, inaczej się nie da, ewentualnie możesz wykupić ubezpieczenie przez Internet u brytyjskiego ubezpieczyciela, ale ni jak to się opłaca. W razie jakiś pytań wał śmiało. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 13 November 2009 ![]() |
Jak i gdzie kupić te ubezpieczenie komisowe?
CYTAT ani w razie dzwona, przecwiczone 2 krotnie. A miałeś jakąś przygodę? Opisz dokładniej co się działo ![]() |
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
obadaj komisowe w link 4. znajomi ubezpieczaja auta na fr blachach i nie ma problemu. koszt to zlotowka dziennie.
|
|
|
![]()
|
|
Aleeeee...
chyba znajomego w komisie trzeba miec, zeby "oddac samochod do komisu" po czym nim jezdzic... czy jak to dziala... O_o -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]()
|
|
Ubezpieczenie komisowe można kupić w każdym komisie, raczej nie powinni robić problemów i chętnie je sprzedają.
Jeśli chodzi o przygody, raz koleś wymusił pierszeństwo i przydzwonił we mnie, jedyne dokumenty jakie potrzebował ubezpieczyciel to był dowód czyli V5. Druga sytuacja, pożyczyłem kumplowi samochód i pierwszego dnia wywalił na czołówke heheheh , policja przyjechała, sprawdziła papiery i tyle. też nie było żadnych problemów, wiec można spokojnie jeździć. Tym bardziej że masz ważny MOT, ja nie miałem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 08 June 2004 Skąd: Cov ![]() |
Przepraszam, że się podepnę pod temat ale wypowiadają się ludzie z doświadczeniem w tej kwestii.
Mnie interesuje odwrotna sytuacja. Wyjeżdżam do UK na rok. Przydałby się tam samochód. Z tego co wiem, ubezpieczenie kosztuje tam piętnaście worków pieniędzy w moim przypadku (25 lat, prawko od 7 lat, żadne auto nie było jednak ubezpieczone na mnie). Opłaca się lepiej w takim razie kupić coś tutaj w PL, ubezpieczyć i wyjechać do UK. Jak to ma się do tamtejszych przepisów? Będę mógł poruszać się takim autem przez rok? Bo chyba nie bardzo to widzę... |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam, że się podepnę pod temat ale wypowiadają się ludzie z doświadczeniem w tej kwestii. Mnie interesuje odwrotna sytuacja. Wyjeżdżam do UK na rok. Przydałby się tam samochód. Z tego co wiem, ubezpieczenie kosztuje tam piętnaście worków pieniędzy w moim przypadku (25 lat, prawko od 7 lat, żadne auto nie było jednak ubezpieczone na mnie). Opłaca się lepiej w takim razie kupić coś tutaj w PL, ubezpieczyć i wyjechać do UK. Jak to ma się do tamtejszych przepisów? Będę mógł poruszać się takim autem przez rok? Bo chyba nie bardzo to widzę... jak zarejstrowane w pl, ubezpieczone w pl, przeglad w pl, to wlasciwie nie widze problemu. jedyny zonk, to wg ichnich zasad, jezeli przebywasz w uk powyzej 6 miesiecy bez przerwy, to masz obowiazek przerejstrowac samochod. ale: to sie zalatwia w prosty sposob, jedna wizyta do francji promem i wsio. aczkolwiek naprawde rzadko lapia, no chyba ze cos sie przeskrobie.... a jak sie przeskrobie, to warto miec angolskie prawko, bo bez tego punktow nie moga naliczyc, i zamiast punkty + mandat, dostaje sie wezwanie do sadu... gdzie sie placi kare pieniezna. wymiana prawka to kolo 50GBP -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]()
|
|
Ubezpieczenie komisowe można kupić w każdym komisie, raczej nie powinni robić problemów i chętnie je sprzedają. Jeśli chodzi o przygody, raz koleś wymusił pierszeństwo i przydzwonił we mnie, jedyne dokumenty jakie potrzebował ubezpieczyciel to był dowód czyli V5. Druga sytuacja, pożyczyłem kumplowi samochód i pierwszego dnia wywalił na czołówke heheheh , policja przyjechała, sprawdziła papiery i tyle. też nie było żadnych problemów, wiec można spokojnie jeździć. Tym bardziej że masz ważny MOT, ja nie miałem ![]() no to zaj*** sprawa w takim razie.... bez przekladki, rejstracji, oplat rejstracyjnych, akcyzowych sratatata mozna sobie jezdzic angolem po pl -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 11 June 2006 Skąd: LU ![]() |
Ubezpieczenie "komisowe"? Czy to nie to samo co zwykłe miesięczne ubezpieczenie OC w PZU za stówkę? Bo ono angoli nie obejmuje (wało). Za pięknie to wygląda.
|
|
|
![]()
|
|
Po pól roku jazdy samochodem z pl należy wykupić
TAX , nie słyszałem o tym ze trzeba przerejestrowac. Albo tak jak napisał ODNINN wsiasc na prom i zrobić sobie wycieczkę do Francji. Jeśli chodzi u ubezpieczenie komisowe, można je wykupywac co miesiąc bez żadnych problemów , w pizetju można wykupić tylko raz ubezpieczenie miesięczne na taki samochód i kosztuje to ok 100 wiec ni jak się opłaca. @*Sajmon, lepiej odzalowac trochę funciakow na ubezpieczenie i kupić fure z kierownica po niewlasciwej stronie, jeździ się poprostu wygodniej, tym bardziej ze możesz płacić za ubezpieczenie w ratach. |
|
|
![]()
|
|
Ubezpieczenie "komisowe"? Czy to nie to samo co zwykłe miesięczne ubezpieczenie OC w PZU za stówkę? Bo ono angoli nie obejmuje (wało). Za pięknie to wygląda. a mnie by interesowala jeszcze jedna rzecz... Czy, kupujac anglika w UK, i rejstrujac go na swoje nazwisko (V5 na nas), to czy mamy obowiazek zglosic to do US? w Przypadku jezeli faktycznie mieszkamy w pl, ale nie mamy zamiaru go rejstrowac... W uk przy kupnie nie jest to wymagane, dostaje sie V5 i wsio.... -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]()
|
|
Ja nic nie zglaszalem, nawet do głowy by mi nie przyszło , ze samochód zarejestrowany w uk mam komuś zgłaszać w pl.
|
|
|
![]()
|
|
ja tez nie mam zamiaru, ale normalne zasady w UK, a "prawo" w polsce to 2 rozne rzeczy... lepiej zapytac, a nuz czyms mnie polski ustawodawca zaskoczy...
![]() -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 13 June 2009 ![]() |
Co do ubezpieczania w anglii auta w Twoim wieku Sajmon, zapomnij. Lepiej kupic w PL i jezdzic. Co do pamiatek, nie wszystko przychodzi, z tego co pamietam, za parkowanie nie przychodzi.
Teraz taka sprawa z ubezpieczeniem komisowym, jak to dziala w praktyce? Kupuje auto w UK jest spisany akt sprzedarzy i moge do Polski przywiezc i sobie jezdzic? Czy kupuje, robie dokumenty na swoj adres w UK i potem w Polsce kupuje komisowe? A i jak to jest z expirowanym MOTem? Co do zglaszania w polsce? Placisz podatki w UK? |
|
|
![]()
|
|
Co do ubezpieczania w anglii auta w Twoim wieku Sajmon, zapomnij. Lepiej kupic w PL i jezdzic. Co do pamiatek, nie wszystko przychodzi, z tego co pamietam, za parkowanie nie przychodzi. Teraz taka sprawa z ubezpieczeniem komisowym, jak to dziala w praktyce? Kupuje auto w UK jest spisany akt sprzedarzy i moge do Polski przywiezc i sobie jezdzic? Czy kupuje, robie dokumenty na swoj adres w UK i potem w Polsce kupuje komisowe? A i jak to jest z expirowanym MOTem? Co do zglaszania w polsce? Placisz podatki w UK? raczej V5 na nazwisko/adres potrzebny, w koncu to jest dowod rejstracyjny. MOT na rok, a potem... albo wycieczka, albo... sie drukuje... ![]() co do placenia podatkow - co w momencie jak mieszkasz w pl i tam placisz podatki, a kupujesz samochod w uk i tam go rejstrujesz... o taka sytuacje mi chodzi. Ja bym nie zglaszal, bo wlasciwie po co, samochod zarejstrowany w uk, polskiego urzedu interesowac nie powinien... -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 13 June 2009 ![]() |
No w teorii nie interesuje i nie sprzedajesz w Polsce tego auta potem...
|
|
|
![]()
|
|
No w teorii nie interesuje i nie sprzedajesz w Polsce tego auta potem... nawet jakbym potem sprzedawal, to dalej mnie US nie interesuje, bo sprzedawany samochod nie byl zarejstrowany w polsce... Dopiero kolejny nowy wlasciciel, chcacy zarejstrowac samochod w pl musi dymac do US... no to tyle teorii... ![]() -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
gość_k-meal_* |
![]()
|
![]() |
zadzwoncie do liberty i dowiecie sie szczegolow odnosnie komisowego.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Katowice ![]() |
nawet jakbym potem sprzedawal, to dalej mnie US nie interesuje, bo sprzedawany samochod nie byl zarejstrowany w polsce... Dopiero kolejny nowy wlasciciel, chcacy zarejstrowac samochod w pl musi dymac do US... no to tyle teorii... ![]() US interesuje się Tobą, w danym roku podatkowym, dopóty dopóki jesteś rezydentem podatkowym PL. Jesteś takowym jeśli w kraju spędzasz >180 dni w roku, a Twoje "interesy" związane są z PL. Jeśli dobrze pamietam, pisałeś, ze wyjeżdżasz na rok, zatem będziesz się rozliczał z US w UK. A więc nie istnieje problem kupna samochodu w uk z punktu widzenia polskiego US -------------------- "The smarter you play, the luckier you'll be"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 03 August 2025 - 15:53 |