![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 26 January 2007 Skąd: Marki - kiedyś W-Wa Wawer ![]() |
Witam wszystkich
Mam w moim audi 80 coupe Quattro motor 4.2 V8 Założone zostało utwardzone przez radzika sprzęgło (docisk) Tylko jest problem bo ledwo je można wcisnąć nogą , co zrobić aby było można je lekko wciskać - może jakieś porady. Myślałem o instalacji wysprzeglika od 4,2 lub może jakieś wysprzęglik BMW 4,4 - teraz jest seryjny z wcześniejszego silnika 2.8V6 . Czy może pompkę trzeba od czegoś innego zainstalować a wysprzęglik ten co jest ?? -------------------- Jak to na forach bywa na początku pomagają a później się wymądrzają ...
Teraz Pług-407SW 2.2HDI Twin-Turbo, Mercedes W201 E230 Youngtimer w poszukiwaniu Supry MK3 7MGTE |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 14 April 2008 Skąd: WPI ![]() ![]() |
może trzeba wykonawcy powiedzieć że sprzęgło nie nadaje się do użycia, albo nie poradzi co zrobić żeby działało
-------------------- www.re5pect.pl
|
|
|
gość_Golfista_* |
![]()
|
![]() |
Myślę, że to wina docisku.
Wracaj do Radzika |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 08 December 2004 Skąd: zakopane ![]() |
Witam wszystkich Mam w moim audi 80 coupe Quattro motor 4.2 V8 Założone zostało utwardzone przez radzika sprzęgło (docisk) Tylko jest problem bo ledwo je można wcisnąć nogą , co zrobić aby było można je lekko wciskać - może jakieś porady. Myślałem o instalacji wysprzeglika od 4,2 lub może jakieś wysprzęglik BMW 4,4 - teraz jest seryjny z wcześniejszego silnika 2.8V6 . Czy może pompkę trzeba od czegoś innego zainstalować a wysprzęglik ten co jest ?? jezdzilem z takim dociskiem i dramat, udo pudziana by pomoglo . -------------------- Focus RS , BMW 1 Coupe w budowie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 04 May 2006 Skąd: Zambrów ![]() |
kochany radzik
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 12 January 2006 Skąd: Pionki/Warszawa ![]() |
Co na taki docisk mówią panewki oporowe wału korbowego ? Czy nie istnieją pompy sprzęgła z serwem ? Możesz spróbować dać pompe z mniejszym tłoczkiem wtedy pedał sie zmiękczy ale przy tym samym skoku pedału nie wiadomo czy sprzeglo bedzie wysprzeglało bo skok tłoczka wysprzeglnika się zmniejszy .
|
|
|
![]()
|
|
moj szwagier ma w ibizie taki patent dla niepelnosprawnych , mianowicie jest silownik ( jakis elektromagnes ) i on wciska sprzeglo jak sie dotknie lewarka ( dotknieciem dloni dajesz sygnal do sterownika a on wciska sprzeglo) mozna by taki prosty paten zrobic do wspomagania , ze jak lekko dodkniesz sprzegla to jakis silownik pomaga Ci wcisnac sprzeglo
-------------------- Focus RS , BMW 1 Coupe w budowie
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Thu, 04 December 2008 ![]() |
patentów można zrobić multum i rozbudować układ że sprzęgło zostanie rozłączone przez naciśnięcie pilota, budując odpowiedni układ, ale tego tu nie szukamy.... Ciekaw jestem jakie są ustalenia z radzikiem a właścicielem, nie wiadomo czy właściciel chciał wersję najtańszą, i uzgodnili że utwardzi docisk bardzo mocno i basta.... niech właściciel się wypowie. a ceny to on ma niesamowite za to co on robi....
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 12 January 2006 Skąd: Pionki/Warszawa ![]() |
moim zdaniem jak jest wsadzone drugie/mocniejsze słoneczko i mocniej dociska tarcze sprzęgła do zamachu to nie ma siły , trzeba będzie też więcej siły żeby zwolnić tarcze . Pytanie tylko Czy 2x mocniejszy docisk to nie przegięcie
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 September 2005 Skąd: Przasnysz ![]() |
Ja wzmocniłem docisk u siebie sam i jest dwa razy mocniejszy nie było łatwo ale sie udało. Na początku ciężko było sie przyzwyczaić do tak ciężko pracującego pedału sprzęgła ale po pół roku jest ok
![]() ![]() ![]() -------------------- Probe 2.2 TURBO GT
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 31 October 2010 ![]() |
Sprzęgło do wyjecia i do oddania do poprawki bo inaczej panewki polaca i bedzie Lipton:(
-------------------- Q-SERVICE KONSTANCIN-JEZIORNA
ul. Mała 1 606-609-233 |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 April 2003 Skąd: Kwidzyn/Grudziądz ![]() |
......a zanim posypią sie panewki oporowe wału to kilka razy posypie się uszczelnienie pompki i/lub wysprzęglika, puszczą mocowania/zgrzewy pedału sprzęgła, posypie się skrzynia bo zbyt wolno wciśniesz sprzęgło itp.....lepiej z tym nie jeździj na dłuszą metę
-------------------- zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 26 January 2007 Skąd: Marki - kiedyś W-Wa Wawer ![]() |
reasumując co radzicie ...
- Wyjąć to co jest i oddać do poprawy radzikowi - o ile da się to poprawić - Nowy docisk nie wzmacniany i do tego spieka 6 łapek - czy serię wsadzić i wymieniać ja co 2 miesiące ;-) - ... inne propozycje tylko poproszę rzeczowo . -------------------- Jak to na forach bywa na początku pomagają a później się wymądrzają ...
Teraz Pług-407SW 2.2HDI Twin-Turbo, Mercedes W201 E230 Youngtimer w poszukiwaniu Supry MK3 7MGTE |
|
|
![]()
|
|
zaloz oryginalny nowy docisk bo do 300 PS w wolnossaku wzmacniany to przesada .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 15 September 2007 Skąd: Warszawa ![]() |
radzik ci nic nie poradzi . Taki sam docisk zrobil mi do rs-a , zeby wcisnac to trzeba sie napiac na maxa. Nie wiem w czym tkwi sekret clutchmastera ale trzyma a pracuje miekko.
-------------------- Najgorszy Tuning w Mieście
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 03 January 2010 ![]() |
Ja bym stawiał na nowy docisk i spiek 6 łapek
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 12 September 2009 Skąd: www.Mickey-Garage.pl ![]() |
radzik ci nic nie poradzi . Taki sam docisk zrobil mi do rs-a , zeby wcisnac to trzeba sie napiac na maxa. Nie wiem w czym tkwi sekret clutchmastera ale trzyma a pracuje miekko. masz tam zasade dzwigni i przesuneli ci ramie tej dzwigni tak że wysprzegla sie normalnie bez uszkodzeń na silniku a dociska lepiej też osobiście bym wymienił ten docisk na jakiś mocniejszy ale fabryczny nie taki 2w1 od Radzika -------------------- WWW.MICKEY-GARAGE.COM
Części wykonywane indywidulanie Racing Custom Parts zapraszam ![]() ![]() Tsunami 0-100km/h - 1.7sec - 1231KM 1171Nm - ET@8,471 / 275km/h |
|
|
![]()
|
|
Witam Ponownie
Więc tak zainstalowałem (Używany ) zestaw od audi S6 4.2 V8 ale i tak jest kupa . Myślałem że jak zapodam serię to się poprawi ale okazało się że jest to samo ... Co radzicie ?? Wymienić wysprzęglik lub pompę bo te są od 2.8 V6 ? a i jeszcze pytanko : czy do układu hydraulicznego sprzęgła coś ma serwo hamulcowe ? -------------------- Jak to na forach bywa na początku pomagają a później się wymądrzają ...
|
|
![]()
|
|
serwo nic nie ma do sprzegla . jedynie masz wspolny zbiorniczek na plyn i to wszystko .
|
|
|
![]()
|
|
To co radzicie zrobic ??
-------------------- Jak to na forach bywa na początku pomagają a później się wymądrzają ...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 21:14 |