![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 09 May 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
Tak się zastanawiam czy dystanse mają jakiś negatywny wpływ na samochód? Chcę założyć felgi o ET40 i dystanse 25 mm, auto to Bmw e30.
|
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 29 October 2002 Skąd: Wlkp. ![]() |
Chyba zależy od auta, kiedyś jeden gość założył dystanse do Gallardo i stwierdził, że kompletnie przestało się prowadzić. Za to jak założyłem do Nissana to nawet nie zauważyłem różnicy.
-------------------- BMW
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 11 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Dobrej jakości dystans nie będzie miał negatywnego wpływu ani na prowadzenie, ani na bezpieczeństwo, choć 25mm to dość duzo.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 05 September 2007 Skąd: SS ![]() |
Ostatnio założyłem dystanse Sparco 16mm i musze stwierdzić że poprawa prowadzenia jest zauważalna o wizualnej poprawie pisać nie trzeba.
-------------------- www.premium-detailing.pl
Coupe 20VT, M5 e60, Pug 106 Rallye |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 22 March 2004 Skąd: Żory ![]() |
Wiele zależy od konstrukcji zawieszenia i konkretnej felgi. Ponoć założenie dystansów do Foki RS daje poprawę wizualną, ale rujnuje prowadzenie. W Twoim wypadku spodziewałbym się nieznacznej poprawy prowadzenia, kosztem wrażliwości na koleiny i zużycia np łożysk. Ale to nie jest jakis dramat.
-------------------- Tire smoke and coffee. Breakfast of champions
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
a nie lepiej znaleźć felgę o odpowiednim ET ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 23 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
Przez duzy negatyw/glebe z przodu, dystanse potrzebne, przechodzilem ostatnio u siebie i jednak znaleźć markowy dystans (h&r np.) jest taniej i prosciej niz felgi
![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
a opony nie ścina przy dystansach ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 11 January 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
sam dystans niezmieni pochylenia koła wiec imo jezeli zawieszenie ma dobry kat to nie...
-------------------- Mechanika, Swapy, Naprawy [chwilwo zamknięci]
było bmw, były mercedesy teraz czas na ameryke :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 10 April 2005 Skąd: Chojnice ![]() |
Ja miałem w e30 dystanse 20mm/25mm (H&R) i zero problemów,również na trackdayu w Kielcach czy na upalaniu na lotnisku.Nie zauważyłem pogorszenia prowadzenia na normalnych drogach czy w koleinach.A efekt wizualny przy 9x16 feldze masakra
![]() -------------------- E31
E36 Jegermaister F150 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
CYTAT Dobrej jakości dystans nie będzie miał negatywnego wpływu ani na prowadzenie, ani na bezpieczeństwo, choć 25mm to dość duzo tu nie ma znaczenia jakość dystansu tylkojego wpływ na geometrie zawieszenia czy też układu kierowniczego. -------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 02 June 2006 Skąd: okolice Warszawy ![]() |
Panowie, a czy w ogole jest roznica jezeli zalozmy ze mam felgi z et 40 i zaloze dystans 20mm a felgami o identycznych parametrach wielkosciowych z tym ze et ma 20?
-------------------- <b>wtryskiwacze: BOSCH 525cc wysokoomowe, Bosch 650cc, SIEMENS 630cc 1200cc Lucas niskoomowe</b> |
|
|
![]()
|
|
Nie ma różnic. No może poza wagą, ale to nie jest przepaść.
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
przy każdym rodzaju zawieszenia nie ma różnicy ?
|
|
|
![]()
|
|
dzieki Czacza - dokladnie tak samo mysle ale wolalem sie zapytac - bo wedlug mnie w moim przypadku oczywiscie, nie ma znaczenia jaki jest zawias.
bezduszny - a przy jakim rodzaju zawieszenie bedzie roznica? -------------------- <b>wtryskiwacze: BOSCH 525cc wysokoomowe, Bosch 650cc, SIEMENS 630cc 1200cc Lucas niskoomowe</b> |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
no właśnie nie wiem czy będzie... i wolał bym wiedzieć na pewno, zanim mi zje opony
![]() bo o ile jest z tyłu sztywny most + sprężyny to faktycznie nic nie zmieni ale jak masz wielowahaczowe ? ![]() przednie koło zawieszenia w Audi |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 30 January 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Sam dystans katow nie zmienia.
Ale kat potrafi sie zmienic tak samo jak przy obnizaniu auta na gwincie. Po prostu dystans to troszke wieksze ramie dla zawieszenia i auto potrafi sie kapke opuscic. U mnie po zalozeniu dystansow 6 cm na strone, auto siadlo okolo 1 - 1.5 centa a jaki jest tego wplyw na geometrie to wiadomo ![]() -------------------- TOMARACING - ul. Sloneczna 157a Lesznowola
Serwis, modyfikacje, strojenia, chiptuning, hamownia. Zapraszamy! 5o4 oo8 238 |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 30 December 2003 Skąd: Częstochowa ![]() |
google.com -> scrub radius
|
|
|
![]()
|
|
jezeli chodzi o moje pytanie - nie wiem bezduszny czy do niego piszesz, to linia W nie zmienia absolutnie pozycji.
-------------------- <b>wtryskiwacze: BOSCH 525cc wysokoomowe, Bosch 650cc, SIEMENS 630cc 1200cc Lucas niskoomowe</b> |
|
|
![]()
|
|
No jasne. Ale jak założysz felgi z Et -30, albo felgi ET30 i dystans 60mm to co za różnica??
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 28 June 2025 - 11:56 |