![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 20 March 2010 ![]() |
Witam
Prosiłbym o małą podpowiedź w wyborze rozmiaru opon, jako że obecne się już skończyły. Do tej pory samochodzik jeździł na 205/55/R16 i zastanawiam się czy nie warto było by kupić troszkę szerszych Zmiana rozmiaru ma służyć tylko i wyłącznie poprawieniu własności jezdnych samochodu. Pytanie jest proste czy jeżdżąc na 225 odczuje jakąś poprawę w zachowaniu samochodu czy to tylko pogorszy prowadzenia na naszych dziurawych drogach? Pytanie pomocnicze to czy uważacie że jeżdżąc po drogach ( bo zapewne ten samochód żadnego toru nie zobaczy ![]() Tak dla ułatwienia dodam 1) wiem że szersze są droższe ale to nie jest czynnik decydujący 2) wiem że ten rozmiar powinien być już na feldze 17 ale obecnie nie ma budżetu na zmianę felg 3) felgi o szerokości 6.5 teoretycznie mieszczą się w tolerancji na oponę 225 ale idealnie powinno być 7 Wybór padł na oponę RE050A Samochodzik to golf IV ASZ ( jeszcze przez miesiąc seria ) Wiem że temat wygląda troszkę jak naiwne pytanie czy jak będę miął większe fele to samochód bedzie bardziej zaje... ale chodzi mi o poprawę właściwości trakcyjnych przy okazji zakupu opon. Z góry dzięki za odpowiedzi |
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 18 February 2005 Skąd: Południe ![]() |
Na Twoim miejscu za cene tych opon (nie wiem ile one dokladnie Cie kosztuja, ale pewnie +- 1500pln musza) wolalbym kupic uzywane 17, ewentualnie 18 z opona w rozmiarze 225/45/17 lub 225/40/18. Oprocz wiekszej przyczepnosci dostaniesz lepszy wyglad i duzo lepsze trzymanie na zakretach. Jak dobrze poszukasz, to przy dorzuceniu paru groszy kupisz felgi z ladnymi, markowymi oponami. Beda uzywane, ale sezon przejezdzisz spokojnie.
Jesli chodzi o opony 225/50/16 to na feldze 6.5 cala nie bedzie zbyt atrakcyjnie. Plusem moze byc lepsza trakcja przy starcie, ale tu duzo tez zalezy od tego jak sie opona ulozy, na zakretach niestety nadal bedzie sie podwijac. RE50a to dobry wybor, ja upalam i jestem bardzo zadowolony! -------------------- 911 992 4S
M5 F90 800KM |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
przy 225 możesz bardzo odczuć koleiny.
W accordzie/prelude jest tak że do mniej więcej 195 szerokości prowadzi sie miło, potem 205,215,225 wozi w koleinach coraz bardziej i dopiero powyżej 225 zaczyna znowu sie stabilnie prowadzić nawet na gorszej drodze - tyle że powyżej 225 to szerokości które przekraczały możliwości nadkoli accorda i miałem tylko na chwile. Ja skończyłem na 205/17 na 7" feldze i to było akurat. -------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Jeżdżę na letnich 215 i zimowych 195. Różnica w prowadzeniu jest bardzo odczuwalna na korzyść zimówek. W naszych warunkach lepiej dobrać sobie gumę o lepszych właściwościach, bardziej klejącą, ale węższą - właśnie ze względu na koleiny.
Inna sprawa, że jak masz auto o dużej mocy, to zbyt wąskie opony będą miały bardzo pewnie raczej krótkie życie. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 20 March 2010 ![]() |
Dzięki Panowie za podpowiedź
Wybór padł na nówki 205 Z opinii widać że RE050A to porządna opona i powinna sie zachowywać dużo lepiej niż szrot który zakupił poprzedni właściciel...... Golfik ma 130 KM wiec to żaden potwór,celuje w 160-170 KM więc też bez rewolucji Kupno używanej felgi z oponą to jednak trochę loteria w cenie które chce na to przeznaczyć ( max 2 tys) . Stare oponki zaczeły niedomagać jesienią jak samochodzik dostał w prezencie EBC Turbo groove i przy mocniejszym dohamowaniu z prędkości autostradowych(+) czuć że nawet na suchym puszczają. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
Dobry wybór. Nie dosc ze 225 na tej feldze wygląda walcowato to jeszcze u mnie w audi zmiana na 205 poprawiło o niebo prowadzenie w koleinach.
-------------------- Lexus IS200t
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 26 June 2025 - 17:37 |