![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Brachttal / Niemcy ![]() |
Zdjalem wlasnie glowice w moim struclu. na 4 cylindrze pekl conajmniej jeden pierscien. Na pierwszy rzut oka widac, ze pierscien uszcelniajacy jest do wymiany.
Ktos orientuje sie jaka moze byc przyczyna? Trochę informacji: Pierścienie były zmieniane 2tys km temu. Cylindry nie wykazywały oznak zużycia (wizualnie). Poleciał 4 tłok będący najbliżej przepustnicy. Co z tym teraz zrobić? wkładać nowe pierścienie i składać silnik czy raczej myśleć o tulejowaniu bloku? Nie uśmiecha mi się złożyć tego w całość i za 2 tys km znów rozbierać. pacjent to fiatowski 2.0 16v. EDIT: jakie sa obecnie ceny w PL za szlif cylindrow? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
daj foty bo po opisie nie wiele można wywnioskować ale stawiam na błędny montaż pierścieni
|
|
|
![]()
|
|
daj foty bo po opisie nie wiele można wywnioskować ale stawiam na błędny montaż pierścieni Nie dam foty bo tłoki jeszcze nie wyjęte. W każdym razie tłok rusza się w cylindrze (można go poruszyć palcem) i widać pierścień który "wystaje". Widać to po zdjęciu głowicy. O ile takie zdjęcie coś da to mogę je wrzucić. Dumam teraz co z tym zrobić... najrozsądniej byłoby dać blok do szlifu i zacząć myśleć o kutych tłokach. Z drugiej strony dobrze by było gdyby samochód był na chodzie. No i pytanie komu to dać ewentualnie do naprawy żeby było zrobione jak należy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 01 August 2008 Skąd: Szczytno ![]() |
Tak i ciężko jest też stwierdzić że pierścien pękł jak jest wszystko zmontowane
jakie były objawy zalewałeś naftą ? przepuszcza ? w Olsztynie wiem że wstawienie tulei to koszt 300pln |
|
|
![]()
|
|
wywalolalo olej i spaliny korkiem wlewu oleju. kompletny brak mocy, auto ewidetnie ciaglo na 3 cylindry.
|
|
|
![]()
|
|
upaliłeś tłok po prostu znaczy za mało paliwa było
![]() |
|
|
![]()
|
|
upaliłeś tłok po prostu znaczy za mało paliwa było ![]() czekaj, fotki się lądują. rzucisz okiem i ocenisz. Komora spalania tez tak jakby się lekko odbarwiła w jednym miejscu... W sumie wtrysk mógł zawieść, swoje lata ma. ![]() ![]() ruszajacy sie tlok |
|
|
![]()
|
|
ewidentnie za duże egt
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sun, 16 March 2003 Skąd: Sweden ![]() |
na zdjeciach wiele nie widac , cylindry bez rys ?
zciagaj miske i wywal tlok a sprawa sie wyjasni -------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
Audi A4 B8 TDI Avant by KingSoft |
|
|
![]()
|
|
artix nie widzisz dziury w tłoku
![]() |
|
|
![]()
|
|
na zdjeciach wiele nie widac , cylindry bez rys ? zciagaj miske i wywal tlok a sprawa sie wyjasni Rys na cylindrach nie ma nie licząc śladów po honowaniu. w każdym razie brak widocznych rys w osi cylindra. jutro postaram się ściągnąć miskę. będzie to iście wyczyn bo garaż mam taki, ze praktycznie nie ma miejsca po wstawieniu samochodu. A to odbarwienie na komorze spalania? to slad po wysokiej temperaturze? Jesli tak to dlaczego jest z boku komory a nie przy zaworach ssacych? 200 euro za nowe tłoki to dobra cena? Gdzie dostane wtryski do tego silnika? Jakie koszta? Obstawiam, ze winny będzie wtryskiwacz (ma 15 lat). Co jeszcze sprawdzić aby zapobiec powtórce z rozrywki? |
|
|
![]()
|
|
Co jeszcze sprawdzić aby zapobiec powtórce z rozrywki? generalnie wszystko co ma wpływ na skład mieszanki (ciśnienie paliwa , przepływka itp)odbarwień nie bierz pod uwage bo mogły powstać np już po przepaleniu tłoka, co do ceny to widziałem kpl za 200pln na którymś forum ![]() |
|
|
![]()
|
|
-------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
|
|
![]()
|
|
generalnie wszystko co ma wpływ na skład mieszanki (ciśnienie paliwa , przepływka itp) Przeplywki nie mam. W każdym razie pompę paliwa chyba można skreślić z listy nie? Inne tłoki wyglądają ok, wiec ogólnie paliwa było chyba dość. Problem tez w tym, ze np wtryskiwaczy nie mam czym zdiagnozować a nawet jakbym miał czym to nie wiem jak. Podpowiecie czym i jak zdiagnozować w garażowych poszczególne elementy układu paliowego? |
|
|
![]()
|
|
Mozna wyciagnac cala listwe wraz z wtryskami , skierowac ja do gory i zakrecic silnikiem pare razy.
Ty trzymasz listwe a kolega kreci : Porownasz jak podaja , lub czy w ogule wszystkie podaja . -------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 24 November 2004 Skąd: Warszawa - Wawer ![]() |
Każdego wytryska jak pisze artix wkładasz w osobną szklankę/kubek, kręcisz kilka razy, potem przyda się jakaś miarka i mierzysz czy podają tyle samo itp. Odchyłki może być max pewnie kilka %.
-------------------- | Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento www.facebook.com/dragracingsafety |
|
|
gość_Golfista_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
A cha , i najwazniejsze aby wtryski rozpryskiwaly paliwio na bardzo drobna mgielke , i kazdy z nich robil to w podobny sposob . Praktycznie wyglada to jak stozek bardzo drobno rozpylonego paliwa .
-------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
|
|
![]()
|
|
a orientuje sie ktos ile moze kosztowac komplet nowych wtryskow? gdyby koszta nie byly kolosalne to zwyczajnie bym je wymienil i mial pewnosc, ze jest ok.
na marginesie, sciaganie miski w tym samochodzie lezac pod autem to masakra :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 02 May 2025 - 22:33 |