![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 11 November 2008 ![]() |
Jakie BIG turbo można by wsadzić do VW T4 z zachowaniem org. kolektora. Aktualnie 190kM/360Nm ,cel 230-250kM może więcej.
Silnik to 2.5 AHY. Możliwości seryjnego już się skończyły. Może ktoś wałkował temat i mógłby coś zasugerować. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 04 July 2005 Skąd: WrO ![]() |
Ja bym najpierw wymienił końcówki wtryskiwaczy na 0.230 bo tu jest do ugrania jeszcze trochę koników(210?),a później martwił się o turbo.
|
|
|
![]()
|
|
Paliwa narazie wystarczy. Chodzi oto że org.turbo na mała strone zimną . Jak dolejesz paliwa to już czarno za tobą.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
Pokaż wykres
Bardziej stawiam, że masz podmęczone wtryskiwacze, turbo spokojnie dmuchnie 200 koni |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję wam za odpowiedzi. Ale chyba żle mnie zrozumieliście ,oczywiście wtryskami przy wymianie turbo też się zajme.Pytam o turbo.Auto na tym prog.lata bardzo ładnie i nie dymi układ wtryskowy pracuje dobrze.Nie interesują mnie przyrosty rzędu 10kM. Chciałem zaadoptować nowa turbawkę dać może większe wtryski jak będzie trzeba i dmuchnąc troche więcej w okolice 240-250kM.Podobno od MB jakaś może przypasować,bo w hybrydę nie chciałbym sie pakować.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 29 December 2008 ![]() |
gt2256v w 1.9 ma w miarę małego laga
później to gt2260v |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 30 June 2008 Skąd: OSTROLEKA ![]() |
Dopoki nie zmienisz wtryskow na wieksze nie wydoisz wiecej niz 210hp
nawet zakladajac big turbo -------------------- Corsa A c20let ET 12.26
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 23 March 2003 Skąd: B-B, KRAK ![]() |
daniel z ttc zrobil koledze ryskowi tapicerowi z krakowa t4 na big turbo zadzwon do niego
-------------------- Z3 coupe :) jest
Z4 coupe :) jest |
|
|
![]()
|
|
Właśnie zamówiłem wtryski 230tki. A turbina to pewnie hybryda bo najmniej problemu z montażem.
|
|
|
![]()
|
|
Tu masz cos o mocnym 2.5 TDI
T4 -------------------- Corsa A c20let ET 12.26
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 04 June 2007 Skąd: inowrocław ![]() |
-------------------- Facebook - Brk-tuning
1,9tdi + NX 13,3et |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 20 March 2009 ![]() |
2.5 tdi to silnik dostawczy wydaje mi się, że big turbo niepodniesie znacznie osiągów chyba, że pod dużym obciążeniem... moge się mylić ale jeszcze nigdy niewidziałem takiego projektu
|
|
|
![]()
|
|
Jak zamontujes wtryski
i turbo to wrzuc wykres i podziel sie wrazeniami ![]() ja tez mam R5 TDI tylko w Audi ale konstrukcja blizniacza ciekaw jestem jak zareaguje na szpryce 0.230 -------------------- Corsa A c20let ET 12.26
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 14 August 2006 ![]() |
2.5 tdi to silnik dostawczy wydaje mi się, że big turbo niepodniesie znacznie osiągów chyba, że pod dużym obciążeniem... moge się mylić ale jeszcze nigdy niewidziałem takiego projektu crup-nick nie obraź się, może piszę trochę OT ale silnik dostawczy to może jest w STARZE albo w JELCZU - w VW 2,5 TDI, czy w busie T4, czy w Audi 100(C4) lub A6(C4) ten silnik ma od 115 do 150 KM w serii. Można śmiało powiedzieć że jest rozwinięciem silnika 4-cyl 1,9TDI 90KM lub 110KM - ma po prostu jeden cylinder więcej i trochę inaczej napędzaną pompę wtryskową. Poza tym ileś tam róznic akurat nieistotnych w tym momencie. Skoro silniki 1,9 napędzają dobrze turbo 2256 więc 2,5 przy takich modyfikacjach jak zamierza kolega tiger1600 napędzi z powodzeniem 2260. Trochę OT ale czasami warto wyjaśnić... Warto by spytać kolegów z Dynosoft - w końcu w ich golfie tez jest R5 2,5TDI i może to już aluminiowy blok z T5 ale doświadczenie w temacie pewnie mają duże. |
|
|
![]()
|
|
To jest silnik na pompkach
ze wzgledu na inny system zasilania (duzo wieksze cisnienie wtrysku) mozna wykrzesac ponad 300hp -------------------- Corsa A c20let ET 12.26
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 01 May 2025 - 14:53 |