Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Stukanie z przodu- Golf IV AGR, dwumas? skrzynia?
Melman
post Thu, 05 Jun 2008 - 15:05
Post #1

Frequent User

W trakcie jazdy slychac wyraznie pukniecia/ stukniecia mechaniczne z okolic wozka, skrzyni biegow... Stuki te pojawiaja sie najczesciej w formie pojedynczych przy hamowaniu czasem przyspieszaniu, potrojnych przy zdejmowaniu nogi z gazu i ciaglych podczas jazdy na wysprzeglonym silniku i na biegu- przy wcisnietym gazie tak na mniej wiecje 1/4-1/3 (na plaskim- samochod utrzymuje stala predkosc- ale czuc, ze jest na tej granicy- bardzo male obciazenie moca kol)- slychac jakby terkotanie, wyrazne, glosne ale gluche w brzmieniu.

I teraz pytanie: Co to moze byc (chociaz bardziej by mnie interesowala odpowiedz co to jest? wink.gif )
Przegub wew, przegub zew, os napedowa, skrzynia, lozysko?

Dodam, ze 2tyg temu byl wymieniany caly zawias- amortyzatory (ok. -50 do -60mm w stosunku do serii (wczesniej bylo -35), lozyska, elementy gumowe wahacza, lacznikow drazka oraz samego stabilizatora wymienione na poliuretany, zawieszenie spiete u gory i dolu "rozporkami", elementy kolumny mcphersona (lozyska, poduszki) jesli dobrze pamietam- rowniez lozyska kol.
Od tamtej pory przejechalem ok 1000km przy czym w miedzyczasie mialem przygode na trasie- niedokrecone kolo strasznie tluklo- zanim sie zorientowalem sie, ze to to- zrobilem tak okolo 100km przy predkosciach powyzej 100. Kolo naprawde ledwo sie trzymalo - czy moglo uszkodzic przeguby?
Po dokreceniu wszystko bylo dobrze, a stuki pojawily sie dopiero po przejechaniu kolejnych 600-700km.

Czesci wymieniane na oryginaly/ czesci tego samego producenta co oryginaly ale bez oznaczen VAG, lepsze zamienniki.

Fakt rozmiaru kol pomijam- jezdze na nich od 2 lat i wszystko bylo ok. Opony sa ok.

added:

Bylem u swojego mechanika- on by obstawial dwumas.
Akcja wyglada nastepujaco- stukanie to gluchy dzwiek wystepujacy najczesciej (a w zasadzie tylko) w przerwach w dostawie mocy na kola (przy wysprzegleniu jest to ciagle terkotanie)- przypomina to jakby przeskakiwanie jakiegos elementu...

Samochod podnieslismy z jednej strony i przy bujaniu kolem do przodu i do tylu wystepuje jakby cykanie w okolicach skrzyni/lub samej skrzyni. Mechanizm roznicowy dzialal w porzadku. Niestety na podniesionym kole dzwiek nie wystepowal tak jak podczas jazdy i nie dalo sie okreslic co to (przez brak obciazenia na kolach?)

Czy to moze byc dwumas?
Jak to sprawdzic na 100% - nie usmiecha mi sie wymiana dwumasu a potem stwierdzenie, ze to jednak nie to?
Autem jakos nie szarpie- jezdzi tak samo jak 5 roku temu i miesiac temu, przed pojawieniem sie tego problemu.

Czy ma ktos jakiegos dobrego, ogarnietego mechanika od VW w Warszawie i okolicach- wolalbym zasiegnac opinii w wielu zrodlach przed wymiana.

--------------------
3,0tdiq
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 05 Jun 2008 - 15:05
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
pavel
post Thu, 05 Jun 2008 - 15:26
Post #2

Moderator

Stukanie koła zamachowego słyszalne byłoby sporadycznie także wówczas, gdy samochód stoi w miejscu.
W/g mnie to któryś z przegubów wewnętrznych jest wyrobiony

--------------------
zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP

+Quote Post
rumianko
post Thu, 05 Jun 2008 - 19:14
Post #3

Super User

sprobuj zrobic tak: na zimnym pociagnij na jedynce tak do 2500rpm i pusc gaz, jesli usłyszysz rytmiczne stukanie to 2mas

pozatym u mnie jeszcze wystepowało to samo co napisał pavel, na postoju popukiwało cos tam w skrzyni,

wibracji jako takich raczej nie miałem jesli przyspieszałem, ale były juz lekko wyczuwalne.

--------------------
Facebook - Brk-tuning
1,9tdi + NX 13,3et

+Quote Post
Melman
post Thu, 05 Jun 2008 - 21:58
Post #4

Frequent User

CYTAT(rumianko @ Thu, 05 Jun 2008 - 18:14) *
sprobuj zrobic tak: na zimnym pociagnij na jedynce tak do 2500rpm i pusc gaz, jesli usłyszysz rytmiczne stukanie to 2mas

pozatym u mnie jeszcze wystepowało to samo co napisał pavel, na postoju popukiwało cos tam w skrzyni,

wibracji jako takich raczej nie miałem jesli przyspieszałem, ale były juz lekko wyczuwalne.

To nie tylko na jedynce- na kazdym biegu tak jest, zakres obrotow tez jest wiekszy. Faktycznie przy zdjeciu nogi z gazu ponizej 2,5k obrotow stukanie. A najbardziej tlucze na wysprzeglonym silniku.
Ale czy to na 100% dwumas?- na postoju nie ma tych objawow, nie zauwazylem aby samochod mial wieksze wibracje niz pol roku temu...

Sprawa robi sie pilna...

--------------------
3,0tdiq

+Quote Post
rumianko
post Thu, 05 Jun 2008 - 22:23
Post #5

Super User

tak tak nie tylko na 1 ale na wszystkoich biegach, ale na 1 słychac to najwyrazniej.

--------------------
Facebook - Brk-tuning
1,9tdi + NX 13,3et

+Quote Post
ja456
post Fri, 06 Jun 2008 - 11:10
Post #6

Frequent User

Wprawdzie nie jestem jakimś specjalistą, ale kiedyś był podobny temat - może to jakaś poduszka pod silnikiem lub skrzynią zakończyła swój żywot?

+Quote Post
Melman
post Fri, 06 Jun 2008 - 13:50
Post #7

Frequent User

CYTAT
tak tak nie tylko na 1 ale na wszystkoich biegach, ale na 1 słychac to najwyrazniej.

Na kazdym biegu jest tak samo- ale tylko w momencie braku obciazenia na kolach. Np: Jade nie wazne ile i w jakim przedziale obortow, wciskam sprzeglo i zaczyna terkotac... Nacisne gaz lub hamulec- przestaje. Objaw wystepuje tylko podczas jazdy, na postoju nie dzieje sie kompletnie nic- to samo podczas przyspieszania i hamowania...

Chce wykluczyc dwumas. Dzisiaj na stacji kontroli gosc zajrzal, poszarpal, sprawdzil i powiedzial, ze przeguba zew, lewy wyglada na luzny- co by sie nawet zgadzalo po jezdzie z niedokreconym kolem... :/ Ale z drugiej strony przegub powinien walic tez w zakrecie...

--------------------
3,0tdiq

+Quote Post
nierezygnuj
post Fri, 06 Jun 2008 - 15:16
Post #8

Frequent User

nie chce zakładac nowego tematu bo problem z moim autem jest podobny.
Ibiza 99' AFN
przy ostrej zmianie biegów (szybkie puszczenie sprzęgła) słychać w okolicy tunelu (pod lewarkiem zmiany biegów) takie 2-3 puknięcia, objawy skończenie dwumasu nie występują (tj. telepanie budy, chorobotanie na wolnych i przy ruszaniu) co to może być?

--------------------
klasyczny.com - we love clasSIC! cars
-------------------------------------------
RAJDOWKA.pl - Giełda Rajdowa

+Quote Post
tdiik
post Fri, 06 Jun 2008 - 15:37
Post #9

Forum Killer

dwumas nie tlucze sie na wysprzeglonym silniku

--------------------
_http://img183.imageshack.us/img183/7263/avataribipk9.jpg

+Quote Post
nierezygnuj
post Fri, 06 Jun 2008 - 15:49
Post #10

Frequent User

wzorowałem się na tym co przeczytałem w wątku. więc co może być tego przyczyną ?
dodam tylko że można usłyszeć tylko przy zmianie z 1 na 2 i 2 na 3 potem już nawet przy szybkiej zmianie biegów tego nie słychać

--------------------

+Quote Post
vwoju
post Fri, 06 Jun 2008 - 18:04
Post #11

Frequent User

Witam, miałem to samo sprawdz dłuższa połos ! Przy takim obnizeniu czesto zachacza ! Ja sam nie doszedlem do tego co to a wymieniłem przy tym :
- poduszki silnika , skrzyni
- gumy wszystkie w zawieszeniu
- lozyska kol
Dodam ze mam gwint i samochod mocno siedzial pukalo po zmianie na opony zimowe i podniesienu zawiasu na zime przestalo zalozylem kola letnie po zimie i opuscilem jak bylo i nie puka ! nie wiem dlaczego ?? ale zauwazylem slady otarc na polosi od stabilizatora moze to to ?
Naprawde sie z tym meczylem wiem o co Ci chodzi !
Ruszasz puk zwalniasz puk ! za kazdum razem jak by silnik sie przesunal i w cos uderzyl taki pusty dzwiek !

--------------------
ale mnie denerwował ten niebieski kwadrat ;)
---------------------------------------------------

+Quote Post
nierezygnuj
post Sat, 07 Jun 2008 - 12:42
Post #12

Frequent User

moje auto ma seryjne zawiesznie tj. Ibiza GT TDI, nic w nim nie puka.
Pukanie jest tylko przy ostrzejszym puszczeniu sprzęgła miedzy 1 i 2 oraz 2 i 3 potem jak pisaem wyżej nie ma tego puknięcia.

--------------------

+Quote Post
tomp
post Tue, 10 Jun 2008 - 09:25
Post #13

Forum Homee

CYTAT(tdiik @ Fri, 06 Jun 2008 - 15:37) *
dwumas nie tlucze sie na wysprzeglonym silniku

bzdura, u mnie potrafilo stukac takze na wysprzęglonym tylko, ze odrobine zmienial sie odglos. Raz stukalo na wysprzeglonym, raz odwrotnie. Objawy byly w 90% te same i uszkodzony był dwumas. Tarcze koła zblokowały się i nie pracowały względem siebie. Jako całość koło był proste ale oczywiscie do wymiany

pozdrawiam

--------------------
"The smarter you play, the luckier you'll be"

+Quote Post
Melman
post Tue, 10 Jun 2008 - 17:32
Post #14

Frequent User

Mam wrazenie, ze odglos dobiega z lewej strony zawieszenia niz ze srodka- dodatkowo doszlo, ze przy duzej nierownosciu tez potrafi puknac... Przy skreconych kolach w lewo na wysprzeglonym silniku tez wali, przy skrecie w prawo juz zdaje sie nie...
Tuz po starcie pukanie nie jest zbyt glosne ale po przejechaniu ok 4 - 5km robi sie duzo wyrazniejsze i glosniejsze...
Jak juz mowilem- puka tylko podczas jazdy, na postoju cisza i spokoj... chociazby z tej racji wykluczylbym dwumas...

--------------------
3,0tdiq

+Quote Post
pavel
post Tue, 10 Jun 2008 - 23:47
Post #15

Moderator

Jeżeli jestes pewny, że obydwa wewnętrzne przeguby są OK (w co ja wątpię bo najbardziej podejrzewam właśnie któryś z przegubów wewnętrznych), to sprawdź jeszcze czy dobrze dokręcona jest nakrętka łożyska lewego koła i śruby mocujące to koło

--------------------
zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP

+Quote Post
gruchakkk
post Tue, 24 Jun 2008 - 10:17
Post #16

Frequent User

Melman sprawdź poduszke pod silnikiem niedawno wymieniałem poduszke i był ten sam objaw. Tez mam GOLFA 4 TDI

Przeguby słychac na skręconych kołach, bardzo zadko podczas jazdy na wprost.

+Quote Post
pavel
post Tue, 24 Jun 2008 - 10:37
Post #17

Moderator

CYTAT(gruchakkk @ Tue, 24 Jun 2008 - 10:17) *
Przeguby słychac na skręconych kołach, bardzo zadko podczas jazdy na wprost.

Mowa o przegubach wewnętrznych, a te gdy są zużyte, biją najbardziej właśnie podczas jazdy na wprost

--------------------

+Quote Post
Rafal2509
post Tue, 20 Jul 2010 - 12:31
Post #18

Rookie

Również mam podobny problem, anie chce zakładać nowego tematu
GOLF IV 1999 rok 90 km TDI od pewnego czasu podczas zmiany biegów słychac jakis taki stuk dzieje sie to najczesciej jak jade pod gorke i zmieniam bieg np z 4 na 3 przy szarpnieciu taki stukot podczas jazdy na wprost i na postoju nic nie slychac czy na zakretach , jedynie co to jak wciskam sprzęglo i zmieniam bieg wtedy slysze taki stuk a najczesciej slychac to jak gwaltownie dodaje gazu i odejmuje Mechanicy mi powiedzieli ze prawdopodobnie to beda poczatki konca kola dwumasowego mam prosbe czy ktos by mi mogl napisac czym ise najczesciej objawia awaria dwumasu ewentualnie co by moglo byc przyczuna tego stukania

+Quote Post
Rafal2509
post Tue, 20 Jul 2010 - 12:33
Post #19

Rookie

dodam jeszcze ze przy zmianie biegow jezeli wciskam powoli sprzeglo i nie ma szarpniec to nic nie slychac jedynie przy szarpnieciach i niekiedy przyu wciskaniu sprzegla

+Quote Post
tomek 1980
post Tue, 20 Jul 2010 - 19:18
Post #20

Forum Killer

Witam, dwumas jeszcze objawia się tym, że kiedy puszczasz pomału sprzęgło to pedał delikatnie wibruje.
Pozdrawiam.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 06 July 2025 - 23:34