Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Pasowania w silnikach
Thoruba
post Mon, 28 May 2007 - 11:51
Post #1

Frequent User

Czesc, to znowu ja i moje durne tematy. Tym razem chcialbym wysepic od Was wszystko co wiecie na temat pasowan, luzow itp w silnikach. Glownie chodzi mi o luzy w sportowych silnikach miedzy tlokiem i tuleją np. w przypadku gdy robimy stroke'a i zamawiamy tuleje i/lub tloki. Kolejny luz ktory mnie interesuje jest miedzy panewkami i czopami, glownymi i korbowodowymi. No i jakie luzy ustawiacie na zaworach? Te dwa pierwsze z pewnoscia zaleza od wielu rzeczy, np.rodzaju oleju, szerokosci, srednicy, materialu, cisn. w cylindrze itp. ale na dzisiajeszym etapie wystarcza mi Wasze empiryczne przeslanki. Mysle ze temat jest zbyt ogolny zeby podawac konkretne wielkosci wejsciowe do ew.obliczen. Pozdrawiam, Lukasz.

--------------------
=pistons fly=
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 28 May 2007 - 11:51
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
voj2s
post Mon, 28 May 2007 - 12:29
Post #2

Forum Killer

czopy walu maja miec wymiar taki jak podal producent i nie ma co kombinowac jak jest smarowanie to sie nic nie zatrze, luz zaworow zalezy od silnika czesto 0.20/0.40 ssace/wydechy bezpiecznie 0.15-0.18 / 0.35 , pasowanie tloka w cylindrze co firma to pewnie inna teoria producent tlokow podaje zawsze ile ma byc ...z doswiadczenia zalezy do czego silnik a - 2.5*a przy czym a to pasowanie producenta
pozdrawiam

--------------------
... soon

+Quote Post
Thoruba
post Mon, 28 May 2007 - 16:30
Post #3

Frequent User

To ze niekombinowac przy srednicy czopow to juz zalezy w jakim one sa stanie, bo gdy zachodzi koniecznosc ich przeszlifowania i innych koniecznych zabiegow utwardzajacych to wowczas aby utrzymac fabryczny luz trzeba dobrac nowa grubosc panewki. I jesli juz cos to wlasnie grubosc panewek jest tu jakby parametrem konstrukcyjnym poddawanym modyfikacji. Nie tak jak sugerowales-czopy. Mniejsza z tym. Ale rozumiem ze firmy przygotowywujace silniki do sportu nie ingeruja wogole w luzy na czopach? Czy tak? Chcialbym zaptac voj2s do jakich wartosci, powiedzmy mocy z litra twoja odpowiedz obowiazuje.Mowie poki co o luzach na czopach. Pozatym przy zamawianiu custom'owych korbowodow trzeba podac srednice otworu w stopie korbowodu i juz wtedy znajac grubosc panewek trzeba zachowac jakis luz. No i jakie to sa wymiary, czy takie same jak w fabrycznych korbowodach? A co jesli to sa tytanowe korbowody? Bo z aluminiowymi to juz calkiem bedzie jazda. To samo sie dotyczy wlasnie zaworow i tlokow. Co z luzami jesli zawory sa tytanowe a tloki stalowe? Chcialbym teraz przejsc do tego wzoru co podales. Jest on dla mnie troche malo czytelny, ale czy to chodzi o takie cos?
a'=2.5*a gdzie a -tak jak mowiles luz fabryczny, a' -nowy luz. Czy tak?

ps. moze wiecie kogo moglbym osobiscie o to zapytac? Moze kogos z zagranicy? Najszybszych ludzi w polsce?

--------------------
=pistons fly=

+Quote Post
Porszak
post Mon, 28 May 2007 - 21:41
Post #4

Forum Homee

przepraszam, pytasz o luzy i piszesz o stalowych tlokach?

kazdy producent podaje przedzialy luzow dla pasowania tlok cylinder, a czy zrobisz w gornej granicy czy jeszcze wiecej zalezy od tego czy tlok ma prowadzenie tzn jak dlugi ma plaszcz. dobry szlifieerz powie Ci jak spojrzy na tlok

--------------------
„Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver

corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl

+Quote Post
klonek78
post Mon, 28 May 2007 - 23:24
Post #5

Forum Homee

CYTAT("Thoruba":2h753o5h)
To ze niekombinowac przy srednicy czopow to juz zalezy w jakim one sa stanie, bo gdy zachodzi koniecznosc ich przeszlifowania i innych koniecznych zabiegow utwardzajacych to wowczas aby utrzymac fabryczny luz trzeba dobrac nowa grubosc panewki. I jesli juz cos to wlasnie grubosc panewek jest tu jakby parametrem konstrukcyjnym poddawanym modyfikacji. Nie tak jak sugerowales-czopy. Mniejsza z tym. Ale rozumiem ze firmy przygotowywujace silniki do sportu nie ingeruja wogole w luzy na czopach? Czy tak? Chcialbym zaptac voj2s do jakich wartosci, powiedzmy mocy z litra twoja odpowiedz obowiazuje.Mowie poki co o luzach na czopach. Pozatym przy zamawianiu custom'owych korbowodow trzeba podac srednice otworu w stopie korbowodu i juz wtedy znajac grubosc panewek trzeba zachowac jakis luz. No i jakie to sa wymiary, czy takie same jak w fabrycznych korbowodach? A co jesli to sa tytanowe korbowody? Bo z aluminiowymi to juz calkiem bedzie jazda. To samo sie dotyczy wlasnie zaworow i tlokow. Co z luzami jesli zawory sa tytanowe a tloki stalowe? Chcialbym teraz przejsc do tego wzoru co podales. Jest on dla mnie troche malo czytelny, ale czy to chodzi o takie cos?
a'=2.5*a gdzie a -tak jak mowiles luz fabryczny, a' -nowy luz. Czy tak?

ps. moze wiecie kogo moglbym osobiscie o to zapytac? Moze kogos z zagranicy? Najszybszych ludzi w polsce?

tak trochę chaotycznie zadajesz pytania.... ale po kolei...

1. najbardziej powinno się interesować "pasowanie" tam gdzie występują największe wachania temperatur podczas pracy - czyli np. jest to ważne dla tłoków, a najmniej dla np. panewek, ktore niezależnie od mocy pracują praktycznie w tej samej temp.
2. przy wyższych mocach wzrasta temp. i trzeba mieć tłoki tak pasowane, żeby się rozszerzyły do odpowiedniego rozmiaru przy danej temp. pracy. moduł rozszerzalności cieplnej zależy od wielu czynników np. materiału, kształtu tłoka czy obecności np. powłok teflonowych/cermiacznych - dlatego zazwyczaj producenci customowych tłoków podają rozpiskę pasowania w zależności od zastosowania.
3. nie rozumiem co mają wspólnego tytanowe zawory i stalowe tłoki...

--------------------
Szymany - ET 15,65 Vmax 168km/h - zero odchudzania + duże CarAudio + klima + seria sprzęgło
259HP + 347Nm@0,85bara - będzie więcej....
350HP + 450Nm coming soon

+Quote Post
voj2s
post Mon, 28 May 2007 - 23:48
Post #6

Forum Killer

w opisie pasowania czop walu - panewka pominalem watek szlifu walu bo jest on dla mnie oczywisty ....
podaj rozszerzalnosc termiczna tlokow oraz tulei cylindrow , walu , korbowodow , oraz zaworow wymiary kazdego z tych elementow aby mozna policzyc dokladnie zmiane , temp pracy silnika a dokladniej temp w kazdym z miejsc w ktorym pracuja poszczegolne elementy i na koniec abym sprawdzil czy nie pomyliles sie z rozszerzalnoscia termiczna sklad chemiczny kazdego z elementow ..... mysle ze wtedy kilka osob powaznie sie zastanowi jak to wszystko spasowac bo puki co srednio to widze

PS korbowody na zamowienie i stalowe tloki dorzuc jeszcze jesli mozesz szklad chemiczny bloku
pozdrawiam

+Quote Post
Thoruba
post Tue, 29 May 2007 - 11:31
Post #7

Frequent User

CYTAT("Porszak":2u53eysw)
przepraszam, pytasz o luzy i piszesz o stalowych tlokach?

kazdy producent podaje przedzialy luzow dla pasowania tlok cylinder,

Czy dziwia Cie stalowe tloki, czy co? Co to podawania przedzialu luzow to ich wartosci podaje odpowiednia norma. Ale przy montazu sprawdzasz luz sprawdzianem, wiec pytam o wartosci luzow.

CYTAT("klonek78":2u53eysw)
2. przy wyższych mocach wzrasta temp. i trzeba mieć tłoki tak pasowane, żeby się rozszerzyły do odpowiedniego rozmiaru przy danej temp. pracy. moduł rozszerzalności cieplnej zależy od wielu czynników np. materiału, kształtu tłoka czy obecności np. powłok teflonowych/cermiacznych - dlatego zazwyczaj producenci customowych tłoków podają rozpiskę pasowania w zależności od zastosowania.
3. nie rozumiem co mają wspólnego tytanowe zawory i stalowe tłoki...

Ad.2 Czy moglbys pokazac mi taka rozpiske?
Ad.3 Chodzilo mi o zmiane luzu zaworowego w przypadku gdy zmieniamy na tytanowe zawory i o luz montazowy stalowego tloka w miejsce fabrycznych aluminiowych. Wiem ze prawie 100% performance tlokow jest forged alluminium, ale swojego czasu, okolice 1995roku stalowe tloki byly montowane w silnikach F1 a obilo mi sie tez o uszy ze silniki TractorPuller'ow maja stalowe serca.

CYTAT("voj2s":2u53eysw)
w opisie pasowania czop walu - panewka pominalem watek szlifu walu bo jest on dla mnie oczywisty ....
podaj rozszerzalnosc termiczna tlokow oraz tulei cylindrow , walu , korbowodow , oraz zaworow wymiary kazdego z tych elementow aby mozna policzyc dokladnie zmiane , temp pracy silnika a dokladniej temp w kazdym z miejsc w ktorym pracuja poszczegolne elementy i na koniec abym sprawdzil czy nie pomyliles sie z rozszerzalnoscia termiczna sklad chemiczny kazdego z elementow ..... mysle ze wtedy kilka osob powaznie sie zastanowi jak to wszystko spasowac bo puki co srednio to widze

PS korbowody na zamowienie i stalowe tloki dorzuc jeszcze jesli mozesz szklad chemiczny bloku
pozdrawiam

Chyba zartujesz abym podawal Ci sklad chemiczny matarialow bo w wiekszosci przypadkow sa to tajemnice producentow a jesli uzywaja normowanaych stopow to sklad jest dostepny w necie. Zeby nie byc goloslownym to za pewniaka podaje ze np. Mahle pilnie strzeze skladu zeliwa na swoje tuleje, a amerykanscy producenci uzywaja przewaznie normowanych lotniczych stopow aluminium. Tajemnica jest rowniez technologia produkcji.

Moze zapytam inaczej o to wszystko, OK?
Jakie macie wspomniane luzy, pasowania itp. w swoich silnikach. Jesli skladaliscie sami swoje silniki to powinniscie wiedziec a jesli u kogos to czy moglibyscie te informacje zdobyc i podac je w tym temacie?

Pozdrawiam, peace.

--------------------
=pistons fly=

+Quote Post
klonek78
post Tue, 29 May 2007 - 13:10
Post #8

Forum Homee

rozpiski pasowania customowych tłoków nie mam pod ręką - moje Wiseco będą na dniach to wrzucę skan, ale na pewno voj2s, pxs czy tomson mają u siebie nie jedną

i tak np. moje tłoki będą ze stopu 2618a i pewnie będą pasowane na ok.12-14 setek, a podobne JE ze stopu 4032 widziałem na rozpisce 7-9setek.

--------------------
Szymany - ET 15,65 Vmax 168km/h - zero odchudzania + duże CarAudio + klima + seria sprzęgło

+Quote Post
Porszak
post Tue, 29 May 2007 - 13:53
Post #9

Forum Homee

CYTAT("Thoruba":3mzqm2ht)
Czy dziwia Cie stalowe tloki, czy co? Co to podawania przedzialu luzow to ich wartosci podaje odpowiednia norma. Ale przy montazu sprawdzasz luz sprawdzianem, wiec pytam o wartosci luzow.

dziwi mnie chec dlubania samochodowego silnika i z jednej strony odciazania od strony rozrzadu a z drugiej dokladnia masy przez stalowe tloki, zastanow sie o ile wieksze przeciazenia beda jak zmienisz sobie tloki na kilka razy ciezsze
troche jak bys nie wiedzial o czym mowisz. uslyszal ze jak dlubac to trzeba cos kutego, cos tytanowego, cos tam pasowac na odp luzy i bedzie super szybki silnik

co ma silnik z traktor pullera do jakiegokolwiek ze zwyklego auta

--------------------
„Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”

+Quote Post
Walter
post Tue, 29 May 2007 - 15:52
Post #10

Frequent User

CYTAT("klonek78":t50fjlj9)
...moduł rozszerzalności cieplnej zależy od wielu czynników np...., kształtu tłoka czy obecności np. powłok...
Nie prawda

Nie myl modułu rozszerzalności ze zmianą wymiarów danej części

+Quote Post
klonek78
post Tue, 29 May 2007 - 16:25
Post #11

Forum Homee

CYTAT("Walter":98gza286)
CYTAT("klonek78":98gza286)
...moduł rozszerzalności cieplnej zależy od wielu czynników np...., kształtu tłoka czy obecności np. powłok...
Nie prawda

Nie myl modułu rozszerzalności ze zmianą wymiarów danej części

masz rację - troszkę to uprościłem

--------------------

+Quote Post
Thoruba
post Tue, 29 May 2007 - 23:15
Post #12

Frequent User

CYTAT("klonek78":antmyxf4)
rozpiski pasowania customowych tłoków nie mam pod ręką - moje Wiseco będą na dniach to wrzucę skan, ale na pewno voj2s, pxs czy tomson mają u siebie nie jedną

i tak np. moje tłoki będą ze stopu 2618a i pewnie będą pasowane na ok.12-14 setek, a podobne JE ze stopu 4032 widziałem na rozpisce 7-9setek.

Przedzialy ktore podales sa w mm? Czyli 2618a pasowane na 0,12-0,14mm a 4032 na 0,07-0,09mm, to by sie zgadzalo bo stop 2618a ma wsp.roz.lin.=22,3*10^-6 [1/degC] a 4032 w.r.l.=19,4*10^-6 [1/degC] co pewnie wynika z wsp.przejmowania ciepla ktory dla 4032 jest mniejszy. Twoje tloki sa nieco luzno pasowane, czy moglbys powiedziec jak to wygladalo w seryjnym silniku?

--------------------
=pistons fly=

+Quote Post
klonek78
post Tue, 29 May 2007 - 23:28
Post #13

Forum Homee

pisałem, że jeszcze nie wiem jakie będzie ostatecznie pasowanie moich tłoków Wiseco bo ich jeszcze nie dostałem, a razem z nimi będzie rozpiska.

pasowanie seryjnych tłoków do mojego silnika to 0,01 -0,03mm.

--------------------

+Quote Post
KFerrari
post Wed, 30 May 2007 - 00:21
Post #14

User

CYTAT("klonek78":28r6zwqr)
pisałem, że jeszcze nie wiem jakie będzie ostatecznie pasowanie moich tłoków Wiseco bo ich jeszcze nie dostałem, a razem z nimi będzie rozpiska.

pasowanie seryjnych tłoków do mojego silnika to 0,01 -0,03mm.

o cholerka 1 - 3 setki jak oni to składali?

+Quote Post
kisielisodd
post Wed, 30 May 2007 - 00:30
Post #15

Forum Homee

0.03 to jest np pasowanie silnika turbo 4g63 i jest całkiem normalne.

Jutro jak wpadnę do firmy to przeedituje posta i podam pasowania różnych producentów. (roos, wiseco, je, cp, i cos jeszcze chyba )

--------------------
Pozdrawiam
A.

+Quote Post
KFerrari
post Wed, 30 May 2007 - 00:33
Post #16

User

no chyba, że bardzo mała rozszerzalność cieplna, ale i tak złożyć to chyba nie jest łatwo

+Quote Post
klonek78
post Wed, 30 May 2007 - 06:48
Post #17

Forum Homee

przecież nie składa się tego na sucho

--------------------

+Quote Post
ems
post Wed, 30 May 2007 - 08:10
Post #18

User

ja przy rozwiercie 1,4 na 1,6 zrobiłem pasowanie na 4 setki

+Quote Post
KFerrari
post Wed, 30 May 2007 - 22:21
Post #19

User

CYTAT("ems":3ed0aopu)
ja przy rozwiercie 1,4 na 1,6 zrobiłem pasowanie na 4 setki

4 setki to 4 a nie jedna

+Quote Post
Porszak
post Wed, 30 May 2007 - 22:49
Post #20

Forum Homee

ze niby o co ci chodzi??

--------------------

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 30 June 2025 - 16:01