![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 03 January 2010 ![]() |
Witam jakie są zalety i wady silników saaba 2.0turbo i 2.3 turbo jak znoszą LPG, jak u nich z rozrządem szukam niedrogiego i wygodnego auta na codzień
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Panewka?
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
Jak chcesz mieć auto do użytkowania, to kup 9-3ss 2.0t.
Jak chcesz ciągle coś naprawiać, to kup sobie 9-5 2.0/2.3t i się baw. -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 25 September 2011 Skąd: Wrocław ![]() |
Jak chcesz mieć auto do użytkowania, to kup 9-3ss 2.0t. Jak chcesz ciągle coś naprawiać, to kup sobie 9-5 2.0/2.3t i się baw. Nie mogę się zgodzić, akurat pod tym kątem SS jest Saabem z krwii i kości. Przynajmniej mój był. ![]() -------------------- 'Impossible' is just a big word thrown around by small men.
|
|
|
![]()
|
|
Nie mogę się zgodzić, akurat pod tym kątem SS jest Saabem z krwii i kości. Przynajmniej mój był. ![]() Miałem 900tke, sąsiad miał kilka 9-5, ja mam 9-3 sc. Mam swoje doświadczenia i to co napisałem, to ich esencja. Mowa oczywiście o samochodach względnie serwisowanych, bo nawet najmniej awaryjny model po serwisie u "Janusza" będzie skarbonką. Napisz co Ci siadało w tym 9-3 ssie. Znam kilka 2.0t , które mają 200-350tyś km nalatane i nawet oleju nie biorą ![]() -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
Zupełnie nie zamierzam negować Twoich doświadczeń. Może Ty miałeś szczęście do swojego egzemplarza, a mnie go zabrakło.
Swoje Aero miałem 4,5 roku, auto pochodziło z polskiego salonu i byłem jego II właścicielem. 'Januszowego' serwisowania nie zaznało, a elementy które padały i tak nie mogłyby być takowego wynikiem. Wielu rzeczy zwyczajnie już nie pamiętam, ale coś tam wymienię: obydwie sondy lambda, obydwa elektrozaworki od turbo, legendarna membranka w DV, pompa wspomagania (która się rozszczelnia i olej idzie do płynu), czujniki poziomowania bixen'ów, zatarł się mechanizm wycieraczek, w skrzyni haczył 2 bieg (typowo), układ powietrza dodatkowego z niedostępnym nigdzie zaworkiem (SAI, które po czasie wyprogramowałem sobie ze sterownika i dopiero był spokój z CEL), uszczelnienia np. vacuum pompy, czy wału od strony skrzyni, które w konsekwencji spowodowało wymianę kompletnego sprzęgła razem z dwumasą (bo latały w oleju), kończąc na elektronice, gdzie auto potrafiło raz na jakiś czas nie zamknąć którychś drzwi, z wisienką na torcie w postaci stacyjki/elektrycznej blokady kierownicy. Serio, jak sobie teraz przypomniałem o komunikacie 'Steering Lock Malfunction', to aż się zdenerwowałem. Śpieszysz się gdzieś, wsiadasz do auta, kluczyk w stacyjkę, a stacyjka zablokowana i nie odpalisz wozu dopóki nie odłączysz akumulatora. I tak za każdym jednym odpaleniem. Wymieniałem stacyjki, kasowałem błędy, a i tak po jakimś czasie spokoju problem powracał. Serdecznie wkur*iał mnie ten samochód. Ale to Saab, i tak go kochałem... Mógłbym jeszcze przedłużyć tę listę, gdybym sobie dłużej poprzypominał, a drobniejsze (jednak nie mniej irytujące) czy zawieszeniowe kwestie pozwoliłem sobie pominąć. Dołóżmy do tego pękające łyżwy rozrządu (mój miał to za sobą u pierwszego wł.), czy cewki, z którymi walczą ludzie i powstaje obraz dość męczącego daily. Może inaczej - z pewnością są mniej męczące wozy. Mój miał 232kkm, kiedy sprzedawałem. -------------------- 'Impossible' is just a big word thrown around by small men.
|
|
|
![]()
|
|
Zupełnie nie zamierzam negować Twoich doświadczeń. Może Ty miałeś szczęście do swojego egzemplarza, a mnie go zabrakło. Swoje Aero miałem 4,5 roku, auto pochodziło z polskiego salonu i byłem jego II właścicielem. 'Januszowego' serwisowania nie zaznało, a elementy które padały i tak nie mogłyby być takowego wynikiem. Wielu rzeczy zwyczajnie już nie pamiętam, ale coś tam wymienię: obydwie sondy lambda, obydwa elektrozaworki od turbo, legendarna membranka w DV, pompa wspomagania (która się rozszczelnia i olej idzie do płynu), czujniki poziomowania bixen'ów, zatarł się mechanizm wycieraczek, w skrzyni haczył 2 bieg (typowo), układ powietrza dodatkowego z niedostępnym nigdzie zaworkiem (SAI, które po czasie wyprogramowałem sobie ze sterownika i dopiero był spokój z CEL), uszczelnienia np. vacuum pompy, czy wału od strony skrzyni, które w konsekwencji spowodowało wymianę kompletnego sprzęgła razem z dwumasą (bo latały w oleju), kończąc na elektronice, gdzie auto potrafiło raz na jakiś czas nie zamknąć którychś drzwi, z wisienką na torcie w postaci stacyjki/elektrycznej blokady kierownicy. Serio, jak sobie teraz przypomniałem o komunikacie 'Steering Lock Malfunction', to aż się zdenerwowałem. Śpieszysz się gdzieś, wsiadasz do auta, kluczyk w stacyjkę, a stacyjka zablokowana i nie odpalisz wozu dopóki nie odłączysz akumulatora. I tak za każdym jednym odpaleniem. Wymieniałem stacyjki, kasowałem błędy, a i tak po jakimś czasie spokoju problem powracał. Serdecznie wkur*iał mnie ten samochód. Ale to Saab, i tak go kochałem... Mógłbym jeszcze przedłużyć tę listę, gdybym sobie dłużej poprzypominał, a drobniejsze (jednak nie mniej irytujące) czy zawieszeniowe kwestie pozwoliłem sobie pominąć. Dołóżmy do tego pękające łyżwy rozrządu (mój miał to za sobą u pierwszego wł.), czy cewki, z którymi walczą ludzie i powstaje obraz dość męczącego daily. Może inaczej - z pewnością są mniej męczące wozy. Mój miał 232kkm, kiedy sprzedawałem. No to rzeczywiście miałeś zabawę z osprzętem. Może kąpał się w rzece ? ![]() -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie nie! Kupiony od.... architekta.
![]() -------------------- 'Impossible' is just a big word thrown around by small men.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 15:18 |