Shoutbox 0 nowych PW 

> Chrysler 300C Touring 3.0CRD
Raceboy
post Wed, 06 Jul 2016 - 13:38
Post #1

Moderator

Myślę nad zmianą auta.

Bardzo mocno podoba mi się 300C w Touringu z dieslem MB pod maską. Wygląda nietuzinkowo, a mechanika to sprawdzone i proste rozwiązania MB.

Miał ktoś do czynienia z takim autem?

Na co zwrócić uwagę poza standardowymi tematami dla aut wysokoprężnych jak turbo/wtryski i automatem?

BTW- fajny Accord VII w kombi z 2.2 dieslem będzie na sprzedaż tongue.gif

--------------------
"We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 13)
Wspieraj forum
post Wed, 06 Jul 2016 - 13:38
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Rezor
post Wed, 06 Jul 2016 - 14:26
Post #2

Forum Killer

Mam ale w wersji 3.5 AWD. Jak dla mnie samochód bajka. Najlepiej zwrócić uwagę na zawieszenie... Niestety ale przy takim klocku dogorywa, chodzi głównie o "gumy", sam przymierzam się do zakupu poliuretanów ale jest to inwestycja rzędów 2k zł za komplet i nikt na miejscu ich nie robi. Skrzynie są wszędzie te same ale podobno te z RWD potrafią sie zablokować. Listwy i felgi potrafią się utlenić. Skrzynia od AWD ma możliwość ręcznego wybierania przełożenia.
Cały samochód jest naszpikowany czujnikami więc jak coś jest nie tak z mechaniką to spokojnie kluczykiem sprawdzisz. Jedynie proste błędy można kasować ręcznie, te "ważniejsze" kasują się same dopiero po naprawieniu usterki, a błędy związane z głębszymi awariami tylko po naprawie i podpięciu do kompa smile.gif

--------------------
Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM
Praca: Rimac <TBD>

+Quote Post
gość_hexx_*
post Wed, 06 Jul 2016 - 18:39
Post #3

unikaj silnika 3.0 CRD
wtryskiwaczy nie da się zregenerować.. a koszt wymiany kompletu to jakieś 10.000 PLN

+Quote Post
tołdi
post Thu, 07 Jul 2016 - 13:17
Post #4

Rookie

Sprawdź czy jeszcze są progi w tylnej części w okolicach miejsc do podnoszenia podnośnikiem, 300C tylko i wyłącznie z benzyną 3,6 albo 5,7.

+Quote Post
Raceboy
post Thu, 07 Jul 2016 - 14:01
Post #5

Moderator

Kurcze, a wszyscy polecają właśnie z 3.0 kle kle, bo ma lepsze osiągi niż benzyny V6, a 5.7 Hemi odpada z racji spalania i dramatycznie niskiego zasięgu na ewentualnej lpg.

--------------------
"We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna

+Quote Post
Rezor
post Thu, 07 Jul 2016 - 14:08
Post #6

Forum Killer

Ja na diesle już patrzeć nie mogę tongue.gif Nie obchodzą mnie osiągi i ewentualne koszty naprawy. Po prostu diesel mi się przejadł smile.gif Zależy czego oczekujesz od samochodu. Wg mnie raczej rzadko będziesz jeździł powyżej 160km/h. Jedyny mankament dynamiki to przyspieszanie powyżej 100km/h. Zawsze jak Ci w 3.5 braknie mocy to można założyć kompresor tongue.gif są zestawy za 12k zł.

--------------------
Projekt: Mustang SN95 '94 coupe 302W 280KM
Daily: 300C '05 Wagon 5.7 AWD 360KM
Praca: Rimac <TBD>

+Quote Post
Raceboy
post Thu, 07 Jul 2016 - 14:17
Post #7

Moderator

Ja lubię charakterystykę diesla, serio. Do codziennej jazdy moment z dołu plus w trasie brak konieczności tankowania co 300km są zaletami. Wolę Nm od KM. Do funu i tak jest jednoślad.

--------------------

+Quote Post
gość_hexx_*
post Thu, 07 Jul 2016 - 14:54
Post #8

charakterystyka fajna
ale uważaj na jego stan. może być mina.. której chce się pozbyć właściciel obniżając cenę

5.7 V8 jest pod tym względem dużo bardziej bezpieczny

+Quote Post
Patee
post Thu, 07 Jul 2016 - 17:50
Post #9

Super User

CYTAT(hexx @ Wed, 06 Jul 2016 - 18:39) *
unikaj silnika 3.0 CRD
wtryskiwaczy nie da się zregenerować.. a koszt wymiany kompletu to jakieś 10.000 PLN

To dotyczy tylko Chryslera czy Mercedesa z tym silnikiem również?

--------------------
Renault Talisman Grandtour TCe200 EDC
Honda S2000 AP1 - płakałem jak sprzedawałem

+Quote Post
gość_hexx_*
post Thu, 07 Jul 2016 - 20:56
Post #10

Nie wiem czy w Mercach też..
ale na pewno w Chrysler'ach i Jeep'ach.

+Quote Post
mihau_dst
post Thu, 07 Jul 2016 - 21:51
Post #11

Super User

CYTAT(hexx @ Thu, 07 Jul 2016 - 20:56) *
Nie wiem czy w Mercach też..
ale na pewno w Chrysler'ach i Jeep'ach.

w mylnym jesteś błędzie. W Wielkopolsce są ludzie, którzy ogarniają nienaprawialne ponoć wtryski 3.0 CRD (które są takie same jak w MB, numer boscha 0445115027).
A jak ktoś nie chce się bawić w szukanie to sztuka 1400

BTW jako aktualny posiadacz Jeepa w CRD a wcześniej wielu aut z USA w benzynie (z gazem lub bez), twierdzę, że jeżeli znajdzie się pewny egzemplarz to niestety diesel w aucie USA daje radę. Sam dźwięk V6 lub V8 to nie wszystko... Podkreślam niestety a poza tym warunek bezwzględny - PEWNE i SPRAWDZONE auto

Co do 300C to 3.5 też ma swoje wady - panewka ot choćby, drogi rozrząd imo. Nie wiem czy 2.7 były w kombi ale one odpadają na starcie (oil sludge) a 5.7 to nieco fantazja w naszych warunkach w aucie DD

+Quote Post
gość_hexx_*
post Thu, 07 Jul 2016 - 22:45
Post #12

widziałem już cud-regenerowane takie wtryskiwacze. znajomy wstawiał w commanderze
i po jakimś czasie.. i tak były kupowane nowe

ale..
może ktoś już "przełamał" technologię i potrafi to zrobić dobrze

+Quote Post
mihau_dst
post Fri, 08 Jul 2016 - 11:21
Post #13

Super User

no wiadomo, że regeneracja zawsze niesie ryzyko... Ja akurat znam przykład dobrze zrobionych do Szerokiego chyba w Poznaniu lub gdzieś w bliskiej Poznania okolicy...

Tak czy owak w tej budzie najlepiej 6.1 SRT, wbrew pozorom ten silnik jest chyba najmniej awaryjny wink.gif

+Quote Post
gość_hexx_*
post Fri, 08 Jul 2016 - 12:37
Post #14

CYTAT(mihau_dst @ Fri, 08 Jul 2016 - 12:21) *
Tak czy owak w tej budzie najlepiej 6.1 SRT, wbrew pozorom ten silnik jest chyba najmniej awaryjny wink.gif

pełna zgoda smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 15:14