![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 06 March 2012 ![]() |
Witam mam pytanie odnosnie opon naciągnietych na felge przykładowo 195/45 na 8 calową felge 16stke czy jest to bezpieczne tzn czy kots słyszał lub zdazyło mu sie osobiscie zeby sciągło opone z felgi na zakrecie przy podobnym naciągu ?
-------------------- Ibiza Cupra 1.8T
TurBoManiaK |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 31 December 2010 Skąd: pomorskie ![]() |
Dla mnie to zaden naciag.. nic Ci zlego sie na takiej oponie nie przydazy tak samo z siebie..
-------------------- Szukasz wtrysków? Zapraszam ;)
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 11 April 2006 Skąd: grójec ![]() |
jedyna opcja to jak wypadasz z zakrętu i lecisz bokiem w głęboki piach/żwir to może coś wpaść między felgę i oponę i wtedy będzie uchodzić powietrze
tak poza tym to nic się nie wydarzy, śmigałem na 10 calach i oponach 225/35/17 później 215/40 i nigdy nic się nie stało, nawet na płytach betonowych z ich łączeniami |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 December 2005 ![]() |
195/45r16 na 8j to nie naciąg;)
Miałem 195/40r16 na 9j i nic złego się nie działo przy szybkiej jezdzie też nie, nie odczuwalem żeby opona chciala spaść czy coś. Ranty asfaltu nie czesaly więc chyba ok. Jedynie trzeba uważać żeby o krawężniki nie obdzierac rantow:) Moze to też zależne od modelu opony bo zdaje się,że niektóre mają wzmacniane ściany i nadają się lepiej pod naciąg. Ja miałem Falken ze912 i było ok. Może po ostrzejszej jeździe klej puszczać,ciśnienie trzeba sprawdzać. Dunlop (chyba) sp9000 dobrze się naciaga. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 24 December 2008 ![]() |
![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 18 April 2011 Skąd: Gdańsk ![]() |
Miałem 205 na 8 czy tam 8,5 cala i kilka razy mi ją zdjęło podczas szybkiej jazdy/ driftu.
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 23 June 2015 ![]() |
205 na 8.5 to już trochę, lekki naciąg ala 225/40/18 na 8.5 albo 8.75 jest git.
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 06 September 2014 Skąd: Siedlce ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Fri, 31 December 2010 Skąd: pomorskie ![]() |
225 na 8.5 to naciag? Nie wpadajmy ze skrajnosci w skrajnosc
![]() -------------------- Szukasz wtrysków? Zapraszam ;)
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 19 August 2013 Skąd: Zalipie/Tarnów ![]() |
aa takie 215/35/18 przy 10J jak się ma . ?
![]() -------------------- Opel Vectra B 2.0T B204L
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 23 June 2015 ![]() |
205 na 8.5 to już trochę, lekki naciąg ala 225/40/18 na 8.5 albo 8.75 jest git. Przyłóż linijkę do felgi/opony, jak jest prostopadle do opony to nie ma naciągu, jak nie jest to jest ![]() Kwestia definicji, przy normalnej drogowej oponie ( nie jakimś szerokim semislicku) felga wyraźnie wystaje ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 06 March 2012 ![]() |
![]() troche mnie to przestraszyło coś wiecej jak to sie stało ? -------------------- Ibiza Cupra 1.8T
TurBoManiaK |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 27 March 2007 Skąd: Gliwice/Rybnik ![]() |
TeddyBear czy ten efekt nie jest spowodowany przycieraniem chowającej się opony o krawędź błotnika? Niewielki naciąg o jakim pisze autor może być i opona nie zejdzie, ale ktoś tu napisał o 215mm na felgę 10J. Nie miałbym odwagi tym latać po zakrętach na limicie.
Niedawno krążyło nagranie z hamowania Golfa na dużym naciągu ![]() -------------------- 200KM/290Nm/1088kg
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Mon, 19 August 2013 Skąd: Zalipie/Tarnów ![]() |
ktoś tu napisał o 215mm na felgę 10J. Nie miałbym odwagi tym latać po zakrętach na limicie. ja zapytałem czysto teoretycznie jak to się ma w ostrych zakrętach i przy sporej prędkości sam mam owy naciąg ale przed zakrętami zwalniam .. ![]() -------------------- Opel Vectra B 2.0T B204L
|
|
|
![]()
|
|
watpie zeby to co wrzucil TeddyBear bylo spowodowane naciagiem.
Mialem identyczna sytuacje, stalo mi sie cos takiego z guma, no jakby ja ktos czyms idealnie wycial, cala boczna scianke, poprostu sie rozpadla. Nie pamietam dokladnie, zdaje sie,ze mialem Michelin Pilot opony 245/40/18 na stylingu 72bmw felga 8.5j18 i guma 245/40 wiec zadnego naciagu tam nie bylo. Mi sie to przydazylo tuz po kupnie opon, podobno winna byla zbyt wysoka temperatura,male cisnienie i stara opona. U mnie jeszcze mocniej wywalilo niz to co pokazal TeddyBear. Dobrze,ze przy przepinaniu z 1 na 2,a nie na autostradzie.... |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 06 September 2014 Skąd: Siedlce ![]() |
odnosnie tego filmu 224mph to nie ponad 350kmh???
![]() |
|
|
![]()
|
|
360
![]() Mozliwe to? Kiedys jak jaralem sie Falwejami to widzialem jakies Scorocco mk1 z UK ktore niby ponad 200mph jechalo, zielone takie jakies. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 11 June 2011 Skąd: lublin ![]() |
To co na zdjeciu ,moze byc spwowodowane tym ze ktos jechal na kapciu ,brat kiedys do mnie przyjechal e39 na tyle mial 11x18 i opone 265 /35 jak dobrze pamietam ,identycznie ja odcielo wlasnie od wewnetrznej strony
Na pewno nie stalo sie to od naciagu co do spadania gumy ![]() 195/45 na 8" spokojnie obgoni ,tylko trzeba przynajmniej z 2.5b dmuchac -------------------- GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
RS4 B5 SPORTEC -family cars S3 8l ABT ,BAM ,Imola Gelb -wife car GOLF MK2 RALLYE R32 4M...-toys |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 28 December 2011 Skąd: Katowice ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 11 June 2011 Skąd: lublin ![]() |
to jeszcze lepiej, widocznie sie da , ja nigdy na takim niskim cisnieniu nie jezdzilem i zawsze wolalem wiecej dmuchac
![]() podsumowujac 195/45 x 8" to zaden naciag ,bdb. siadla opona na feldze i fajnie/normalnie to wyglada spokojnie obgoni ![]() -------------------- GOLF MK4 R32 OEM-niuu toys
RS4 B5 SPORTEC -family cars S3 8l ABT ,BAM ,Imola Gelb -wife car GOLF MK2 RALLYE R32 4M...-toys |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 18:38 |