![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 13 December 2009 Skąd: Rogoźnik ![]() |
Witam. Jako, że nie znam się na silnikach, chciałem zapytać z czystej ciekawości co mogło być przyczyną takiego oto wydarzenia. Samochód odpalony wczoraj, stał jakiś miesiąc. Na chwilę przed awarią coś ostro stukało (stukało, cichło, stukało, ostro stukało i dup
![]() Zapraszam do dyskusji, bo zastanawiam się, czy warto to naprawiać. Pozdrawiam ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Golf 2 syncro project
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 03 August 2011 Skąd: Szczecin ![]() |
Stukalo bo byl luz. I musialo dupnąć. I czasem sie odkręcają. Ale rzadko. No i z tego bloku i walu nic nie bedzie. Moze kilka piw po wizycie na zlomie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 25 May 2011 Skąd: KIELCE ![]() |
byłem kiedyś świadkiem podobnej sytuacji. Gość odpalił spychacza i tak sobie stał i się rozgrzewał ( 2 tygodnie pracował codzienie i nic nie wskazywało na nadchodzący koniec silnika). Po jakiś 20min coś zaczęło właśnie stukać, pomyślałem że panewka bo taki podobny dzwięk ale nikt nie obstawiał mojego przypuszczenia. było tak: "może przestanie". Przestało w chwili gdy coś dupło i korba wypadła pod spycha przez dziure w misce
![]() ![]() Mimo tego silnik pracował sobie dalej jak gdyby nigdy nic ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 13 December 2009 Skąd: Rogoźnik ![]() |
No powiem Ci, że może było to dokładnie jak mówisz. Zgasiłem silnik po około 10minutach na chwilę i przy odpalaniu widziałem, że rozrusznik ledwo nim kręci (gorzej niż przy pierwszym odpaleniu) jak by go faktycznie coś złapało, a aku mam nówkę . A jeszcze zastanawiam się, czy to było odkręcenie się stopy i od razu korba bokiem wyszła, czy może zrobiła kilka cykli pracy odbijając się od głowicy ?
-------------------- Golf 2 syncro project
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 28 June 2025 - 15:20 |