![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 05 April 2004 Skąd: Kielce ![]() |
Witam,
mam następujące pytanie. Zastanawiam się nad kupnem audi a6 c6 kombi, auto było sprowadzone z Danii ok 2-ch lat temu. Sprowadzone jako ciężarowe i takie jest zarejestrowane w pl, ma tylko dwa przednie fotele. Dodam że jako że auto było i jest ciężarowe nie była zapłacona akcyza i tego się właśnie obawiam. Zastanawiam się nad kupnem tego auto zarejestrowaniem go na siebie i przerobieniem na 5 osobowe. Jak wygląda sprawa takiego przerobienia wg prawa? czy skarbówka czy urząd celny mogą się do czegoś przyczepić i żądać zapłaty akcyzy czy jakiejś kary? Nie chciał bym wejść na jakąś mukę. Auto jest dość dobrej cenie i w ciekawym stanie dlatego rozważam zakup. Kilka lat temu kupiłem jakieś kombi po firmowe (z polskiej firmy) zarejestrowane jako 2 osobowe z tym ze miało kpl. foteli i wtedy robiłem na stacji diagnostycznej badanie za bodajże 180 zl i na tej podstawie było rejestrowane na 5 osób bez żadnych problemów. W wypadku audi obawiam się problemów z akcyzą szczególnie po przeczytaniu kilku tematów w necie. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 26 May 2012 ![]() |
CYTAT Jak wygląda sprawa takiego przerobienia wg prawa? czy skarbówka czy urząd celny mogą się do czegoś przyczepić i żądać zapłaty akcyzy czy jakiejś kary? Nie chciał bym wejść na jakąś mukę. Auto jest dość dobrej cenie i w ciekawym stanie dlatego rozważam zakup. Kilka lat temu kupiłem jakieś kombi po firmowe (z polskiej firmy) zarejestrowane jako 2 osobowe z tym ze miało kpl. foteli i wtedy robiłem na stacji diagnostycznej badanie za bodajże 180 zl i na tej podstawie było rejestrowane na 5 osób bez żadnych problemów. W wypadku audi obawiam się problemów z akcyzą szczególnie po przeczytaniu kilku tematów w necie. Montujesz fotele, itd , jedziesz do stacji kontroli pojazdów wraz z rachunkiem za przerobienie samochodu(montaż foteli itd). Celni po kilku latach sprawdzają auta sprowadzone jako ciężarowe(żądają zdjęć itd), więc lepiej akcyze zapłacić. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 11 August 2003 Skąd: 3-Miasto ![]() |
Montujesz fotele, itd , jedziesz do stacji kontroli pojazdów wraz z rachunkiem za przerobienie samochodu(montaż foteli itd). Celni po kilku latach sprawdzają auta sprowadzone jako ciężarowe(żądają zdjęć itd), więc lepiej akcyze zapłacić. ale co go obchodzi akcyza? nie on sprowadzał |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 28 April 2005 ![]() |
Żeby nie płacic akcyzy auto musi byc wyprodukowane i przywiezione jako ciężarowe, przerobić na osobówke można już nastepnego dnia- takie info dostałem z celnego.
Audi pewnie było wyprodukowane jako osobe więc akcyze i tak pewnie przyjdzie zapłacić sprowadzającemu auto. |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Mon, 30 January 2006 ![]() |
ale co go obchodzi akcyza? nie on sprowadzał Ten co sprowadził- sprowadził jako ciężarowe i sprzedał jako ciężarowe... więc raczej jest czysty 1.5 roku temu sprowadziłem z Danii Forda Galaxy "ciężarowego" 2 osobowego. Przegląd "zerowy" jako ciężarowy, przeróbka na osobowy, twardy dowód już jako osobowy. Zapłaciłem akcyzę dla świętego spokoju, bo prędzej czy później upomną się... -------------------- Sklep przeniesiony poza forum.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 24 February 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Akcyze oplaca sprowadzajacy ale moze byc tak, ze na czas sciagania naleznosci urzad zatrzyma pojazd jako 'zabezpieczenie'. Urzad Celny ma na to 5 lat. Co do przeróbki to zadna filozofia: Kupujesz kanape, pasy, montujesz badz zlecasz warsztatowi (ważne, musi miec uprawnienia do zmian konstrukcji pojazdow), bierzesz fakture za usluge, jedziesz na przeglad za 180zl i idziesz do wydzialu komunikacji. Finito
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 09 February 2007 ![]() |
Akcyza spoczywa na sprowadzającym , sprowadził ciężarowe i nie przerabiał więc jest ok , Ty spokojnie możesz przerobić i spać spokojnie tylko tak jak przedmówcy napisali , faktura z warsztatu na montaż i stacja diagnostyczna , potem wydział komunikacji.
Problemy z akcyzą były jak ktoś sprowadził jako ciężarowe i w krótkim okresie po rejestracji zmieniał na osobówkę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 17 August 2004 Skąd: Sochaczew ![]() |
Co do akcyzy to polecam zadzwonic lub napisac maila do Izby Celnej tak jak ja to zrobilem przed kupnem sprowadzanego samochodu, bo tu kazdy ma swoje zdanie a nie do konca to co sie mysli ma odbicie w rzeczywistosci
![]() W Izbie Celnej bardzo rzetelnie i uprzejmie informują o takich rzeczach. -------------------- '08 b8 3.0tdi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
Akcyza spoczywa na sprowadzającym , sprowadził ciężarowe i nie przerabiał więc jest ok , Ty spokojnie możesz przerobić i spać spokojnie tylko tak jak przedmówcy napisali , faktura z warsztatu na montaż i stacja diagnostyczna , potem wydział komunikacji. Problemy z akcyzą były jak ktoś sprowadził jako ciężarowe i w krótkim okresie po rejestracji zmieniał na osobówkę. Brzmi logicznie, ale gdyby tak było, to na ominięcie akcyzy byłoby zbyt proste. Raczej każdy kupowałby przez pośrednika. Najlepiej poprosić o odpowiedź na piśmie. Straszny jest ten brak jednoznaczności polskich przepisów w PL, ile było już różnych odpowiedzi z wydziałów komunikacji w zależności od położenia geograficznego... -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 09 February 2007 ![]() |
Podałem info jakie otrzymałem z urzędu celnego w 2010 roku , do tej pory jest spokój.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 09:32 |