![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 16 September 2014 Skąd: Jelenia Gora ![]() |
Cześć,
Forum śledzę od bardzo dawna ale teraz założyłem konto ponieważ potrzebuję waszej pomocy ![]() Noszę się z zamiarem zakupu samochodu, którym w miarę komfortowo mam się przemieszczać z dwójką małych szkrabów i żoną. Raz na rok wypad na wakacje, na codzień będzie wykorzystywany do przemieszczania się do pracy/jazdy po mieście i raz na 2 miesiące trasa 700 km /zjazdy do PL na kilka dni/ Tak więc rocznie przebiegi nie za duże... Budżet 25-30 tyś plus 2-3k na pakiet startowy. Fajerwerków od auta nie oczekuję, ma być w miarę bezawaryjne i miejsce dla dzieciaków z tyłu + miejsce na przewóz teściowej w bagażniku ![]() Nie stać mnie na auto które będzie jakoś szczególnie drogie w serwisie - oczekuję samochodu, który nie będzie mi się sypał 10 razy w roku... (tutaj też kwestia po prostu konkretnego egzamplarza) Strasznie spodobało mi się Volvo S40 z silnikiem 2.0d - czy miał ktoś doświadczenie z tym silnikiem, autem? Czy to dobry wybór, jak z serwisem takiego auta, nie jest to tak popularna marka jak vw czy audi.... Z drugiej strony podobają mi się także A3 sportback i A4 w tej budzie. W A3 domyślam się żeby brać 1.9 tdi z uwagi na żywotność, o 2.0tdi krążą niepochlebne opinie....? Jak z jakością wykonania i awaryjnością w porównaniu z volvo? ...a może passat b6? Najbardziej interesują mnie informacje o Volvo, jednak rozważę także jakieś inne wyjścia? ![]() Dzięki za pomoc! -------------------- Cayenne '12
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 04 August 2013 Skąd: Kraków ![]() |
Alfa 159- było sporo na forum- poszukaj, w tym budżecie będziesz miał najmłodsze, z najlepszym dieslem i pewnie też najmniejszym przebiegiem.
-------------------- Było: e36 323ti, e36 328iT, e46 325ti, e39 m5
Jest: e81 n54b30a |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 18 April 2011 Skąd: Gdańsk ![]() |
Volvo S40 jest ciasne z tyłu, musiałbyś się przymierzyć z całą rodziną. Dobry jest diesel 2.0 D3, ale w tym budżecie niestety nie do dostania. Poprzedni 2.0d 136km to produkcja PSA, całkiem udana. Jak jeździsz dużo po mieście to dobrym pomysłem byłby silnik 2.4 + LPG, niezniszczalna kombinacja.
Audi A4 B7 z silnikiem 2.0 TDI polecam tylko w wypadku jeśli jesteś masochistą, bardzo awaryjne jednostki. Passat B6 ten sam problem. Alfa 159 popieram, fajne auto i udane diesle. Duża ich zaletą jest to, że większość z nich nie jeździła we flotach. Ford focus 1.6 diesel, bardzo oszczędne i w tym budżecie byłoby to najświeższe auto. Weź dzień wolnego, przejedź się każdym z nich i będziesz już miał bardziej klarowną sytuację ( większości ludzi mocno nie pasuje plastikowe wnętrze forda, nie każdy lubi minimalizm volvo, ale za to większości podoba się styl alfy romeo ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 November 2005 Skąd: From Hell ![]() |
Jeremy Clarkson said: "You're not a true petrolhead until you have owned at least one Alfa"
-------------------- "We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna
|
|
|
![]()
|
|
Ciekawa propozycja z Alfą - muszę się przejechać. Szczerze mówiąc nie brałem żadnej pod uwagę....
Jak z kosztami utrzymania tego cuda i serwisem? Czy jeszcze ktoś/coś powie o volvo? Martwi mnie pójście w te auta (volvo/alfa) ze wzlgędu na to że nie są zbyt..popularne? -------------------- Cayenne '12
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 18 April 2011 Skąd: Gdańsk ![]() |
Odłóż stereotypy na bok, ukochany polski bezawaryjny passat w tedeiku uchodzący za wzór bezawaryjności już niejedną osobę zrujnował, za to Alfa pozytywnie zaskakuje małą awaryjnością
![]() ![]() ![]() ![]() W tym budżecie 159 to na prawdę propozycja godna wypróbowania, tym autem się fajnie jeździ i dobrze się prezentuje. 1.9 JTD i będziesz zadowolony ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie jest zbyt mułowaty do tej budy??
Jak z częściami i serwisem alfy? -------------------- Cayenne '12
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 04 January 2009 ![]() |
Nie jest. Po za tym dobrze sie chipuje wiec zawsze moze byc mocniejsza. Z czesciami i serwisem nie ma problemu.
Mozesz poszukac tez Saaba 9-3 kombi z dokladnie takim silnikiem. Dostaniesz to samo co w alfie za nawet mniejsze pieniadze. Oczywiscie w poszukiwaniu kulkuletniego diesla sprowadzonego z zagranicy, wskazany duzy rozsadek i czujnosc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 22:46 |