Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Korekty paliwa bank 1 a bank 2
TmK18
post Thu, 10 Jul 2014 - 21:33
Post #1

Rookie

Witam
Sprawdzałem sobie ostatnio przez programem Torque Pro połaczony przez BT z ELM 327, korekty krótkoterminowe dla czasu wtrysku banku 1 i banku 2 jednocześnie na jednym okienku, i na 5 biegu przy 2K rpm w danej chwili przykładowo jest bank 1 +10% a bank 2 -10% Czy tak powinno być ? ( zarówno na PB i lpg) ale gdy już się samochód rozpędzi to korekty się wyrównują
Czy sprawdzić jeszcze korekty długoterminowe ?
Pytam dlatego że mam wypadanie zapłonów na lpg (1,2,3 cylinder), natomiast na PB zero problemów, podstawowe rzeczy wymieniałem i nadal to samo
Samochód IS200 gas VSI Prinsa

Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 10 Jul 2014 - 21:33
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
TmK18
post Thu, 10 Jul 2014 - 22:40
Post #2

Rookie

CYTAT(TmK18 @ Thu, 10 Jul 2014 - 21:33) *
Witam
Sprawdzałem sobie ostatnio przez programem Torque Pro połaczony przez BT z ELM 327, korekty krótkoterminowe dla czasu wtrysku banku 1 i banku 2 jednocześnie na jednym okienku, i na 5 biegu przy 2K rpm w danej chwili przykładowo jest bank 1 +10% a bank 2 -10% Czy tak powinno być ? ( zarówno na PB i lpg) ale gdy już się samochód rozpędzi to korekty się wyrównują
Korekty długoterminowe bank 1 -4,7%, bank 2 -20,3%
Pytam dlatego że mam wypadanie zapłonów na lpg (1,2,3 cylinder), natomiast na PB zero problemów, podstawowe rzeczy wymieniałem i nadal to samo
Samochód IS200 gas VSI Prinsa

+Quote Post
E30 owner
post Fri, 11 Jul 2014 - 03:51
Post #3

Forum Killer

Heh, nie podbijaj tematu tak nachalnie, bo to nic nie da. Jeśli ktoś będzie coś wiedział na pewno odpisze - to raz. Tutaj się pisze wartościowe rzeczy a nie na czas ...

Dwa - Is raczej ma wtrysk sekwencyjny i zapłon również, więc dlaczego masz lpg ustawione półsekwencyjnie?? Może się mylę ale kolega ma staga w swoim is200 i ma sygnał brany z każdego wtryskiwacza oddzielnie. Poza tym zdaje się silnik oprócz czujnika wału ma czujnik wałka .... więc silnik jest sterowany w "pełnej sekwencji". Pewnie tutaj leży problem.

Cylindry 123 - te które przerywają są przypisane do jednego banku?? Czy wybiórcze ??

--------------------
_http://400metrow.pl

+Quote Post
TmK18
post Fri, 11 Jul 2014 - 18:46
Post #4

Rookie

Brak możliwości edycji 1 postu dlatego dopisalem coś cytując tongue.gif
DLa rozwiania nieścisłości
Mam gaz prinsa z 2006 roku który działa na tej samej zasadzie co obecny LPG 4 Generacji
czyli z tego co mi wiadomo odczyty dla wtrysków i sygnały pobiera bezpośrednio od wtrysków benzynowych(czyli tak samo jak u kolegi)
nie ma tu opcji ustawienia mapy, tylko korekty ogólne
silnik 6 cylindrów, cewek i wtryskiwaczy gazu oraz benzyny
Bank 1 to sonda wpięta w kolektor do pierwszych 3 cylindrów, bank 2 to sonda 2 od drugich 3 cylindrów
A gdyby to faktycznie był czujnik czyż nie działo by się to samo także na benzynie ?

Druga sprawa jest taka że korekta długterminowa dla pierwszych 3 cylindrów jest zawsze większa o 20% od drugich 3 i na PB i LPG
Odłączenie akumulatora na noc delikatnie pomogło ale wypadanie nadal występuje, gumki i wtryski benzynowe wymienone na bdb stan

Tak do jednego banku 1

+Quote Post
E30 owner
post Fri, 11 Jul 2014 - 20:09
Post #5

Forum Killer

Sprawdź sondę lambda. Na 90% jest któraś walnięta.

--------------------
_http://400metrow.pl

+Quote Post
TmK18
post Fri, 11 Jul 2014 - 21:59
Post #6

Rookie

zmieniłem obydwie na org też z Lexa, katalogowe oznaczeni o niskim przebiegu, podobno pewne
Ewentualnie mogę kupić nowy zamiennik i na nim sprawdzić lub zamienić je miejscami

Czasami był błąd sondy lamba, ale po zmianie już się nie pojawiał a dotyczyło to drugiej sondy (bank 2)

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 03 May 2025 - 17:13