![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 03 January 2010 ![]() |
Witam jak sie mają wloty i wyloty powietrza na masce do zalewania komory silnika wodą, brudem ? czy ktoś może napisać swoje doświadczenia jak to jest w autach typu subaru,evo,focus rs jak to w serii działa, pytam bo u mnie jest sajgon pod maską :/
pozdrawiam |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 08 November 2004 Skąd: Wawa/Kobyłka/Radzymin ![]() |
Zajrzyj kiedyś we wlot z evo
![]() -------------------- Audi 80 2.2 20V turbo quattro by STREET LANE GARAGE
Holset HX35 VEMS Powered 415KM/490Nm ET 11,62 - tak było... Holset Hybrid EMU Powered 460KM/540Nm Power Slider - YEAH BABY :D |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 31 August 2010 Skąd: okolice wawy ![]() |
Noorec dobrze napisał
![]() W subarbi tzw "kurnik" na masce też jest wlotem, ale on ma specjalny tunel, który dość szczelnie łączy go z coolerem. Pod nim w zasadzie są tylko, przewody wodne do nagrzewnicy, ewentualnie kawałek wiązki i skrzynia biegów, więc też w niczym nie przeszkadza woda. -------------------- Chcesz mi pomóc? Przeczytaj poniższy link i podaruj 1% podatku
http://www.fsr.pl/portal/fsr/695/5528/Kurach_Rafal.html?search=58898 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 March 2012 Skąd: Warszawa ![]() |
Tak sie zastanawiam nad zrobieniem u siebie takiego wlotu. Rozumiem, ze te seryjne w subarynie i lancelocie puszczają wodę bez szkody dla silnika a co z piaskiem, blotem i innym syfem? Czy trzeba często myc? Czy potrafi sie to zapchac przy normalnej miejskiej jezdzie?
-------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() prawie jak integra Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: waw ![]() |
Jak podrzucasz piach i bloto na wysokosc maski, to faktycznie moze byc problem
![]() I jeszcze raz: w wiekszosci takich samochodow sa wyciagi, a nie wloty. Wlotem jest np. wspomniany wczesniej kurnik z Subaru. |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: Wawa ![]() |
tak jak napisał markos
zwykle w połowie maski jest podcisnienie i jest wylot wloty sa tam gdzie jest TMIC i jest bardziej przy szybie gdzie juz znowu sie robi nadcisnienie i maja kształt kurnika / łapacza -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kakao, chcesz zrobić wlot, czy wylot, bo to zasadnicze pytanie.
I raczej swoim volviakiem nie jeździsz w off roadzie żeby piach i błoto zbierać na maskę ![]() -------------------- Chcesz mi pomóc? Przeczytaj poniższy link i podaruj 1% podatku
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 30 December 2010 ![]() |
To jakie miejsce będzie najlepsze na wylot powietrza?
Również pod maską mam sajgon jeśli chodzi o temperaturę. Odgrodzenie filtra niewiele dało, nadal auto puchnie pomimo centralnego IC. Niby podczas strojenia nie było nic niepokojącego, mapa zapłonów nie wymagała korekty, ale wiem że coś można by było ugrać zmniejszając temperaturę w komorze. Owinięcie kolektora nie wchodzi w grę przez jego konstrukcję. |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: Wawa ![]() |
mozesz po prostu uchylic lekko maske, do wielu aut sa kit podnoszace maske przy szybie
kolektor zawsze mozna jakos owinąc, mozna pod sruby dac jakies zaczepy, ewentulanie kocyk na turbo jak jest wylot najlepiej gdzies w połowie maski ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rafciu, sam nie wiem jeszcze co będzie najlepsze w moim przypadku. Na początek wywaliłem szmaciane wygłuszenie maski. Podczas docierania przy hamowaniu wężyk sprzęgła się wysr@ł i teraz robię nowy wzmocniony, więc i tak auto znowu nie jeździ
![]() Widziałem na http://www.30forty50.com/ volviaka co miał lekko podniesioną maskę z przodu przy zderzaku, wykonanie banalne, po prostu podkładka pod gumy odbojnika i gotowe. -------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 30 December 2010 ![]() |
CYTAT do wielu aut sa kit podnoszace maske przy szybie U mnie akurat to żaden problem, miałem już zrobić to dawno bo nawet leżą podkładki do tego ![]() Dzięki |
|
|
![]()
|
|
Lekko uniesiona maska z przodu też w jakiś sposób może poprawić wentylowanie komory silnika, ale może właśnie lepiej się zastanowić nad uniesieniem jej z tyłu (przy szybie), wg mnie lepiej to wygląda, a i wentylowanie poprawi się znacznie, nie mówiąc już o tym że w zimę szybciej szyba odmarznie
![]() -------------------- Chcesz mi pomóc? Przeczytaj poniższy link i podaruj 1% podatku
|
|
![]()
|
|
Takie uniesienie maski przy szybie fajne rozwiązanie. Tylko pewnie wtedy trochę wali smrodek w kabinie.
-------------------- volvoturbo.pl
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 05 June 2009 Skąd: W-wa ![]() |
Uniesienia maski po stronie szyby podnosi hałas od silnika w kabinie. Montaż wylotów na połowie maski nie powoduje tego problemu. Jedyny dyskomfort to falowanie powietrza przed oczami (gorące powietrze ucieka spod maski) na postoju. Po kilku dniach idzie się przyzwyczaić.
-------------------- FWD 560Nm - było
400KM 1.8T + Das iSt Gówno |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 03 January 2010 ![]() |
Ale u mnie jest tak zmontowane auto że unieść moge tylko z 5mm :/ potem błotniki kolidują z maską
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 01 December 2009 Skąd: Wrocław ![]() |
W podszybiu jest chwyt powietrza do wentylacji wnętrza, bez klimatyzacji w upalny dzień jest jak w saunie - przetestowałem, zysk z niższej temp w komorze silnika był niewielki, silnik dalej łapał temp, ale trochę później.
Wylot na masce od razu wyciągać będzie gorące powietrze zza chłodnicy i tej opcji bym się trzymał. -------------------- Project FiA 6Y20VT - v 1.5
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 28 June 2025 - 15:19 |