Shoutbox 0 nowych PW 

> metanol, etanol i jeżdżenie na nich, luźna gadka na temat paliw
turbofiacik
post Sat, 02 Jun 2012 - 22:11
Post #1

Frequent User

Witam, Tak sie zastanawiam w ten sobotni weczór, co bedzie jak na świecie zabraknie ropy naftowej. Chodzi mi po głowie przejście na jakieś inne paliwo zamiast benzyny. Słyszałem że w stanach wiele wyczynowych silników jeździ na metanolu. Można go kupić gdzieś w Polsce?

A jeszcze bardziej interesuje mnie jazda na etanolu:)

Jakby ktoś miał jakieś ciekawostki na temat afr jaki powinien być na tych paliwach lubi inne informacje to zapraszam do dyskusji.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 9)
Wspieraj forum
post Sat, 02 Jun 2012 - 22:11
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
flapjck1
post Sat, 02 Jun 2012 - 23:06
Post #2

Forum Homee

kuba z promotora bedzie wiedzial troche wiecej,

wystroil znajomemu miniaka na e85, z niezlym zreszta efektem

+Quote Post
Jedenasty
post Sat, 02 Jun 2012 - 23:14
Post #3

Forum Clubber

odnośnie AFR tabela dla wsio paliw stosowanych:

pzdr

--------------------
American Muscle.

Pontiac Firebird Esprit '77 z LS1

+Quote Post
turbofiacik
post Sun, 03 Jun 2012 - 18:19
Post #4

Frequent User

o kurcze to jest ciekawe, nawet nie wiedziałem że aż tak. To jeżeli benzyny pali mi 7 litrów to metanolu spaliłby mi 15-16? Tylko teraz pytanie jak to wystroić, jak normalne kontrolery działają w przedziale od 10-20afr

+Quote Post
siewcu
post Sun, 03 Jun 2012 - 18:30
Post #5

Forum Clubber

A ma ktoś porównanie jaka jest różnica np w mocy między benzyną ze stacji a E85? Ile więcej można dmuchnąć?

+Quote Post
flapjck1
post Sun, 03 Jun 2012 - 20:51
Post #6

Forum Homee

na e85 zamiast 220 KM jak na pb98 wyszlo okolo 250

pacjent mini cooper s r53 ( kompresor )

+Quote Post
Maxim555
post Sun, 03 Jun 2012 - 21:10
Post #7

Forum Homee

CYTAT(turbofiacik @ Sun, 03 Jun 2012 - 18:19) *
o kurcze to jest ciekawe, nawet nie wiedziałem że aż tak. To jeżeli benzyny pali mi 7 litrów to metanolu spaliłby mi 15-16?

prędzej metanol spaliłby Ciebie razem z samochodem, niż wy jego wink.gif Musisz mieć przygotowaną instalacje paliwową pod alkohol, inaczej metanol zje przewody. Ognia nie widać.

Jest już na forum temat o tych paliwach: http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=64826
Piszą tam ile można osiągnać dodatkowych KM lejąc E85 którego w pl chyba nawet nie można już kupić.

p.s. jak sie skończy ropa i gaz, to wrócimy do rolniczego trybu życia , w samochodzie będzie kurnik.

+Quote Post
mihas66
post Mon, 04 Jun 2012 - 20:51
Post #8

Forum Homee

Pitolicie każdy polak pił bimber a co drugi pędził więc jeździć będzie na czym... Tylko oszołomy w rządzie pitolą o ekologi itp ale żaden nie pomyśli aby podpisać z rolnikami umowy aby sadzili ziemniaki a z nich robić spirytus na paliwo... W Brazylii się da a u nas ni cholery choć polska zawsze była największym producentem ziemniaków i bimbrownikami na skale światową... Wilk syty i owca cała rolnicy mieli by co robić a kierowcy na czym jeździć przy tym mieli byśmy zapewnione bezpieczeństwo energetyczne kraju.... dla ciekawostki powiem że ziemniaki przemysłowe można bez problemu kupić za ok 100zł tona, z tony na luzie wyjdzie na czysto ok 100L etanolu(w skali przemysłowej pewnie ok 300-400L trzeba by się dziadka spytać) więc się pytam gdzie mamy takie tanie paliwo!!!!!

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
Skiba
post Mon, 04 Jun 2012 - 23:22
Post #9

Forum Killer

CYTAT(mihas66 @ Mon, 04 Jun 2012 - 21:51) *
Pitolicie każdy polak pił bimber a co drugi pędził więc jeździć będzie na czym... Tylko oszołomy w rządzie pitolą o ekologi itp ale żaden nie pomyśli aby podpisać z rolnikami umowy aby sadzili ziemniaki a z nich robić spirytus na paliwo... W Brazylii się da a u nas ni cholery choć polska zawsze była największym producentem ziemniaków i bimbrownikami na skale światową... Wilk syty i owca cała rolnicy mieli by co robić a kierowcy na czym jeździć przy tym mieli byśmy zapewnione bezpieczeństwo energetyczne kraju.... dla ciekawostki powiem że ziemniaki przemysłowe można bez problemu kupić za ok 100zł tona, z tony na luzie wyjdzie na czysto ok 100L etanolu(w skali przemysłowej pewnie ok 300-400L trzeba by się dziadka spytać) więc się pytam gdzie mamy takie tanie paliwo!!!!!

bo zaden z posłow nie ma jeszcze wystarczajacej plantacji ziemniakow/kukurydzy, gdy taka bedzie, rowniez bedzie i odpowiednia ustawa

--------------------
Quality means doing it right when no one is looking.

+Quote Post
bajcik
post Tue, 12 Jun 2012 - 09:42
Post #10

Super User

CYTAT(turbofiacik @ Sun, 03 Jun 2012 - 18:19) *
Tylko teraz pytanie jak to wystroić, jak normalne kontrolery działają w przedziale od 10-20afr

Sonda tak naprawdę mierzy lambdę i wskazówka pokazuje lambdę. Tylko tarczka jest wyskalowana w AFR benzynowym.

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 21:54