![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 04 November 2010 Skąd: Toruń ![]() |
Witam,
W ASO (dzwoniłem do kilku) uparcie twierdzą, że oleju w skrzyni się nie wymienia. W jednym (Bydgoszcz) kierownik seriwsu zaczął na mnie prawie krzyczeć, że producent nie przewiduje wymiany oleju i że wymyślam cuda. W związku z tym szukam porządnego, fachowego warsztatu, który robi to metodą dynamiczną. Jestem z Torunia (tu robią tylko statycznie) więc dobrze byłoby, żeby to nie był drugi koniec Polski - najdalej Poznań, Warszawa, Trójmiasto lub co w takim zasięgu. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_Golfista_* |
![]()
|
![]() |
www.tune-up.pl
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedź, ale nie wymieniają dynamicznie.
|
|
|
gość_Golfista_* |
![]()
|
![]() |
hm..
to może http://www.lecar.com.pl/kontakt.html albo http://www.chiptec.pl/ tylko te firmy moge polecić |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 20 February 2007 Skąd: Warszawa ![]() |
A dzwoniłeś na Bliską za mostem ? Tam naprawiają tylko i wyłącznie automaty, wiec może temat nie jest im obcy
![]() -------------------- 0-100 - 2.8
100-200 - 6.0 |
|
|
![]()
|
|
Dzwoniłem, również wymieniają statycznie. Widzę, że sprawa jest ciężka z wymianą dynamiczną i chyba zrobię to chociaż statycznie albo na Bliskiej albo w ASO
(dziś ponownie dzwoniłem i znowu byli zdziwieni po co ja chcę to robić, bo "przecież producent auta nie przewiduje wymiany"). |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sun, 16 March 2003 Skąd: Sweden ![]() |
W takim wypadku bedziesz chyba zmuszony wymienic kilka razy by sie wyplukal stary olej , bo z turbiny nie spuscisz i zawsze pare litrow zostanie .
Jezeli dobrze rozumiem ststyczne spuszczanie. -------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
Audi A4 B8 TDI Avant by KingSoft |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 12 December 2006 Skąd: Kraków ![]() |
To są matoły w tych ASO,i dziwić się,że jest tyle awarii tiptroniców,trzeba zlać taki olej i pokazać im jak wygląda,ja w manualu Audi A4 też zmieniłem olej choć klepią w ASO że jest niewymienialny.Każdy olej się zużywa przecież.
-------------------- Audi A4 Avant AVF TDI Quattro
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 06 April 2006 Skąd: świdnik ![]() |
Brałeś może próbkę oleju ze skrzyni? Albo masz objawy typu, skrzynia przeciąga lub szarpie? U kolegi pobrali trochę oleju i był koloru szarego lub brązowego, już dokładnie nie pamiętam.
Witam, W ASO (dzwoniłem do kilku) uparcie twierdzą, że oleju w skrzyni się nie wymienia.... |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Brałeś może próbkę oleju ze skrzyni? Albo masz objawy typu, skrzynia przeciąga lub szarpie? U kolegi pobrali trochę oleju i był koloru szarego lub brązowego, już dokładnie nie pamiętam. Ale jak to ma pomóc autorowi? Pytam poważnie, może czegoś do końca nie zrozumiałem. Jak olej nie był zmieniany a skrzynia zaczyna robić cuda, to na 80% jest już po ptokach. Osobiście oleju w skrzyni automatycznej nie wymieniałbym rzadziej niż co 50.000 (a zalecane nawet 40.000, w zależności od eksploatacji). |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań ![]() |
Witam, W ASO (dzwoniłem do kilku) uparcie twierdzą, że oleju w skrzyni się nie wymienia. W jednym (Bydgoszcz) kierownik seriwsu zaczął na mnie prawie krzyczeć, że producent nie przewiduje wymiany oleju i że wymyślam cuda. W związku z tym szukam porządnego, fachowego warsztatu, który robi to metodą dynamiczną. Jestem z Torunia (tu robią tylko statycznie) więc dobrze byłoby, żeby to nie był drugi koniec Polski - najdalej Poznań, Warszawa, Trójmiasto lub co w takim zasięgu. Pozdrawiam Jaki przebieg i jakie objawy? Ja robiłem tu: www.teomotors.pl/, ale statycznie, zatem zmienię na wiosnę znowu. Teodor to wporzo facet, zadzwoń zapytaj. Ma olej ZF'a. Jesli potrzeba ten magiczny dodatek to też go ma. P.S. GM upierał się że się oleju w skrzyni nie wymienia. Natomiast ZF sam podaje że powinno to nastąpić miedzy 40.000 a max. 80.000 km -------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
To ja się podepnę, w Wawie gdzie najlepiej uderzyć ? (Tylko Wawa/okolice)
-------------------- Lexus IS200t
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedzi - wygląda na to, że w wymienionych przeze mnie w pierwszym poście okolicach nie znajdę
warsztatu, który dokonuje wymiany dynamicznie. Auto ma 96 tys. przebiegu i ze skrzynią wszystko jest w porządku - po prostu jakiś czas temu dowiedziałem się, że -wbrew temu co twierdzi ASO- olej trzeba wymieniać. Niedawno wysłałem zapytanie do Audi Polska czy wymienia się olej w skrzyni i oto odpowiedź, którą otrzymałem (kuriozum, trzy razy czytałem i nie mogłem uwierzyć, że takiej absurdalnej odpowiedzi mógł udzielić importer): "Standardowa wymiana oleju w skrzyni biegów a raczej kontrola stanu oleju odbywa się co 60000km. W trakcie produkcji wprowadzano jednak zmiany w skrzyniach biegów i z czasem stały się one bezobsługowe. W przypadku tych skrzyń wymiany oleju dokonuje się w momencie, gdy słyszalne są niepokojące odgłosy dobiegające ze skrzyni świadczące o uszkodzeniu". |
|
|
![]()
|
|
Wielu producentow podaje ze skrzynia ma Lajvtajmoil , ale my madrzejsi i postanawiamy wymienic nawet gdy wszystko jest OK. Szkoda ze nie dziala to w droga strone , Jak zaczyna wyc to wymieniamy olej i jest juz wsio naprawione .
Tak na powaznie gdy nie ma wyciekow i skrzynia pracuje jak nalezy to ja bym nie ruszal. A jak cos jej dolega to zadna wymiana oleju nie pomoze ! -------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 15 June 2010 ![]() |
A czemu tak sie upierasz przy dynamicznej wymianie?? Jak widzisz warsztat z urządzeniem do dynamicznej wymiany ciężko znaleźć bo mało kto w to idzie bo statyczna wymiana jest wystarczająco dobra.
Ja też mam 3.0 TDI Tiptronic i robie statyczne wymiany w tipie co 60 tys w autoryzowanym serwisie i żadnych problemów |
|
|
![]()
|
|
Ponieważ naczytałem się, że przy wymianie statycznej więcej "przepracowanego" oleju pozostaje w skrzyni. Ale widzę, że będę musiał właśnie tą metodą dokonać
wymiany. |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Niedawno w Touaregu sam (dokładnie: we własnym zakresie z pomocą drugiej osoby) zmieniłem olej dynamicznie..
nie jest to skomplikowane ale wymaga podnośnika |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 11:38 |