![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 24 October 2008 ![]() |
Mam Poloneza Borewicza z 86 roku (ostatni rok w tej budzie.) Od roku jezdze z fabryczna OHV-ka 1.5 FSO i
zastanawiam sie nad mozliwoscia jakiegos ciekawego swapa. Najchetniej wstawilbym cos czego nie bylo jeszcze w Polonezie - dwu litrowek fiata jest pelno, pare z silnikami bmw tez jezdzi. A wiec zastanawiam sie nad nastepujacymi mozliwosciami: v6 Cosworth z starszego Forda Scorpio - w Polonezie oryginalnie byl montowany silnik forda 2.0, czy ktos orientuje sie w jakim stopniu to ulatwiloby swapa? Jezdzi polonez z fordowskim v6, ale coswortha jeszcze nie widzialem. 2.0 DOHC turbo fiata z Cromy/Lancii Dedry - o swapowaniu poprzecznego DOHC do tylnionapedowki sie nie malo naczytalem, i zdaje sobie sprawy ze nie malo jest z tym rzezby, niemniej jednak dzwiek turbiny jest kuszacy. v6 "Busso" z alfy - ta opcja mi sie najbardziej podoba, z tym ze nigdzie nie moge wyczytac z jaka skrzynia to mozna spiac w RWD. Z czego wiem to alfy RWD z tym silnikiem mialy skrzynie na dyfrze. Dzwiek ma piekny, a starsze egzemplarze chodzily na szesciu gaznikach. Jezeli ktos ma jakies porady albo sugestie to chetnie wyslucham. Dodam moze ze silnik ma docelowo pracowac na LPG. Pozdrawiam ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 18 April 2006 Skąd: podkarpacie ![]() |
moze 1.8T z passata/a4 ?
2.3 20v audi? cos z mercedesa? 2.5td ? ![]() przyklady mozna mnozyc |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 27 September 2010 Skąd: Poznań ![]() |
3.9 v8 rover
5.0 v8 windsor ford (np. mustang 3gen) ![]() nie są to duże gabarytowo silniki -------------------- Fiat 126p 650 Turbo
Peugeot 205 1.6 16v Turbo |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 28 April 2008 Skąd: Drag Racing Strip ![]() |
V8 gaźnikowe Chevy
pzdr -------------------- American Muscle.
Pontiac Firebird Esprit '77 z LS1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 23 April 2009 Skąd: z lasu ![]() |
Aluminiowe 3.0 V6 z S-type (ew. 2.5).
![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 11 May 2008 Skąd: SCI ![]() |
Gdzieś w necie oglądałem kiedyś stronkę, która by cię bardzo zainteresowała. Pokazywała co da się włożyć pod maskę Poloneza. Było tam chyba wszystko, BWM, Toyota i reszta, którą wymieniłeś i jeszcze trochę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 01 August 2008 Skąd: Szczytno ![]() |
CYTAT V8 gaźnikowe Chevy oooooooo to to właśnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 September 2005 Skąd: Przasnysz ![]() |
6.0 V12 z BMW
![]() -------------------- Probe 2.2 TURBO GT
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 21 January 2005 ![]() |
a ile kolega chce na tą przyjemność przeznaczyć? bo chyba od tego czas zacząc
![]() -------------------- Za szybko jechałem? Nie. Za nisko Pan leciał....
323 GTR user |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 22 May 2005 Skąd: Krakow ![]() |
2.0-2.2 16v z hondy s2000
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 12 February 2007 Skąd: Warszawa-Wesoła ![]() |
Cosworth v6 nie wejdzie, głowice się nie zmieszczą. Alfka jakby weszła gabarytowo, to można by zrobić z tyłu DeDion'a, ale nie będzie łatwo. Generalnie szukaj czegoś lekkiego i małego gabarytowo, a skrzynia? I tak pewnie będzie tyle rzeźby że flansza nie będzie dużym problemem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 24 October 2008 ![]() |
Teoretycznie prawie kazdy silnik daloby sie tam upchac, zalezy tylko ile ktos chce rzezbic.
Widze ze kazdy ma wlasne gusta i gusciki, wiec moze spytam sie co sadzicie o tych silnikach ktore wymienilem w pierwszym poscie? Z jaka skrzynia mozna spiac v6 Alfy? A silnik Cosworth ze Skorpio to ta sama rodzina silnikow co standardowe v6 2.9? Wybaczcie jezeli zadaje glupie pytania ;] Udesky, czy chodzi Ci o ten temat? http://forum.fsoptk.pl/viewtopic.php?t=17238 Stryja, bede staral sie zrobic wszystko sam, wiec chcialbym wydac nie wiele wiecej niz koszt czesci. Biore pod uwage ze zazwyczaj takie projekty wchlaniaja wiecej kasy niz sie zamierzalo, no ale trudno. Zobaczymy ![]() - Dziku, nie zauwazylem Twojego posta jak pisalem. Jezeli ten cosworth to ta sama rodzina silnikow co 2.9 to powinno wejsc, bo tamten silnik juz kilka osob upchalo pod maske Poloneza. Chyba ze sie myle i to zupelnie inna konstrukcja. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 12 February 2007 Skąd: Warszawa-Wesoła ![]() |
Rodzina ta sama, ale 24v jest mocno szeroki, 12v się przy nim małe wydaje, zresztą, ktoś kiedyś mierzył że nie wejdzie. Do czego ma służyć auto i jakiej mocy i osiągów oczekujesz?
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 26 September 2008 Skąd: Wlkp ![]() |
nie polecam pakować silników z "szerokim dołem" czyli całym niezbędnym osprzętem bo komora w poldzie jest dość wąska na dole. 2,9 z skorupy widziałem na żywo i chociaż moc powala na dwóch dmuchawkach to maskę właściciel już zmodyfikował bo piec nie mieścił się w seryjnej komorze.
Ja widzę tylko jedno wyjście z montażem niekonwencjonalnego silnika i kiedyś nawet o tym dużo rozmyślałem ale nie mam 100% pewnosci czy taka konstrukcja przejdzie nawet przegląd..... chodzi mianowicie o zastąpienie podłużnic konstrukcją przestrzenną z rur i dopasowanie zewnętrznych blach tak jak wyglądają w oryginale .... zeby nie było wszystko miało by byc połączone z budą za pomocą solidnej rozbudowanej klatki -------------------- Największe kłamstwo w Internecie - Szukałem, ale nie znalazłem
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Thu, 21 December 2006 Skąd: Żyrardów ![]() |
Polonez 20V turbo bylby mega kocurem
![]() -------------------- 885 60 50 40
|
|
|
![]()
|
|
jaki 20 v turbo? 1.8 vag/2.2 vag?
-------------------- Za szybko jechałem? Nie. Za nisko Pan leciał....
323 GTR user |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 06 March 2009 ![]() |
Wg mnie 2.3 10v Audi robiło by robotę, a do tego ten klimatyczny dźwięk 5 garów, cudo. Gdybym nie trafił na moje DOHC Turbo, to w moim Poldku zapewne taki silnik by wylądował. A jak masz budżet i chcesz mocy to wersje doładowane tak jak panowie piszą, 20vt.
![]() Jeżeli chodzi o silnik Busso Alfy Romeo, to można to posadzić na trans-axla z modelu 75, GTV, Alfetta i wszystko inne gdzie taki napęd występował. To także świetna koncepcja która pozwoliłaby na niezłe wyważenie nadwozia. Niestety rzeźba większa bo trzeba by posadzić tył na zawieszeniu niezależnym, ale jak ma się łeb na karku to da się to zrobić tak żeby miało ręce i nogi. Aha, przy 5 cylindrowym Audi również istnieje opcja Trans-Axle, a mianowicie skrzynia z Porsche 924, 944. Silnik siada na dzwon, ale trudniej będzie dostosować długość wału który jest ułożyskowany w rurze, w przeciwieństwie do rozwiązania Alfy gdzie jest normalny wał z krzyżakami i podporami. |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Thu, 21 February 2008 ![]() |
Ja do poldka proponuje cos z opla omegi, naped rwd, czesci tanie i dostepne.
|
|
|
![]()
|
|
bez okreslenia max kwoty zakupow przez autora, uprwiamy tu nic nie dająca strzelankę.... inaczej kosztuje silnik alfy + transaxle, inaczej 1.8 t vag, czy v8 chevy.... i jeszcze jedno... do czego to ma być auto? trackdaye, rajdy, dailycar?
![]() -------------------- Za szybko jechałem? Nie. Za nisko Pan leciał....
323 GTR user |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 02 September 2009 Skąd: WWY ![]() |
Ja na twoim miejscu nie babrał bym się z wynalazkami jak cosworth, audi, fiat turbo itp. Borewicz to klasyk\legenda i ja nie kaleczyłbym go nowoczesną technologią elektronicznego wtrysku (ew.+turbo) zmyślnymi napędami typu transaxle itp.
Moim zdaniem najlepiej pasuje amerykańskie V8 najlepiej na gaźniku i basta ![]() ![]() Pozdrawiam, uff. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 09 July 2025 - 22:50 |