![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 15 May 2003 Skąd: Starachowice/Kielce/Krakow ![]() |
witam...
problem jest nastepujacy: w kole brakuje powietrza, nie potrafie go odkrecic gdyz jakis ch.j dobieral sie do felg i jedna nakretka zabezpieczajaca jest totalnie obrobiona... zeby bylo ciekawiej nakretka jest przelotowa (kluczyk wkladany do srodka) i szczelnie wypelnia otwor w feldzie, nie wystajac przy tym poza jej obrys... jak to odkrecic? jakies pomysly?? pozdrawiam! karol foto pogladowe: ` -------------------- Usunięto komercyjną sygnaturę.
|
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 23 November 2004 Skąd: Kampinos ![]() |
W środek śrubę i obspawać i wykrecać. Ewentualnie spróbować wbić do środka długa nakrętkę z ostrymi krawedziami zaostrzonymi w stronę odkrecania i moze pójdzie.
-------------------- ...
Fiat Uno Turbo - 185KM & 232Nm Fiat Stilo 1,9 JTD - 160KM & 343Nm Lancia Delta 2.0 16V Turbo - in progres Lexus IS300 2JZ-GE Turbo Drift - w budowie |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 12 May 2005 Skąd: Brachttal / Niemcy ![]() |
Majzel kolego. taki maly, na wymiar nakretki. Wbic i wykrecic.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 21 November 2006 Skąd: Warszawa/Raszyn ![]() |
Problem z pod znaku dupska:/
Miałem podobny problem,niestety felgę musiałem nawiercać w około śruby,potem frez, zdjęcie i napawanie uszkodzenia.Nie fajnie! -------------------- WARNING! Small children may get sucked into turbo!
X20SED+td05-16=300.... B235+???=??? się zaczyna robić |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 23 January 2010 Skąd: CK ![]() |
Jest prostszy sposób. Wystarczy kupić wiertło o średnicy gwintu szpilki i bawić się kilka minut. Potem szpilka jest do wymiany ale felga zostaje nie uszkodzona. Pewnie masz szpilki 12mm więc kup wiertło 13mm i powoli wierć środek. Musisz przewiercić tyle szpilki ile wchodzi w nakrętkę. Nakrętka sama odpadnie. Kilka razy musiałem takie manewry robić z kołami klientów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: Wawa ![]() |
Problem z pod znaku dupska:/ Miałem podobny problem,niestety felgę musiałem nawiercać w około śruby,potem frez, zdjęcie i napawanie uszkodzenia.Nie fajnie! nie lepiej rozwiercić śrubę / nakrętkę zapytaj sie w warsztatach wulkanizacyjnych, mają takie specjalne narzynki do odkręcania śrub / nakretek zabezpieczających ja w Warszwie korzystałem z usług na Radzymińskiej -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 12 November 2003 Skąd: Krakow ![]() |
wiertlo troche ciensze niz grubosc nakretki, nawiercic po dwoch stronach i potem przecinak i mlotek...
jak sie postarasz to nie uszkodzisz ani felgi ani szpilki -------------------- http://www.racingforum.pl/zmiana-w-regulaminie-dotyczAeca-sygnaturek-na-forum-t101875.html
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 03 January 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Jest jeszcze jedna metoda jezeli to srebrne na zewnatrz nakretki jest jej elementem to zrobic niewielki rowek, mesel i pod katem przy uzyciu tlotka probowac odkrecic. Stara metoda do okrecania nakretek.
![]() Jezeli to nie podziala to najszybciej bedzie cos przyspawac do nakretki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 11 January 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
najlepiej przewiercić szpilke chyba że niejest mocno dowalona to przecinaczek i młotek i po rusku
![]() -------------------- Mechanika, Swapy, Naprawy [chwilwo zamknięci]
było bmw, były mercedesy teraz czas na ameryke :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 21 November 2006 Skąd: Warszawa/Raszyn ![]() |
Pewnie że lepiej rozwiercić tyle że u mnie złodziejka była tak mega twarda że standardowe Hss-y prześlicznie się paliły
-------------------- WARNING! Small children may get sucked into turbo!
X20SED+td05-16=300.... B235+???=??? się zaczyna robić |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 15 May 2003 Skąd: Starachowice/Kielce/Krakow ![]() |
przecinakiem juz dawnon probowalem... lipa... za mocno dokrecone...
problem w tym , ze auto mam w krakowie pod blokiem.. a co za tym idzie ani dostepu do sily zeby podpiac spawarke.. ani zadnych narzedzi poza podstawowa skrzynka w bagazniku... ale juz zalatwilem wiertarke i dlugi przedluzacz i jutro bede walczyl... tak poza tym to znalazlem narzedzie sluzace wlasnie do takich przypadkow... nazywa sie wykretak jakis tam... szkoda tylko , ze zestaw 4 sztuk(rozne rozmiary) kosztuje 359zl ![]() -------------------- Usunięto komercyjną sygnaturę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 03 January 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 18 May 2004 Skąd: Sz-n ![]() |
jak masz tylko przedluzacz i wiertarke to rozwierc szpilke - kilka-kilkanascie wiertel z castoramy lub 1-2 porzadne
![]() z hondowska szlilka walczylem kiedys 3h, bo sie skubana obracala rozwiercasz do wysokosci tarczy, odkrecasz pozostale i lamiesz - zostaje Ci pozniej szpila do wymiany -------------------- Y60 2,8TD+I
Y60 Long 2,8TD jeszcze bez I CRX EH6 VW Derby 2.0 16v in progress |
|
|
![]()
|
|
![]() Uno Racing Dołączył: Fri, 19 September 2003 Skąd: Opole ![]() |
Jak dasz radę załatwić spawarkę na 220 to by było najlepiej, miałem podobny przypadek to przyspawałem sobie nakrętkę, spoinę zrobiłem w środku nakrętki, 100 amperowym malutkim migomatem na 220v
-------------------- Be smart, drive safe, stay legal.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 22 March 2004 Skąd: Żory ![]() |
Nie wiem jakiej to średnicy dziura, ale często na objechanego imbusa stosuję porządnego bita typu Spline (dwunastokąt). Wbijasz młotkiem na chama i próbujesz. Czasem jak się młotem wzruszy, to ją sumienie ruszy i puszcza. Dwie sąsiednie dowal, zmniejszysz minimalnie obciążenie tej konkretnej szpilki.
-------------------- Tire smoke and coffee. Breakfast of champions
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 06 April 2006 Skąd: świdnik ![]() |
może wykrętak da sobie z tym redę http://www.allegro.pl/item1027613528_wykre...to_yt_0624.html
|
|
|
![]()
|
|
dzieki chlopaki za odpowiedzi.... znalazlem chwilke i auto juz jezdzi... ostatecznie nie obylo sie bez wiertarki i zniszczonej szpilki...
pozdro! karol -------------------- Usunięto komercyjną sygnaturę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 04 August 2025 - 11:04 |