![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 03 April 2007 Skąd: Chojnice-Pomorze ![]() |
Witam
tak ja w tutule , poszukje informacji na temat wzmacniania automatow chodzi mi glownie o tiptroniki w audi a8 , ale ogolnie intersuje mnike temat w calosci . wiec jak by ktos wiedizla cos wb tej materi byl bym wdzieczny za podzielenie sie wiedza. Pozdro |
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Chodzi ci o wzmocnienie pod kątem określonego zastosowania ?
Napisz coś więcej. Jaki silnik masz w A8 i który rok.... ? |
|
|
![]()
|
|
chodzi mi o wzomnienie skrzyni w audi a8 4,2 q z '98
chce zamonotwac kompresor i podcignac moc do okolo 450-480 i okolo 600 nm i najwieszym problemem jest skrzynia a nie chce przejsc na reczna jak mi ktos poradzil dzienki za pomoc |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Powinna wytrzymać okolice 600Nm (moja musi wytrzymywać 565Nm)
Można pokusić się jedynie o zamontowanie chłodnicy oleju, zalewanie dobrego jakościowo oleju, częstrzą wymiane tego oleju i ewentualnie jakiś chemiczny stabilizator lepkości (utrzyma lepkość przy wyższych temperaturach). Większe mody i przebudowy to olbrzymie koszty, przekraczające lub równe wartości samochodu. W Polsce nikt tego nie zrobi.... a za granicą może 9ff (mają fajny projekt mocnego RS6). |
|
|
![]()
|
|
dzienki za podpowiedz czyli myslisz ze wydoli
a nie wiesz moze czy mocno konstrukcyjnie rozni sie ten automat od rs 6 i a8 w12 |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Z tego co doczytałem na tym forum i innych, największym problemem jest temperatura oleju w skrzyni. Jak złapie około 110 stopni C biegi zaczynaja wolniej się zmieniać.
Rozwiązaniem jest chłodnica oleju. Co do różnic w samych automatach to musiał byś podać oznacznia skrzyń. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 31 October 2002 Skąd: z doliny zakutych łbów ![]() |
bezdusznym, chyba nie jesteś wielkim specem w automatach...
dangerdx, skrzynie wzmocni Ci Teodor Myszkowski z Poznania 0-601 713 420. Powołaj się na Piotra Dobrowolskiego Gwarantuję za jego profesjonalizm. Jest to jeden z najlepszych mechaników jakich poznałem o ile nie najlepszy. Ma serce i intuicję... -------------------- ...
Tor Poznań 1:38:100 (na starym asfalcie) www.select-automotive.pl Spełniamy marzenia najtaniej... |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Nie jestem....
Nie znam nikogo kto by miał VAGowska skrzynie tiptronic jakoś profi wzmocniona u nas w kraju. Jeżeli znasz taką osobe to chętnie dowiem się co nie co.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 31 October 2002 Skąd: z doliny zakutych łbów ![]() |
Jeśli Tedi powie, że się nie da zrobić za rozsądne pieniądze to się nie da!
Dzwońcie do niego, nie ma lepszego speca w PL na 100% a może i w EU. -------------------- ...
Tor Poznań 1:38:100 (na starym asfalcie) www.select-automotive.pl Spełniamy marzenia najtaniej... |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Tue, 10 December 2002 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
Myślę że można ją wzmocnić. Np. tutaj robią kity do Audi A8.
http://www.importperformancetrans.com/v ... auto.shtml -------------------- Yakuza
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Szkoda, że nie podają do jakich wartości taki KIT wystarczy.
|
|
|
![]()
|
|
W opisie do Supry jest że jak auto zaczyna jeździć 10s to trzeba zmienić na dragową skrzynię.
-------------------- Yakuza
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sat, 12 October 2002 Skąd: VTG ![]() |
co to znaczy "dragowa skrzynia"??
-------------------- corvette awd turbo 7.79s Kiskun 2014
|
|
|
![]()
|
|
Np TH400
|
|
|
![]()
|
|
![]() Generation NEXT Dołączył: Wed, 09 July 2003 Skąd: Dark side of the mOOn ![]() |
CYTAT("gs":3vbz0p3l) co to znaczy "dragowa skrzynia"??
W kontekście supry TH400. BTW dobry kit z TH400 wart jest tyle co najlepsze na rynku sprzęgło. -------------------- Real cars don't power the front wheels, they lift them..
Tor Poznań 1:54 na automacie z ogranicznikiem prędkości do 180 km/h :D |
|
|
![]()
|
|
NOTE: This unit is the strongest configuration that can be achieved with this Toyota transmission. However, if you are running much faster than 9.99 we recommend the installation of a domestic three speed or Powerglide transmission. These units also enable you to enjoy the many benefits of a Trans Brake and 8", 9", or 10" torque converter. See our specialty RWD section or call us for details.
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Faaker See ;) ![]() |
Pare lat temu rozmawiałem z panem Teodorem Myszkowskim, wtedy twierdził , że on da radę wzmocnić tylko automat z mercedesa albo amerykanskie, że w A8/S8 skrzynie są słabe i on niebardzo widzi możwliość zrobienia tego tak, żeby można było mieć dużo większą moc i jeszcze katować. Zresztą mi klęknęła skrzynia w S8 od seryjnej mocy, jak zacząłem kombinować z mocnymi startami.
-------------------- '93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8 |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 03 January 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("rennen":4thn3g74) Pare lat temu rozmawiałem z panem Teodorem Myszkowskim, wtedy twierdził , że on da radę wzmocnić tylko automat z mercedesa albo amerykanskie, że w A8/S8 skrzynie są słabe i on niebardzo widzi możwliość zrobienia tego tak, żeby można było mieć dużo większą moc i jeszcze katować. Zresztą mi klęknęła skrzynia w S8 od seryjnej mocy, jak zacząłem kombinować z mocnymi startami.
A co dokladnie kleknelo? Satelity, sprzegielka czy moze zespol zaworow sterujacych? |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 06 March 2006 Skąd: z lasu ![]() |
w majowym gt jest audi rs6 ma 708 km i 806 nm i ma automat , z tego co mozna wyczytac w skrzyni są bebechy autorstwa 9ff
-------------------- Golf II 1,6 (chrupek )--> Volvo V40 (gorzelnik)--> W140 320 SE (pancernik)--> Audi A8 4,2(nazwy brak)
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
tutaj tez było o tym: viewtopic.php?t=42305&highlight=9ff
|
|
|
![]() ![]() |