![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 18 April 2007 ![]() |
witam jestem początkującym grzbaczem z punktu widzenia fachowca, mam zamiar do swojego audi 80 B3 quattro z silnikiem 1.8 benzyna wsadzić 1.8 turbo (wraz ze skrzynią by nie trzeba było grzebac przy obecnej) i teraz pytanie by to pozostało quattro nie wiem jaką skrzynię wraz z silnikiem dobrać by most obecny który mam założony seryjnie pasował do skrzyni, zastanawiam sie nad 1.8 turbo quattro z TT-ki ale własnie TT jest o wiele młodsze i nie wiem czy skrzynia jest tak samo długa i czy frezy z mojego mostu będą pasować do skrzyni z TT i czy półośki przednie także będą pasowac, prosze o pomoc wszystkim zainteresowanym z góry bardzo dziękuje.
|
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 20 January 2004 Skąd: wuwua-ochota ![]() |
szukajka i : [url:1lkdc1e2]http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=28597[/url:1lkdc1e2]
|
|
|
![]()
|
|
Brzoza_ts
dzięki za wsparcie |
|
|
![]()
|
|
Otaku Dołączył: Mon, 21 October 2002 Skąd: Kraków ![]() |
Skrzynia nie z tt a z audi b3/4/5 i passata ofc. Czyli ta co masz jest ok. Ogolnie z tego co pamietam, to wszystkie benzyny mialy takiesamo przelozenie tylnego dyfra - mieszanie skrzyniami w takim razie mozliwe bez problemu.
-------------------- Aerospace Electronics :)
|
|
|
![]()
|
|
nie jestem pewny czy sie zrozumieliśmy, tylko by skrzynia już była dopasowana ze swoim przełożeniem do silnika 1.8 turbo tak by nie trzeba było modyfikowac samej skrzyni, a i no to skrzynia by do q... pasowała nie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 April 2003 Skąd: Kwidzyn/Grudziądz ![]() |
TT ma poprzeczny silnik i skrzynia z TT (obojetnie czy quattro czy fwd) nie ma prawa pasowac do B3/4/5, w ktorym silnik lezy wzdłuż. To diametralnie rozne skrzynie.
O dopasowanie czego do czego pytasz? -------------------- zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP
|
|
|
![]()
|
|
to sprawe z silnikiem z TT mamy z głowy a chodzi o dopasowanie skrzyni do silnika dlaetgo mi zależy na tym by zamotnować silnik wraz z orginalną skrzynią ponieważ skrzynia z 1.8 turbo jest "dłóższa" niż skrzynia z 1.8 zwykłaego, dlaetgo szukam odpowiedzi na to czy jeżeli wsadze 1.8 turbo np. z A4 Quattro wraz ze skrzynią od A4 również Q...(no TT juz wykróczyliśmy) czy obejdzie się bez wymiany tylnego mostu.?
|
|
|
![]()
|
|
Musiałbys podac dokladniejsze dane zarowno dawcy jak i biorcy (rok, moc lub najlepiej symbol silnika)- moze w etosie da sie to sprawdzić jakie przełożenia miały tylne mosty. Oprócz tego moze dojsc kwestia półosi, hydrauliki sprzegła, czujnika predkosciomierza itp problemy
|
|
|
![]()
|
|
znaczy jak wsadzę silnik wraz z orginalną skrzynią od danego silnika to może być problem z kołem zamachowym? no dawac cóż ciężko powiedzieć audi a4 quattro z dowolnym modelem silnika 1.8 turbo wraz z jego skrzynią a odbiorca to audi 80 quattro 1.8 z 1991 roku
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("bucik0":ctnzff8n) znaczy jak wsadzę silnik wraz z orginalną skrzynią od danego silnika to może być problem z kołem zamachowym?
w takim przypadku oczywiscie nie ma zadnego problemu (zagalopowałem sie ) |
|
|
![]()
|
|
aha to zostaje jedynie kwestia czy tylny most jego dyfer i fre na nim podpasuje do skrzyni i czy przłożenie w moście będzie odpowiednie tak? a ak wogole to co to jest ten etos ogólne zaczenie tego słowa znam ale jakoś nie wiem jakie ono ma znaczenie w motoryzacji ?
|
|
|
![]()
|
|
ETKA i ETOS to takie programy serwisowe dla aut z grupy VAG
|
|
|
![]()
|
|
yhym ogólno dostępne?:>
Added after 5 minutes: dobra a jak by to sie miło gdybym chciał przełożyć wnętrzności silnika 1.8 turbo do tego co mam 1.8 chodzi mi o uniknięcie kosztów znaczy przeżucam do swojej skrzynię od a4Q a silnik przekładam wszystko oprócz bloku czy blok to wytrzyma? turbo od a4 i czy wał z korbami i tłokami będzie można wcisnąć no i to co mnie iontrygowąło jeszcze przed tym pomysłem by cały silniuk przeżucić czy głowica będzie pasować do tego zwykłego bloku 1.8? p.s.: dzięki za zainteresowanie i pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Thu, 10 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
wsadz 2.2T
kilka już takich aut jezdzi Added after 58 seconds: najlepiej silnik z AAN - S4 -------------------- Administrator forum - kontakt forum@racingforum.pl
TP: 1:42.147 | 450 km | 1335kg | slick Hankook 260 VERKLINE |
|
|
![]()
|
|
2.2t ale wraz ze skrzynią czy wymaga modernizacji obecnej posiadanej przezemnie skrzyni?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 02 April 2005 Skąd: Białystok ![]() |
musisz sprawdzić czy skrzynia od 1.8 jest taka sama jak od 2.3 10v quattro(NG)jeżeli jest taka sama to pasuje,ale skrzynia z NG ma inny wałek niż skrzynia od 3B(2.2T 20V), po pierwsze krótszy i opiera się na łożysku w kole zamahowym, a po drugie wieloklin na tarcze jest inny. Po trzecie koło zamahowe z NG nie ma punktu referencyjnego (tego pojedyńczeko pizdryka) dla czujnika polożenia wału.Żeby to ominąć trzeba zastosować koło zamahowe z 7A/NM
-------------------- A3 1.8T AUM 269KM i 360NM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Thu, 10 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
pasuje do skrzyni
trzeba tylko zmienić łożysko igiełkowe w skrzyni -------------------- Administrator forum - kontakt forum@racingforum.pl
TP: 1:42.147 | 450 km | 1335kg | slick Hankook 260 VERKLINE |
|
|
![]()
|
|
jeżeli skrzynia od B3 1.8 jest taka sama jak od NG 2.3, to trzeba tak zrobic jak wyżej napisałem
wstawialiśmy silnik od 3B do NG [url=http://img166.imageshack.us/my.php?image=20060927gc9.jpg:xe5apep4] ![]() -------------------- A3 1.8T AUM 269KM i 360NM
|
|
|
![]()
|
|
no tak ale w przypadku gdy wsadzałbym 2.2T to raczej razem ze skrzynią (chyba) bo znaleźć 2.2T quttro to trzeba sie naszukać jakby unikat, tak do rzeczy jeżeli wsadzać 2.2T to obecna skrzynia od 1.8 jest za "krótka"ma zbyt lekkie przełożenie więc trzeba by ja robić a za rozbieranie skrzyni nie zbyt chętnie bym sie zabierał, a znowu nie mam pewności że orginal skrzynia od 2.2T z wersji Q... będzie pasować do mostu tego co mam.czyli od 1.8 Q...
Added after 5 minutes: dobrze darekwariat powiedz Ty mi jak sprawa by sie mała gdybym chciał zrobić tak jak zakładąłem na samy poczatku tematu znaczy mianowicie gdybym chciał wsadzić 1.8T Quattro wraz ze skrzynią orginal od tego silnika od nie wiem przypuśćmy od A4? znaczy te ciągłe pytanie moje czy skrzynia dopasuje do mostu czy dyfer od tyłu nie bedzie za krótki i czy frezy sie ze sobą zejdą? |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("bucik0":69fwz4iq) dobrze darekwariat powiedz Ty mi jak sprawa by sie mała gdybym chciał zrobić tak jak zakładąłem na samy poczatku tematu znaczy mianowicie gdybym chciał wsadzić 1.8T Quattro wraz ze skrzynią orginal od tego silnika od nie wiem przypuśćmy od A4? znaczy te ciągłe pytanie moje czy skrzynia dopasuje do mostu czy dyfer od tyłu nie bedzie za krótki i czy frezy sie ze sobą zejdą? nie wiem,swapowalismy tylko 2.3 i 2,6 na 3B CYTAT("bucik0":69fwz4iq) a znowu nie mam pewności że orginal skrzynia od 2.2T z wersji Q... będzie pasować do mostu tego co mam.czyli od 1.8 Q... swapowane NG już pół roku śmiga na ori skrzyni i moście CYTAT("bucik0":69fwz4iq) no tak ale w przypadku gdy wsadzałbym 2.2T to raczej razem ze skrzynią (chyba) bo znaleźć 2.2T quttro to trzeba sie naszukać
jak od audi 200 2.2T(3B) to nie wsadzisz skrzyni do B3 -------------------- A3 1.8T AUM 269KM i 360NM
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 05 August 2025 - 10:15 |