![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Na allegro można kupić VAG-COM. Różnią się ceną, ok 150 do 420PLN.
Jaki najlepiej kupić? Wolałbym łączyć się przez USB, ale COM też może być. Musi mi to działać z Audi A4 B5 i S3. Oni tam dołączają software czy trzeba osobno kupić? Jak ktoś ma jakieś doświadczenia to proszę o radę. -------------------- Mori
|
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 14 February 2003 Skąd: Trójmiasto ![]() |
Mori z tego co mi wiadomo VAG COM to właśnie software firmy Ross Tech. Żeby korzystać z tego jak z VAG'a (hardwerowego urządzenie z zaszytym w sobie software'm z którego korzystają serwisy i ASO grupy VW) musisz posiadać kabel połączeniowy (szeregowy COM - OBD II). Z tego co wiem to Ross Tech nie wypuscił wersji soft'u dla USB.
Testowałem wersje trialow'ą VAG - COM ale miała duże ograniczenia. http://www.ross-tech.com/vag-com/ Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Jakie konkretnie? Na Allegro już znalazłem soft +OBDII. W Anglii jest wersja OBDII na USB, ale droga bo chcą chyba $100.
-------------------- Mori
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Mori":1vf8mm4c) Jakie konkretnie? Na Allegro już znalazłem soft +OBDII. W Anglii jest wersja OBDII na USB, ale droga bo chcą chyba $100.
Rozumiem że chodzi Ci o wersję softu, którą konkretnie testowałem. W tej chwili Ci nie podam konkretnej wersji bo wywaliłem ją z mojego nooteboka, natomiast jak wrócę z pracy to sprawdzę na kompie domowym i wrzucę info. Jakkowiek nie ma to wiekszego znaczenia bo Vag - Com Ross Techu i tak jest w opinii użytkowników amerykańskich najlepszym softem emulujacym Vaga. Zajrzałem przed chwilą na ich stronę i widzę że pojawił się support dla USB a najświeższa wersja ma numer 300.1 . Jeżeli za 100 USD możesz dostać komplet (soft plus kabel) to uważam że nie jest to drogo. Ross Tech życzy sobie 199 USD za sam soft. |
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 13 January 2003 Skąd: Warszawa/Wiedeń ![]() |
mori, zapytaj sie patTDI, on ma takiego VAGa, ostatnio mi wlasnie auto tym sprawdzal.........
-------------------- 730KM/970Nm i 585KM/750Nm
www.tdiracing.pl www.ventumair.eu - Szkola Pilotow |
|
|
![]()
|
|
Dobra, już wiem co robić. VAG TOOL jest ponoć lepszym softem. Narazie kupię sam interfejs OBDII, potem pokombinuje z softem.
|
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT("Matschke":1qzwaudm) mori, zapytaj sie patTDI, on ma takiego VAGa, ostatnio mi wlasnie auto tym sprawdzal.........
VAG jest moj ,a Pat mi go w kolko podbiera Kupilem go na allegro za 200 czy 250 zl, dolaczony do niego byl sofcik VW-TOOL(a nie VAG-TOOL) ktory bardzo ladnie(graficznie) przedstawia wartosci z blokow danych co sie przydaje np. przy sprawdzaniu przeplywki czy cisnienia dol, lepszy (bardziej przejrzysty) jest jednak VAG-COM na ktorym da sie wyswietlac naraz dane z 3 blokow, czasami sa klopoty z tym softem (vw-tool czasami nie chce dzialac z nowszymi autami) I druga smieszna rzecza ktora zauwazylismy to to ze do silnika mozna sie podlaczyc tylko jak samochod stoi mori: o soft sie nie boj ... sciagasz vag-coma z rosstechu i do tego maly patch z astalavista.box.sk i wszystko pieknie smiga, wszystkie funkcje odblokowane |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
Wtyczka wyglada na jakas domowka samorobke ale to nie jest wielka filozofia wiec bierz
|
|
|
![]()
|
|
Wszystkie inne co tam są to tylko piny wpinane w złącze. To jest full profi przy tamtych.
|
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
Ja mam taka nierozbieralna czarna, niby full profi ale jak pierwszy raz chcialem diagnozowac A4 b5 to pilniczek musial pojsc w ruch bo troche nie pasowalo
p.s. rozwala mnie stwierdzenie "oryginalny diagnoser" ... |
|
|
![]()
|
|
W końcu wróciłem z pracy. Więc tak testowałem wersje 0.78 Beta VAG-COM. Tak jak napisałem wcześniej wersja demo ma sporo ograniczeń, ale pełna jest uważana za najlepszy soft emulujacy VAG'a. Znalazłem jeszcze w swoich zasobach VW TOOL'a wersje z 99 roku (pełna wersja komercyjna), jeżeli chcesz to mogę Ci ją przesłać mailem to porównasz sobie dwie aplikacje (około 150 kb po zipie). VW TOOL'em bawiłem sie mniej bo miał tendencje do wieszania się.
Pozdrawiam |
|
|
gość_shafter_* |
![]()
|
![]() |
Ja mam nowego vagcom'a 208.1 + crack ktory odblokowuje wszystkie funkcje, ten stary 0.78 nie rozni sie od niego praktycznie niczym oprocz tego ze 0.78 nie chce dzialac z niektorymi autami
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("shafter":2wiwe4mg) Ja mam nowego vagcom'a 208.1 + crack ktory odblokowuje wszystkie funkcje, ten stary 0.78 nie rozni sie od niego praktycznie niczym oprocz tego ze 0.78 nie chce dzialac z niektorymi autami
Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem, soft RossTechu ściąga się z netu, odpala się patcha i trzeba tylko dokupić odpowiedni kabel ? -------------------- 2021 Audi R8 V10
1991 Ferrari Testarossa |
|
|
![]()
|
|
Z tego co się doczytałem to trzeba im wysłać Registration Form, zapłacić, a oni dają kod.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sun, 20 October 2002 Skąd: Wuwua ![]() |
CYTAT("Mori":1pqfotj1) Z tego co się doczytałem to trzeba im wysłać Registration Form, zapłacić, a oni dają kod.
zamiast wysylac im to siadasz do kompa i po 10 minutach pewnie zdobywasz ten kod -------------------- Byl Cif Teraz Jest Golfina SOHC 8v 1.4 60KM ...
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Elbroth":1ydi1453) Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem, soft RossTechu ściąga się z netu, odpala się patcha i trzeba tylko dokupić odpowiedni kabel ? Dokładnie tak tylko, że to jest nielegalna forma a CYTAT("Mori":1ydi1453) Z tego co się doczytałem to trzeba im wysłać Registration Form, zapłacić, a oni dają kod.
to jest legalna forma. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("RobeQ":2za16ttl) CYTAT("Mori":2za16ttl) Z tego co się doczytałem to trzeba im wysłać Registration Form, zapłacić, a oni dają kod. zamiast wysylac im to siadasz do kompa i po 10 minutach pewnie zdobywasz ten kod Jasna sprawa, ale ja tutaj o legalnych i oficjalnych metodach pisze. -------------------- Mori
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 16 December 2002 Skąd: Wwa, Łódź ![]() |
a testował ktoś takie kabelki ze starym złączem 2x2?
-------------------- Avant B4, 1.9TDi, 93' (06.2000 - 03.2005)
Avant C4, 2.2T, 92' (03.2005 - 05.2009) Sedan V8, 4.2, 93' (04.2008 - 03.2010) Sedan A8, 4.2 96' (07.2009 - .....) |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Eomaciu":3193mnjk) a testował ktoś takie kabelki ze starym złączem 2x2?
Dokładnie taki kabel testowałem bo S2 to juz dość stare auto i ma taką właśnie wtyczkę. Niestety nie miałem kabla full profi i musiałem wciskać poszczególne kabelki do gniazdek, ale działało. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 06 July 2025 - 23:48 |