Shoutbox 0 nowych PW 

> Audi tt 1.8T APX problem z odpalaniem, problem z EPC?
wojtek1111
post Sun, 15 May 2016 - 20:08
Post #1

User

Witam
Mam problem z którym sam nie mogę sobie poradzić... TT ma dziwny zwyczaj, że nie chce odpalać czasami. Sprawa wygląda tak: Wkładam kluczyć, przekręcam pompa działa cały czas, świecą się wszystkie kontrolki które powinny z wyjątkiem jednej, tej od EPC. W ogóle się nie zapala. skutkuje to tym że silnik kręci, ale nie dostaje paliwa (sprawdzone, mimo że pompa chodzi). Zauważyłem że przepustnica w tym przypadku nie "pozycjonuje" się, w ogóle nic się z nią nie dzieje, po przekręceniu kluczyka...
Natomiast czasami jest normalnie jak powinno być czyli wkładam kluczyć, przekręcam, pompa się załącza sie na chwilę, przepustnica się "bazuje" i słychać z niej charakterystyczny dźwięk, EPC się zapala po czym pięknie odpala.

z rzeczy które zrobiłem, to wymieniłem pompę paliwa na nową ori, wyczyściłem przepustnice (była brudna), sprawdziłem przekaźnik 167 pod kolumną kierowniczą który odpowiada za pompę paliwa. VCDS pokazuje jeden błąd: 16989 Uszkodzenie pamięci wewnętrznej ROM sterownika, co też jest zagadką, dlaczego się pokazuje, skoro soft jest ori. Zastanawiałem się czy może on mieć jakiś związek z występującymi objawami... Może to wina kostki stacyjki?

Pomóżcie koledzy bo już nie mam pomysłów :/
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
Wspieraj forum
post Sun, 15 May 2016 - 20:08
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
marianmk2
post Sun, 15 May 2016 - 21:44
Post #2

User

Przekaznik ECU sprawdz w komorze. 428 bodajże. Często gęsto jest zalany.

+Quote Post
Synek
post Sun, 15 May 2016 - 23:44
Post #3

Super User

Szukaj przekaźnika od zasilania lub jak ktoś soft robił i sterownik rozbieral to mógł się flash odlutowac. Wystarczy że jedna nozka odskoczy i takie są objawy.

Warto podlozyc drugi sterownik

+Quote Post
wojtek1111
post Mon, 16 May 2016 - 07:02
Post #4

User

Mimo że sam osobiście nie robiłem nic z softem, cholera wie, czy ktoś inny wcześniej czegoś tam nie dłubnął. Będę musiał poszukać kogoś ze storownikiem. Jeżeli chodzi o ten przekaznik to rozumiem że mówisz o przekazniku od zasilania ECU o którym w wspomniał marianmk2? Ten z numerem 428?

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 28 June 2025 - 15:21