![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sat, 18 October 2003 Skąd: Swarzedz ![]() |
CZeść
Planuję zbudować coś czego z tego co wiem jeszcze nikt w Polsce nie robił. Planuje dołożyć turbine do silnika 900 ccm fiata na 1 punktowym wtrysku... Jeśli to nie problem to prosił bym o jakieś rady.... Co do turbiny ... i innych związanych z tym rzeczy... Z góry dzieki za pomoc. -------------------- Niedozwolona sygnatura komercyjna.
Proszę zapoznać się z regulaminem. |
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Fri, 20 February 2004 Skąd: Warszawa-Ochota ![]() |
Ja kiedyś też myślałem o turbo do swojego SC 900 SPI ale nie wiem czy to ma sens no ale życze powodzenia
|
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Sat, 03 April 2004 ![]() |
ciekawe czy to sie bedzie w ogóle kupy trzymało...
-------------------- już niedługo...fc3c2386e8]http://www.forum.streetracing.pl/images/smiles/icon_cool.gif[/]==>> :
fc3c2386e8]http://rallye.webpark.pl/lancer_cool1.jpg[/] |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 19 February 2003 Skąd: Lublin ![]() |
nie lepiej za ta cene wsadzic 1,2 ??? i z czasem do tego Turbo wstawic /?
-------------------- Prawdopodobnie Najszybsze Daewoo w Polsce
2004--> ET 18,3 2005--> ET 17,4 2006--> ET 14,7 2007-->13.xx??? |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Spawos":2wjvtgnc) nie lepiej za ta cene wsadzic 1,2 ??? i z czasem do tego Turbo wstawic /?
Tuning a więc i razowanie samochodu polega dla mnie na podnoszeniu mozliwości seryjnej jednostki,,, A mój fiacik seryjnie ma silnik 900 ccm dlatego własnie jego chcę poddać modyfikacji... POZDRO -------------------- Niedozwolona sygnatura komercyjna.
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 20 May 2004 Skąd: Wioska Olimpijska ![]() |
szkoda kasy. Nie wiele pozipie przy turbinie ta 900, z tego co mi wiadomo to dość leciwa konstrukcja. Lepszym pomysłem jest wsadzić 1.1 lub 1.2 bo będziesz miał osiągi dość dobre i fabryczną trwałość silnika za cenę, o wiele niższą niż nawet zestaw soft turbo, kosztuje coś koło 6 tysięcy, nie mówiąc już o drastycznym zwiększeniu się zapotrzebowania na paliwo.
O ile pamiętam to kiedyś (jakieś 5-6 lat temu, a może i wcześniej) w rallycrosie jeżdził taki wynalazek i jego cechą, było notoryczne psucie się co wyścig. jak bym się mylił, to proszę poprawić |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sun, 16 March 2003 Skąd: Sweden ![]() |
a moze on chce podlubac sam i prosi o rade
taka instalacja nieprzekroczy 1500zl dla kogos kto ma cos pojecia niesztuka oddac cieniasa do firmy zaplacic 6k i w ten sposob zostac tjunikowcem -------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
Audi A4 B8 TDI Avant by KingSoft |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Sun, 07 March 2004 Skąd: Częstochowa ![]() |
nie ma co rzeźbić w gównie !!! za ta kase masz 1,2 z punto a turbo można pozniej dołozyć
ps tuning polega na rasowaniu tak żeby jeżdził szybciej więc wsadzanie nawet silnika od ciężarówki jak da to pożądane efekty jest jak najbardziej wskazane (z tym silnikiem od ciężarówki nie bierz zbyt serio ) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 20 May 2004 Skąd: Wioska Olimpijska ![]() |
CYTAT("artix":12bqm1z6) a moze on chce podlubac sam i prosi o rade
taka instalacja nieprzekroczy 1500zl dla kogos kto ma cos pojecia niesztuka oddac cieniasa do firmy zaplacic 6k i w ten sposob zostac tjunikowcem No fakt o tym nie pomyślałem, że ktoś sam będzie dłubał, ale to i tak nie zmienia faktu, że szkoda kasy na te mody do tego silnika, bo człowiek bedzie się tylko denerwował czy będzie bum czy jeszcze nie. Osobiście nie gmyrał bym nic w tym silniku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 March 2003 Skąd: Lublin ![]() |
Ludzie niezapominajcie, że to jest 900ccm tam trzeba wszystko zmieniać przesiadając się na 1.1 czy 1.2, skrzynia, półosie, piasty itp ihmo ja bym to sprzedał i kupił już 1.1 od jakiegoś dziadka jako baze do dalszych modyfikacji. Co do dokładania turbiny do 900cmm to ja bym odpuścił, sam zatłukłem 3 silniki 1.2 w dość krótkim odstępie czasowym więc tobie długo niepodziągnie takie 899 turbo.
-------------------- Hp is one thing, putting it down to the track is another.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 11 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("hustla":22ro79a5) CZeść
Planuję zbudować coś czego z tego co wiem jeszcze nikt w Polsce nie robił. Planuje dołożyć turbine do silnika 900 ccm fiata na 1 punktowym wtrysku... Jeśli to nie problem to prosił bym o jakieś rady.... Co do turbiny ... i innych związanych z tym rzeczy... Z góry dzieki za pomoc. Pomysł ciekawy, tylko czy jest sens. Tuning ma przynieść wymierne efekty, a do tego silniczka zalożysz co najwyżej malutką sprężarkę (np. taką, jak ma Dolar w Matizie) która będzie dmuchała jakieś symboliczne wartości... Ile dodasz w ten sposób koni? Wiem, fajnie jest mieć jedno z nielicznych (jak nie jedyne) 0,9T, ale taniej i lepiej będzie chyba zainwestować w 1,2... Szczególnie, że ten SWAP większość form ma już dobrze opanowany, więc nie wtopisz kasy w pisuar... |
|
|
![]()
|
|
CYTAT("ju-by":15hgyvml) Pomysł ciekawy, tylko czy jest sens. Tuning ma przynieść wymierne efekty, a do tego silniczka zalożysz co najwyżej malutką sprężarkę (np. taką, jak ma Dolar w Matizie) która będzie dmuchała jakieś symboliczne wartości... Ile dodasz w ten sposób koni? Wiem, fajnie jest mieć jedno z nielicznych (jak nie jedyne) 0,9T, ale taniej i lepiej będzie chyba zainwestować w 1,2... Szczególnie, że ten SWAP większość form ma już dobrze opanowany, więc nie wtopisz kasy w pisuar...
CZeść a masz może jakiś kontakt do tego Dolar'a GG lub mail, wiem że i tak to nie będzie torpeda w porównaniu z innymi autami, Ale chce miec po prostu 900 jedyna w swoim rodzaju... POZDRO -------------------- Niedozwolona sygnatura komercyjna.
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 28 October 2002 ![]() |
CYTAT("hustla":2yrgk9js) CZeść
Planuję zbudować coś czego z tego co wiem jeszcze nikt w Polsce nie robił. Planuje dołożyć turbine do silnika 900 ccm fiata na 1 punktowym wtrysku... Jeśli to nie problem to prosił bym o jakieś rady.... Co do turbiny ... i innych związanych z tym rzeczy... Z góry dzieki za pomoc. Spoko ja tysz sie nosiłem z planem uturbienia moje kosiarki, fajny pomysł "dumnie brzmi" itp itd z ale to tak: Żeby sie odrazu nie rozpoadło to doładowanie nie więcej jak 0,2 chciałbyś więcej to trza kupić kute tłoki, korby itp. al do seja tzeba robić na zamówienie koszt ok 3 tyś. Uszczelki wymieniał byś co 5 tyś kilometrów. Co do kosztów (przy 0,2 bara) to wyjdzie cie jak za swapa na 1,2 a tasama moc. Jeśli dalej chcesz sie bawić t to turbo to przypuszczalne koszty: [list] [*] turbina 600-1000 zł[/*:m:2yrgk9js] [*] kolektor ok 600-1000 zł[/*:m:2yrgk9js] [*] program ok 1000-1200 zł[/*:m:2yrgk9js] [*] pompa paliwowa 200 zł[/*:m:2yrgk9js] [*] dodatkowy wtryskiwacz (ceny nie znam)[/*:m:2yrgk9js] [*] intercooler w 500 powinieneś sie zmieścić[/*:m:2yrgk9js][list] I koszt takiej zabawy wynosi więcej niż swap a moc będzie podobna lub mniejsza niż w 1.2 moment za to powinien być sporo większy, ale to raczej sztuka dla sztuki pees. jeśli coś pomyliłem/nie dopisałem to porsze poprawić |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 02 September 2003 Skąd: warszawa ![]() |
Pomijajac ze uturbianie 900 jest bezsensu to z tymi cenami troche przesadziles.
-------------------- bartek
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 28 October 2002 ![]() |
Dlaczego przesadziłem i z którymi??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 10 March 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT("hustla":34alyas6) CYTAT("Spawos":34alyas6) nie lepiej za ta cene wsadzic 1,2 ??? i z czasem do tego Turbo wstawic /? Tuning a więc i razowanie samochodu polega dla mnie na podnoszeniu mozliwości seryjnej jednostki,,, A mój fiacik seryjnie ma silnik 900 ccm dlatego własnie jego chcę poddać modyfikacji... POZDRO przepraszam, ale musze sie spytac: czym jest raZowanie samochodu? czy to jest moze zwiazane z chlebem razowym? Ile KM mozna zyskac? -------------------- CBS a.k.a MK84
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Konin ![]() |
CYTAT("hustla":bk9mwvs6) CZeść a masz może jakiś kontakt do tego Dolar'a
GG lub mail, wiem że i tak to nie będzie torpeda w porównaniu z innymi autami, Ale chce miec po prostu 900 jedyna w swoim rodzaju... POZDRO ostatnio ten matiz byl wystawiony na allegro ale juz go chyba nie ma, ale mozesz tam zagladac bo moze wlascicel wystawi go ponownie i tam znajdziesz namiary na niego -------------------- Pozdrawiam
Piotrek |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 14 February 2003 Skąd: Karczew, Mazowieckie ![]() |
Głowny problem z 900-ką to to , żę wał korbowy podparty jest w trzech punktach , a nie w pięciu jak ma to miejsce w silnikach czterocylindrowych.
Wał korbowy nie wytrzyma i z tym były problemy. -------------------- Japońcami śię jeździ, a Niemieckie naprawia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 19 March 2004 Skąd: Legionowo ![]() |
CYTAT("piet":nuhex22k) CYTAT("hustla":nuhex22k) CZeść a masz może jakiś kontakt do tego Dolar'a GG lub mail, wiem że i tak to nie będzie torpeda w porównaniu z innymi autami, Ale chce miec po prostu 900 jedyna w swoim rodzaju... POZDRO ostatnio ten matiz byl wystawiony na allegro ale juz go chyba nie ma, ale mozesz tam zagladac bo moze wlascicel wystawi go ponownie i tam znajdziesz namiary na niego poszukaj gdzies namiarow na dj dolara to jest jego samochod...aki manieczkowi dj...na mazowszu czesto gra -------------------- 69034df85e]http://www.ctm238.webpark.pl/ctm_podpis.jpg[/]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 12 November 2003 Skąd: Krakow ![]() |
CYTAT("WASyL":13zi6dfg) CYTAT("hustla":13zi6dfg) [list] [*] turbina 600-1000 zł - ja bym liczyl z 300zl[/*:m:13zi6dfg] [*] kolektor ok 600-1000 zł - za 300 tez zrobisz[/*:m:13zi6dfg] [*] program ok 1000-1200 zł - ee, program:) za 500 ktos ci napewno zrobi[/*:m:13zi6dfg] [*] pompa paliwowa 200 zł - tutaj nie wiem[/*:m:13zi6dfg] [*] dodatkowy wtryskiwacz (ceny nie znam) - tez nie wiem[/*:m:13zi6dfg] [*] intercooler w 500 powinieneś sie zmieścić - mozna sobei odpuscic[/*:m:13zi6dfg][list] pees. jeśli coś pomyliłem/nie dopisałem to porsze poprawić -------------------- http://www.racingforum.pl/zmiana-w-regulaminie-dotyczAeca-sygnaturek-na-forum-t101875.html
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 27 June 2025 - 12:14 |