Shoutbox 0 nowych PW 

> Zapłacenie akcyzy po terminie - co mi grozi?
tomkierz
post Sat, 22 Aug 2015 - 17:12
Post #1

Frequent User

Cześć,

mam szybkie pytanko. Historia po krótce wygląda tak: Auto sprowadzone dla starszej osoby. Data z dokumentów dot. podatku wwozowego z 20.05.15. Nadal nie została zapłacona akcyza. Auto kupowane przez firmę zajmującą się sprowadzaniem aut w szwajcarii. Przyszły właściciel nie miał za bardzo jak załatwić sprawy akcyzy z powodu wyjazdu do sanatorium na dłuższy czas. W weekend udało mi się wpaść i otrzymać upoważnienia do zajęcia się całą sprawą rejestracji auta. Jak najlepiej załatwić sprawę w UC? Wyjaśnić całą sytuacje i "poddać się karze", czy jest na to jakiś inny sposób? Jaka kara za nie zapłacenie akcyzy w terminie nam grozi? Właściciel jest emerytem, nie było w tym wszystkim jego złej woli, po prostu wszystko tak się złożyło, że nie było czasu tego załatwić.

Bardzo proszę o pomoc, bo chciałbym się tym zająć w poniedziałek i mieć z tym spokój....

Z góry dzięki.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
Wspieraj forum
post Sat, 22 Aug 2015 - 17:12
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
kogutos
post Sat, 22 Aug 2015 - 19:36
Post #2

Super User

Nie wiem jak tam teraz te przepisy wyglądają ale ja kiedyś jak była ta 65-cio procentowa akcyza sprowadziłem sobie auto. Przy składaniu dokumentów w UC zapytano mnie kiedy wjechałem autem na teren RP. Odpowiedziałem zgodnie z prawdą i okazało się ,że to minął tydzień po terminie na zapłatę akcyzy. Dostałem 100zł mandatu po dużych tłumaczeniach i prośbach.

+Quote Post
jagus
post Sat, 22 Aug 2015 - 19:48
Post #3

Super User

A czynny żal, tak jak w skarbówce ma tu zastosowanie?

--------------------
najwazniejsze aby nasze dzieci mialy bogatych rodzicow

+Quote Post
maaaad
post Sun, 23 Aug 2015 - 14:23
Post #4

Forum Killer

Ma.

+Quote Post
Mirage
post Sun, 23 Aug 2015 - 14:58
Post #5

Forum Killer

Ja kiedyś płaciłem 500PLN kary. Dałem ciała bo zanioslem im CMRkę a wystarczyło oświadczyć date wjazdu jako tydzień temu - tak przynajmniej przy imporcie z Unii można robić

--------------------
Mirage Saab 900NG GT400 - Wolnossąca to może być kobieta - NO TURBO = NO FUN

+Quote Post
xen
post Sun, 23 Aug 2015 - 17:31
Post #6

User

żeby uniknąć odpowiedzialności KKS należy obok deklaracji podatkowej złożyć czynny żal - dzięki temu uda się uniknąć mandatu.
jeżeli z dokumentów będzie wynikać, kiedy powstał obowiązek podatkowy, to możliwe, że będzie tez trzeba zapłacić odsetki karne od zaległości podatkowej

ponieważ, jak rozumiem, auto było ze Szwajcarii, to z deklaracji celnej wynika data 20.05.2015 r. data ta prawdopodobnie (moment powstania długu celnego) będzie też momentem powstania obowiązku podatkowego w akcyzie.

art. 106 ustawy akcyzowej mówi, że termin płatności mija 25 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstał obowiązek podatkowy. czyli za okres od 25 czerwca do teraz trzeba będzie zapłacić odsetki za zwłokę. jeżeli auto o pojemności do 2 litrów, to raczej te odsetki nie zabiją, będzie to pewnie kilkanaście-kilkadziesiąt złotych. jeżeli grubsza fura i silnik powyżej 2l, to zaboli trochę bardziej.

+Quote Post
tomkierz
post Thu, 17 Sep 2015 - 16:21
Post #7

Frequent User

Trochę późno odpowiadam, ale udało mi się wszystko załatwić. Wytłumaczyłem sytuacje (emeryt, nie wiedział, był w sanatorium) i obeszło się na razie bez żadnych konsekwencji. Celnik nie robił większych problemów, powiedział, że ew. właściciel może być wezwany do złożenia wyjaśnien i tyle. Odsetki wyszły w okolicy 1zł, więc teoretycznie nie musiałem ich płacić, ale wpłaciłem tą złotówkę więcej dla spokoju.

Dzięki za pomoc.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 01:09