Shoutbox 0 nowych PW 

> Brak ciągłości OC
chudini3
post Tue, 09 Jun 2015 - 21:12
Post #1

Frequent User

Panowie mam problem, nie wiedziałem że są takie duże kary za brak ciągłości OC i w związku z tym nie wykupiłem go na czas. Sytuacja wygląda tak. Kupiłem samochód z ważnym OC, nie przerejestrowałem go. Samochód zimowałem i odpaliłem dopiero w czerwcu a OC wygasło w marcu, kara od UFG to ok 4 tys (tyle można dostać). Ktoś ma jakiś pomysł jak uniknąć tej kary? Wiem że mogą dać karę tylko jeśli zweryfikują brak ciągłości w tym roku potem już nie mogą nałożyć niby kary. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub miał podobną sytuację to proszę o pomoc. Aha interesuje mnie też kiedy UFG dostaje i od kogo dane o OC, czy np. ubezpieczyciel wysyła takie informację do UFG czy też nie.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 14)
Wspieraj forum
post Tue, 09 Jun 2015 - 21:12
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
WLD_Wlodi
post Tue, 09 Jun 2015 - 21:33
Post #2

Frequent User

Mają na to 5 lat z tego co pamietam.

Ufg ma swoją baze i ich robot potrafi wychwycić brak ciągłości.

+Quote Post
leon013
post Tue, 09 Jun 2015 - 21:51
Post #3

Rookie

Ja zapłaciłem OC po 2 miesiącach i nic sie nie działo smile.gif (oczywiście z data wstecz) albo fart albo.... niedopatrzenie smile.gif

+Quote Post
!markos
post Tue, 09 Jun 2015 - 22:20
Post #4

prawie jak integra

Mogą sprawdzić 3 lata wstecz. Kwestia kary to loteria. Szansa trafienia głównej nagrody zwiększa się przy jakiejś szkodzie z OC.

Nie rozumiem postu wyżej, nie wolno wystawiać polisy z wsteczną datą. Prawo tego nie przewiduje.

+Quote Post
kinko
post Tue, 09 Jun 2015 - 23:45
Post #5

Forum Killer

sprzedać słupowi z datą wsteczną, odkupić od słupa z datą teraźniejszą i opłacić oc

+Quote Post
Fawor
post Wed, 10 Jun 2015 - 07:22
Post #6

Forum Clubber

Miałem to samo i jeszcze ostatnio szkodę biggrin.gif Czas na zweryfikowanie - 5 lat. U mnie na razie cisza. Niektórym odzywają się po 2 miesiącach...loteria. Zasięgałem wiedzy u kilku znajomych ubezpieczycieli i każdy mówił dokładnie to samo. Jedynie powyższa opcja coś ratuje.

--------------------
Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.

+Quote Post
kornat
post Wed, 10 Jun 2015 - 07:40
Post #7

Super User

mój ojciec to przerabiał, z opłaceniem spóźnił się o miesiąc (auto praktycznie nieużytkowane), odezwali się po 3 miesiącach, dostał chyba 3300.. nic nie dało się z tym zrobić.

--------------------
_https://www.facebook.com/punto16vT

+Quote Post
STarlet
post Wed, 10 Jun 2015 - 09:13
Post #8

User

Najpierw sprawdź czy faktycznie nie masz OC, czy tylko musisz zapłacić zaległą ratę wink.gif

https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1

+Quote Post
chudini3
post Wed, 10 Jun 2015 - 11:59
Post #9

Frequent User

CYTAT(STarlet @ Wed, 10 Jun 2015 - 09:13) *
Najpierw sprawdź czy faktycznie nie masz OC, czy tylko musisz zapłacić zaległą ratę wink.gif

https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1

Oc nie mam na bank. Sprzedac auto i odkupic myślalem nad tym, ale czy ktoś tak już robił? Dość ryzykowne. Żul nie zapłaci podatku, no i nie wiem czy ufg nie zacznie drążyć... co o tym myslicie?

+Quote Post
hz10
post Wed, 10 Jun 2015 - 22:16
Post #10

Forum Clubber

us i ufg nie są w żaden sposób powiązane więc śmiało.

+Quote Post
brus_ik
post Thu, 11 Jun 2015 - 00:22
Post #11

Super User

CYTAT(chudini3 @ Wed, 10 Jun 2015 - 11:59) *
Oc nie mam na bank. Sprzedac auto i odkupic myślalem nad tym, ale czy ktoś tak już robił? Dość ryzykowne. Żul nie zapłaci podatku, no i nie wiem czy ufg nie zacznie drążyć... co o tym myslicie?

"Żul" niby musi miec umowe podbita w US. Inaczej w normalnej sytuacji nie przerejestrujesz na siebie z powrotem po ponownym zakupie bo musi byc ciągłość umów i muszą one być podbite przez pania/pana w US.

W tym wypadku sytuacja będzie o tyle "dziwna" ze niby nie trzeba przerejstrować bo dowód jest już na Ciebie i tak zostaje, ale z kolei w karte pojazdu teoretycznie muszą wbić zmianę właścicieli - i tego pewnie nie będą chcieli zrobić.

Teraz wszystko kwestia jak bardzo UFG chciał by drążyć temat w przypadku gdyby doszukali się tej nieciągłości OC - jak wystarczy im pomachać umowami i będą szukać "żula" to cacy. Gorzej jak się im też nie spodoba brak pieczątki z US na umowach czy brak adnotacji o zmianie właścicieli w KP i ktoś postanowi przyjrzeć się temu bliżej.

--------------------
2009 X5 3.5d
2004 E46 M3 S54B32
1997 E36 M3 S62B50

+Quote Post
CELICA FAN
post Thu, 11 Jun 2015 - 01:21
Post #12

Forum Killer

UFG zawsze znajdzie. Nawet po kilku latach sie odezwa. Przerabiałem to. Pocieszające jest to ze mogą rozłożyć na raty, nieoprocentowane. Najwyższa kara to chyba 3300 plus jakies niewielkie koszty.

--------------------
Celica Caros Sainz, Outback, Legacy, Q3. Jeszcze sie driftrajka na bazie taczek buduje :)

+Quote Post
chudini3
post Thu, 11 Jun 2015 - 06:29
Post #13

Frequent User

Dowod mam na poprzedniego wlasciciela.

+Quote Post
LAWNOWERMAN
post Thu, 11 Jun 2015 - 06:49
Post #14

User

co ma byc podbite na umowie z us?

+Quote Post
saleen
post Thu, 11 Jun 2015 - 08:08
Post #15

Forum Clubber

CYTAT(brus_ik @ Thu, 11 Jun 2015 - 00:22) *
"Żul" niby musi miec umowe podbita w US. Inaczej w normalnej sytuacji nie przerejestrujesz na siebie z powrotem po ponownym zakupie bo musi byc ciągłość umów i muszą one być podbite przez pania/pana w US.

Eee, nie. Ciągłość oczywiście musi być (przy czym umów może być nawet i 15 jeśli wszystko w każdej się zgadza), ale jeśli chodzi o US to nie muszą być one "podbite". Brak opłacenia podatku PCC to problem jedynie osoby która go nie zapłaciła (a powinna - może dostać wezwanie + mandat skarbowy), a nie któregokolwiek następnego właściciela.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 13:56