![]() |
![]() |
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 26 May 2003 Skąd: Wrocław ![]() |
Witam, mam pare pytań , chodzi o auta rajdowe :
1. Czy skrzynia sekwencyjna to jest skrzynia kłowa tylko z innym wybierakiem, czy sa roznice w srodku w budowie? 2. W zaleznosci od odpowiedzi na 1 pytanie, czy sa gotowe uniwersalne sekwencyjne wybieraki do klowki? skrzynia na linki 3. Jak mam skrzynie klowa, czy mozna zmieniac biegi z gazem w podlodze i tak samo redukować? Jezeli tak, to jaka elektronike trzeba miec w aucie? Dodatkowy komputer, czy komputer sterujacy silnikiem moze to obsługiwać? Jezeli komputer silnikowy to jaki z popularnych? Domyslam sie ze musi byc jakis "cut off" albo "flat szift" albo cos innego? 4. Co jescze warto miec zeby "rajdowo" wykorzystać mozliwosci kłowki? pawel -------------------- ET 11.40 Polo 1.8t
2010 1st fwd turbo drag Drag Racing Team Wroclaw |
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 14 April 2008 Skąd: WPI ![]() ![]() |
niezawodność sekwencji to właśnie system wybierania, przerabianie zwykłej kłówki z wybierania H na sekwencyjne z reguły nie kończy się najlepiej...
taniej wychodzi kupić gotową skrzynię sekwencyjną -------------------- www.re5pect.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() test driver Dołączył: Mon, 25 November 2002 Skąd: zewsząd ![]() |
Witam, mam pare pytań , chodzi o auta rajdowe : 1. Czy skrzynia sekwencyjna to jest skrzynia kłowa tylko z innym wybierakiem, czy sa roznice w srodku w budowie? Prawdziwa sekwencja - tak, jest inaczej zbudowana. Ma po prostu biegi po kolei na drugim wałku skrzyni, jak w motocyklu. To, co nazywamy "sekwencją" w rajdówce - zwykle niekoniecznie, to kłówka z innym systemem sterowania i (najczęściej) paroma czujnikami potrzebnymi ECU silnika. 2. W zaleznosci od odpowiedzi na 1 pytanie, czy sa gotowe uniwersalne sekwencyjne wybieraki do klowki? skrzynia na linki Tak. Ikeya produkuje coś takiego, ale nie do każdego auta. Opinie są od "to gówno" po "udało się doprowadzić do działania". Konkurencyjny produkt z Czech też jest tylko do niektórych aut. 3. Jak mam skrzynie klowa, czy mozna zmieniac biegi z gazem w podlodze i tak samo redukować? Jezeli tak, to jaka elektronike trzeba miec w aucie? Dodatkowy komputer, czy komputer sterujacy silnikiem moze to obsługiwać? Jezeli komputer silnikowy to jaki z popularnych? Domyslam sie ze musi byc jakis "cut off" albo "flat szift" albo cos innego? Tak. Każdy sensowny standalone to ogarnia, na pewno Motec. 4. Co jescze warto miec zeby "rajdowo" wykorzystać mozliwosci kłowki? Racelogica, żeby ustalić na podstawie czasów, czy w ogóle jest sens się w nią bawić. -------------------- Wojtek
"Rule the bends, bend the rules." TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 01:06 |