![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 25 May 2011 Skąd: Pruszków/Grójec ![]() |
Witam zacznę od tego że jest to auto mojego kolegi, który poprosił mnie o przedstawienie auta. Przy aucie dłubie i ja oczywiście :-)
Koncepcja była taka ze stał sobie Saab 900 turbo na placu do innego projektu który się przeciąga z racji odbudowy starej karoserii totalnie schrupanej przez ruda. I tu zaświeciła żarówka... czemu nie kupić karoserii od np E30 i zrobić wóz do jazdy poślizgami co by się silnik nie marnował.... i naturalnie pomysł został wcielony w życie - projekt niskobudżetowy. Będzie to auto do zabawy, sprawą drugoplanową jest wygląd. Karoseria kupiona bez silnika i skrzyni za przysłowiową czapkę drobnych., stan dobry wersja bez szybra na dwóch furtkach 1990 składak :-). Dawcą silnika jest Saab 900 1994 2.0 turbo B204 kupiony za dwie czapki drobnych wcześniej niż BMW. Cel to mało awaryjne auto z napędem RWD do zabawy z mocą w granicach 300 KM, a co najważniejsze ma być już gotowe na wiosnę 2012....... kilka fot BMW po zakupie i lekkie poprawianie blachy ![]() ![]() ![]() ..łata podłogi pod fotelem pasażera... silnik zostanie połączony ze skrzynia z Opla Omegi B R25/28, nie jest to może najbardziej wytrzymała skrzynia, lecz łączy się z silnikiem bez problemu ,dosyć mała, jest tania i jest jej pełno na rynku wtórnym. Niebawem kolejne zdjęcia ,silnik już prawie siedzi. PS..... nie piszcie że to profanacja BMW czy Saaba i takie tam podobne komentarze.... pozdrawiam |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 12 January 2006 Skąd: Pionki/Warszawa ![]() |
powodzenia , co robicie z miska ?
|
|
|
![]()
|
|
miska będzie przerobiona i wysunięta w stronę przodu silnika , tak jak by trochę przed silnikiem.... ale to sie dopiero okaze w praniu....niebawem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 22 October 2009 Skąd: Mysłowice/Chełm Śląski ![]() |
PS..... nie piszcie że to profanacja BMW czy Saaba i takie tam podobne komentarze.... Ja napiszę, że to świetny projekt który i mnie po głowie chodzi od jakiegoś czasu. W całym projekcie nie pasuje jedynie ta skrzynia. Nieco obawiam się że w projekcie za 3 czapki drobnych nie ma co się specjalnie nastawiać na bezawaryjność ![]() Pozdrawiam -------------------- BMW E36 M50B25 GT35 460KM 557NM
Opel Omega BFL X30XE + turbo w budowie Audi A6Q 2.7TT A3Q 1.8T |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 13 January 2009 Skąd: Białystok ![]() |
Powiem tak...kolejne E30 B204
![]() ![]() Generalnie silnik fajny ale dobrze że z niego zrezygnowałem hehe |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 30 March 2010 Skąd: Konstancin ![]() |
A gdzie komentarze że hamulce słabe i szkoda że nie w budzie A8 ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
na razie jest seryjna turbina która nie da rady chyba do 300 KM ale na początek 260 myślę ogarnie, w trakcie sezonu się pomyśli nad inna dmuchawka.
a po co hamulce.... żart to później bo będzie zawias z e36 na 5 śrubek i gwint naturalnie |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 22 October 2009 Skąd: Mysłowice/Chełm Śląski ![]() |
na razie jest seryjna turbina która nie da rady chyba do 300 KM ale na początek 260 myślę ogarnie, w trakcie sezonu się pomyśli nad inna dmuchawka. Seryjna da radę do ok. 270KM. W tych okolicach kończą się również seryjne wtryski. -------------------- BMW E36 M50B25 GT35 460KM 557NM
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 14 April 2009 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 12 August 2011 Skąd: Radość. ![]() |
A gdzie komentarze że hamulce słabe i szkoda że nie w budzie A8 ? ![]() Łeeee, nie ma AWD. ![]() ![]() ![]() Teraz kufa w kazdym temacie bedziecie spamować ? Dajcie już spokój, za pierwszym razem było ok, teraz już porzygać sie można. Wrzuć prosze foty, jak już ostatecznie posadzisz silnik. Tak od góry i od spodu, poglądowo ![]() Nasz Saab e30 zacznie sie składać chyba na wiosne i generalnie wszystkie założenia podobne. Będzie low budget, wąska lampa i saab pod machą, ale kupa czasu do tego. Jeśli będzie taka możliwość, rezerwuje wycieczke na prawym po ukończeniu owego ![]() Good luck. -------------------- Żadne hobby, daj mi spokój i sam dorośnij.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 05 July 2008 Skąd: Białystok ![]() |
Mnie najbardziej interesuje ile realnie wytrzyma skrzynia z Omegi, sam badam temat B204 w E30 i trochę boję się właśnie skrzyń oplowskich padających jak muchy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 21 November 2007 Skąd: Koszalin ![]() |
Mnie najbardziej interesuje ile realnie wytrzyma skrzynia z Omegi, sam badam temat B204 w E30 i trochę boję się właśnie skrzyń oplowskich padających jak muchy. Mam w omedze B R25 spięte z 3,2V6 n/a. W tej chwili 220KM 336Nm i jest OK. -------------------- Who Dares Wins
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 15 June 2010 Skąd: Łódź ![]() |
Czy mógłbyś zmierzyć ile mm masz przepustnicę przy tym silniku? 56mm? a może większą?
Powodzenia w pracach. |
|
|
![]()
|
|
Czy mógłbyś zmierzyć ile mm masz przepustnicę przy tym silniku? 56mm? a może większą? Powodzenia w pracach. 65mm jeśli jest seryjna ![]() -------------------- BMW E36 M50B25 GT35 460KM 557NM
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Dobry kolor hellrot
![]() -------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 05 July 2009 ![]() |
jak zobaczylem blachy EL,to myslalem,ze w lodzi go rzezbicie.
skrzynia r25 podchodzi bez modów? |
|
|
![]()
|
|
Mi kolor wygląda na mój nie ulubiony Brilliantrot bo Hellrot nie był dostępny w e30
Mimo wszystko szkoda że nie podjęto prób połączenia tego ze skrzynią z BMW. Wtedy zapominamy i jakichkolwiek ograniczeniach wytrzymałości. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 21 November 2007 Skąd: Koszalin ![]() |
skrzynia r25 podchodzi bez modów? Bez najmniejszych, jeśli masz koło zamachowe to grubsze (chyba z 95) to nawet sprzęgło z omegi podchodzi p@p (240mm). Mimo wszystko szkoda że nie podjęto prób połączenia tego ze skrzynią z BMW. A która to skrzynia jest taka wytrzymała (manual oczywiście) i w jakich modelach występowała? Pytam tak na przyszłość. -------------------- Who Dares Wins
|
|
|
![]()
|
|
Każda z jakiegokolwiek R6 przebije Oplowską
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
skrzynia podchodzi bez problemu pod silniki po 94 roku, przykręcasz normalnie, a sprzęgło tak jak ktoś wyżej pisał musi być grubsze koło zamachowe żeby siadło bez przeróbek na wysprzeglik z omegi
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 22:43 |