Shoutbox 0 nowych PW 

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Wyjecie termostatu - jazda bez niego
Wojtek
post Wed, 28 Sep 2011 - 14:16
Post #1

Forum Homee

Witam. Tak sie zastanawiam - auto uzytkowane tylko pora wiosna/lato/jesen w ogole nie uzywane w zimie i uzywane tylko do sportu.
Zastanawiam sie nad wyjeciem calowicie termostatu aby wykluczyc mozliwosc awari/przyblowania sie. Wiadomo ze auto bedzie sie chwile dluzej grzac ale nie ma nagrzewnicy wiec obieg tez jest mniejszy.
Mysle ze nie powinienem miec problemu z tym aby silnik osiagnol odp temp ?? czy raczej nie powinienem robic takich manewrow ??

--------------------
EVO X 590/740
Cooper S R56
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 28 Sep 2011 - 14:16
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
burski
post Wed, 28 Sep 2011 - 14:44
Post #2

Super User

Oprócz tego, że dłużej będzie się nagrzewał, to jeszcze nie będzie tej temperatury utrzymywał. Będzie non stop niedogrzany, więc IMHO kiepski pomysł.

+Quote Post
Wojtek
post Wed, 28 Sep 2011 - 15:51
Post #3

Forum Homee

wlasnie takich konsekwencji sie obawiam...

--------------------
EVO X 590/740
Cooper S R56

+Quote Post
jackkpl
post Wed, 28 Sep 2011 - 16:17
Post #4

I live here !

Jesli ci na tym zalezy, to mozna wyjac termostat i zamontowac pompe elektryczna, ktora w zaleznosci od temperatury silnika bedzie cyrkulowac wode. W nowszych konstrukcjach (chyba 1.6 turbo od bmw) sa takie patenty. Dzieki temu silnik szybciej sie nagrzewa, bo nie ma obiegu wody na starcie.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
polder 300
post Wed, 28 Sep 2011 - 16:22
Post #5

User

Bardzo zły pomysł.Termostat nie tylko otwiera przepływ płynu do chłodnicy ale pełni również inną rolę.Otóż przy otwieraniu się zamyka tzw.mały obieg czyli cyrkulację płynu po bloku silnika i głowicy.Usuwając termostat zostawimy otwarty i mały obieg i duży.W efekcie obieg płynu będzie się odbywał przez chłodnicę i częściowo przez przednie cylindry.Jeżeli to silnik rzędowy wielocylindrowy to gwarancja ugotowanych ostatnich cylindrów.Sprawdzone w praktyce sad.gif

+Quote Post
artix
post Wed, 28 Sep 2011 - 16:36
Post #6

Moderator

mozna wybrac termostat o innej temp. jezei ci to pompze

--------------------
E36 coupe M50b28 T by Artix
Audi A4 B8 TDI Avant by KingSoft

+Quote Post
Wojtek
post Wed, 28 Sep 2011 - 18:49
Post #7

Forum Homee

artix wiem wiem chodzili mi po prostu o to jakie moge byc efekty wyjecia - czyli takie jak mi sie wydawalo smile.gif

--------------------
EVO X 590/740
Cooper S R56

+Quote Post
Jedenasty
post Wed, 28 Sep 2011 - 19:27
Post #8

Forum Clubber

niedogrzany silnik, ale co to przeszkadza poza większym spalaniem to nie wiem, to że komuś cylindry ugotowało to raczej zbieg okoliczności, ja w kilku wozach latałem bez w lato przez dłuższe okresy i nic się nie działo

pzdr

--------------------
American Muscle.

Pontiac Firebird Esprit '77 z LS1

+Quote Post
Joker
post Wed, 28 Sep 2011 - 20:19
Post #9

Forum Clubber

CYTAT(AWSA @ Wed, 28 Sep 2011 - 19:27) *
niedogrzany silnik, ale co to przeszkadza poza większym spalaniem to nie wiem, to że komuś cylindry ugotowało to raczej zbieg okoliczności, ja w kilku wozach latałem bez w lato przez dłuższe okresy i nic się nie działo

pzdr

Olej łapał temperaturę roboczą?

+Quote Post
Marlon
post Wed, 28 Sep 2011 - 20:22
Post #10

Forum Clubber

olej nagrzewa się szybciej niż woda, bo ma bliżej. Są teorie że temperatura ~70 stopni jest korzystniejsza ze względu na moc itd.

--------------------
dragracingowy spiker do wynajęcia ;)

_http://www.youtube.com/watch?v=2opWEnxSs1g

+Quote Post
jackkpl
post Wed, 28 Sep 2011 - 20:39
Post #11

I live here !

od kiedy olej nagrzewa sie szybciej? Miales kiedys zamontowane zegary do oleju i wody? Woda moze miec 90 stopni,a olej nadal 40-50.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
Jedenasty
post Wed, 28 Sep 2011 - 20:59
Post #12

Forum Clubber

CYTAT(joker @ Wed, 28 Sep 2011 - 20:19) *
Olej łapał temperaturę roboczą?

a co to jest dokładnie temperatura robocza oleju ?? dla każdego silnika wynosi ona tyle samo?? Bo dla płynu chłodzącego to wiadomo, że nie powinno przekraczać 110 st, ale dolnej z tego co pamiętam nie ma granicy i jedyne co to zanim osiągnie 65-70 st to wóz będzie więcej palił, hmm w wyścigówce to chyba mało istotna sprawa.
odpowiadając na pytanie może wymijająco, bo nie wiem co masz na myśli pod tym pojęciem, tak olej zawsze nagrzewał się do temp. ok 100-105 st w mieście przy normalnej jeździe i do maks 130 przy pałowaniu

pzdr

--------------------
American Muscle.

+Quote Post
Jedenasty
post Wed, 28 Sep 2011 - 21:00
Post #13

Forum Clubber

CYTAT(Marlon @ Wed, 28 Sep 2011 - 20:22) *
olej nagrzewa się szybciej niż woda, bo ma bliżej. Są teorie że temperatura ~70 stopni jest korzystniejsza ze względu na moc itd.

trzeba zaznaczyć, że dragstery, pro-streety etc latają na niskiej temp. wody i oleju

pzdr

--------------------
American Muscle.

+Quote Post
Marlon
post Wed, 28 Sep 2011 - 22:16
Post #14

Forum Clubber

niektóre dragstery to latają nawet bez chlodzenia cieczą, z wypełnionymi kanałami wodnymi, na ulicy może sie to nie sprawdzić laugh.gif

--------------------

+Quote Post
Jedenasty
post Wed, 28 Sep 2011 - 22:36
Post #15

Forum Clubber

CYTAT(Marlon @ Wed, 28 Sep 2011 - 22:16) *
niektóre dragstery to latają nawet bez chlodzenia cieczą, z wypełnionymi kanałami wodnymi, na ulicy może sie to nie sprawdzić laugh.gif

CYTAT(feebsd)
ak sie zastanawiam - auto uzytkowane tylko pora wiosna/lato/jesen w ogole nie uzywane w zimie i uzywane tylko do sportu.

no tu jak widać u autora wątku to nie grozi bo to wóz do sportu

pzdr

--------------------
American Muscle.

+Quote Post
kons6
post Wed, 28 Sep 2011 - 23:15
Post #16

Frequent User

CYTAT(freebsd @ Wed, 28 Sep 2011 - 14:16) *
Zastanawiam sie nad wyjeciem calowicie termostatu aby wykluczyc mozliwosc awari/przyblowania sie.

może lepszym rozwiązaniem jest coś takiego lub podobnego dopasowanego do auta: http://www.motoradusa.com/products/failsafethermo/index.html

+Quote Post
Joker
post Thu, 29 Sep 2011 - 01:27
Post #17

Forum Clubber

AWSA nie oburzaj się, pytałem z niewiedzy a nie z czepialstwa.

Zawsze sądziłem, że olej dedykowany do danego silnika ma najlepsze parametry gdy pracuje w temperaturze w miarę stałej (tak jakby utrzymuje ją o ile nie pałujemy) a woda sporo wcześniej ma te 90'C. (zawsze sądziłem i widziałem na zegarach, że to olej się dłużej nagrzewa).

Co do efektywności przy 70' wody słyszałem, ale pytałem jak to się ma do oleju, a raczej zużycia silnika przy niskiej temperaturze tego oleju. Zawsze spotykałem się z opinią, że pałowanie na niedogrzanym silniku (woda) nie jest zdrowe (nie chodzi o spalanie czy moc), a nie widziałem też, by olej miał 100' a woda 60'. Ale może mało w życiu widziałem.

+Quote Post
Jedenasty
post Thu, 29 Sep 2011 - 07:32
Post #18

Forum Clubber

Ja się nie oburzam tylko dyskutuję blush.gif

pałowanie na zimnym nie tyczy się wody a właśnie oleju z tego co zrozumiałem, bo im zimniejsza woda tym lepsze chłodzenie, jedyny powód jaki widzę związany z zimną wodą to zbyt bogata mieszanka ale ta zazwyczaj w dupowozach i dobrze zrobionych dłubanych raczej nie spowoduje awarii bo i czemu. A oliwa nie nagrzana może słabiej smarować dlatego powinno się odczekać chwilę by się podgrzała ale maks to nie musi być. jeśli coś naknociłem proszę o korektę.

pzdr

--------------------
American Muscle.

+Quote Post
DOHC
post Thu, 29 Sep 2011 - 09:07
Post #19

Forum Homee

Dlaczego wszyscy pomijają rozszerzalność tłoków i bloku ? Pierwsze co mi przychodzi do głowy to to że niedogrzany blok rozszerzy się mniej niż powinien , w cylindrze temperatura zalezy od procesu spalania więc tłok rozszerzy się do przewidzianych przez producenta wymiarów . Tłok rozszerza się normalnie -> blok rozszerza sie troche mniej czy nie istnieje ryzyko zatarcia pieca w takim wypadku ? Wiem że to zależy od pasowania ale czy jest wogóle realna szansa na coś takiego ?

+Quote Post
Marlon
post Thu, 29 Sep 2011 - 10:18
Post #20

Forum Clubber

CYTAT(jackkpl @ Wed, 28 Sep 2011 - 20:39) *
od kiedy olej nagrzewa sie szybciej? Miales kiedys zamontowane zegary do oleju i wody? Woda moze miec 90 stopni,a olej nadal 40-50.

Właśnie specjalnie dziś patrzyłem na wskaźniki w dupowozie, olej szybciej doszedł do 90 stopni niż woda (turbodiesel), nie pałowałem na zimnym smile.gif

--------------------

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 13 July 2025 - 15:50