![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 April 2009 Skąd: Jasło ![]() |
Witam
EDIT- patrz post 23-26.... -------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 01 December 2009 Skąd: Wrocław ![]() |
Mam galetto 1260 i obsługuje ME 7.5 ale pamiętaj że napięcie na ECU ma mieć te 13V (na pewno nie mniej niż 12V) bo jak coś się nie uda to zostaje programowanie na stole.
Żeby wgrać soft z innego silnika to nie takie proste, co prawda wolałem nie ryzykować wgrania żywcem softu z AUQ do AUM bo jak podejrzałem mapy to były spore przesunięcia w samych adresach (nie w wartościach) itp, poza tym hardware version musi być zgodne itd. Bezpieczniejszy manewr to przekopiowanie koniecznych map z mocniejszego na swój wsad (oryginal zachować!) przeliczenie sumy kontrolnej i wgranie. No i nie jest to prosta operacja ze względu na powyższe - tak mi się wydaje. Ale spróbuj, a może się uda ![]() P.S. Też na własne potrzeby zakupiłem temat rozeznałem i pierwsze kroki przeszedłem ![]() Może któryś z obecnych an forum tunerów potwierdzi lub zaneguje moje obawy odnośnie wgrania "mocniejszego' softu żywcem? -------------------- Project FiA 6Y20VT - v 1.5
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 17 March 2003 Skąd: lublin ![]() |
Trzeba wyprodukowac klona kompa,przegrac immo oraz eprom i najlepiej to robic programatorem typu labtool
|
|
|
![]()
|
|
znalazłem odpowiedni flash do tego ecu , powinno zagadac immo
-------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 04 June 2007 Skąd: inowrocław ![]() |
pamiętaj ze nawet jak zgrasz to musisz wiedzieć jak ten plik otworzyć, potem zmodyfikować i jeszcze na koniec suma kontrolna będzie potrzebna, wklejenie wersji 180km nic nie da.
powinno się udać galaretka to zgrać. -------------------- Facebook - Brk-tuning
1,9tdi + NX 13,3et |
|
|
![]()
|
|
Gregor, galetto zgrasz i wgrasz ale musisz mieć właściwy wsad do wgrania.
-------------------- Project FiA 6Y20VT - v 1.5
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 23 May 2010 Skąd: CHEŁMNO ![]() |
A jak wygląda sprawa z MPPS-ami?
-------------------- Seat Leon FR
|
|
|
![]()
|
|
Sev - wsad juz mam powinno latac nr 06A906032BB
-------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
Z AUM i AUQ jest identyko sytuacja, mechanicznie to samo ale inny soft.
Różnice we wsadach są od zwykłego przesunięcia: ![]() Do totalnego rozjazdu: ![]() Te same miejsca "wiersze" we wsadach a zupełnie inne wartości a do tego rzeczywiste przesunięcia są na tyle wielkie i nie powtarzalne że przerasta to moją wiedzę. Po kilku tygodniach poszukiwań Winolsa i damosów do AUM/AUQ poddałem się. Znajomy przekopiował mi mapy (ale nie wszystkie) z AUQ na mój wsad z AUM, wgrałem zmodyfikowany wsad przez galetto i jeździ, hamownia podała 177KM i 261Nm. Szału nie ma, całość parametrów w normie, lekko za bogata mieszanka w górnym zakresie obrotów ale ujdzie. Wykresy powyższe w programiku ECM2001 ale kopiowanie map na podstawie driverów do tego programu wysypały immobilizer i trzeba było programować na stole - dzięki Mirass ![]() -------------------- Project FiA 6Y20VT - v 1.5
|
|
|
![]()
|
|
SEV- wyslec Ci dwa wsady to sobie porownasz jakie sa rożnice
![]() -------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
Zgraj, wyślij mi, zobaczę i odpowiem Ci. A AUM i AUQ różnica jest jednej literki w oznaczeniu a patrz jakie cyrki.
Wyślij mi oba, jeżeli HW czyli hardware version będzie to samo to wg niektórych jest jakaś szansa że to zadziała. Szczerze wątpię że będzie to samo. Jako ciekawostka, w ostatnich wypustach AUM'a sterownik silnika miał już inne oznaczenie i wiesz co? Wsady też się różniły a przecież to te same silniki były! ![]() -------------------- Project FiA 6Y20VT - v 1.5
|
|
|
![]()
|
|
Gdyby ktoś pytał komp od fwd nie przekoduje się na quattro taki mały myk.
|
|
|
![]()
|
|
Ma ktoś pod ręką etke aby sprawdzić nr kompa pod ajq quattro ?
|
|
|
![]()
|
|
Gregor, przeszukaj zasoby:
http://nefariousmotorsports.com/forum/inde...board,25.0.html i http://www.chiptuners.org/forums/viewforum.php?f=38 Skoro wasady się pokrywają, nie ma rozjazdów, przesunięć to na czuja pinout bedzie ten sam. Znalazłem w końcu wersję softu z AUQ która pokrywa się z moim AUM ![]() -------------------- Project FiA 6Y20VT - v 1.5
|
|
|
![]()
|
|
Sev- niech zgadne - szukałeś po Vinie ? Ja tez tak zrobiłem.
|
|
|
![]()
|
|
Nie, nauczony odkryciem że AUM nie jest równy AUM
![]() ![]() ![]() Na Nefarious kombinowali z wsadami np ze sterownika o końcówce 032 SJ do 032 HN czy odwrotnie które miały rozjazd (przesunięcie) i gadał, jeździł ![]() -------------------- Project FiA 6Y20VT - v 1.5
|
|
|
![]()
|
|
SEV - komp przyszedł
własnie podłaczyłem silnik odpala pracuje ulamek sekundy i gasnie immo on kwestia adaptacji trzeba sie pobawic troche -------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 11 August 2008 Skąd: Polska ![]() |
wygląda jak immko , może ten nowy sterownik silnika ma immo 3 a twój stary ma immo 2 razem z licznikiem, kiedyś się z czymś takim spotkałem niby miało wszystko latać jak u ciebie a to zonk , może zrobić immo off...
|
|
|
![]()
|
|
immo2 jest tutaj ale jest jeszcze jeden myk bo adaptacja nie przechodzi w tym wypadku
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 11 August 2008 Skąd: Polska ![]() |
jak jest immo 2 robisz normalną procedurę wymiany ecu nie trzeba żadnych loginów... coś za dużo kombinujesz poparz na rosstechu masz wszystko opisane jak drut...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 22 August 2025 - 15:20 |