Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Winieta na wjazd do Berlina
Sawa84
post Wed, 05 May 2010 - 15:44
Post #1

Frequent User

Hej,

wybieram się do Berlina, wiem, że obowiązuje tam "ekostrefa" i jazda bez specjalnej winietki grozi mandatem.
Czy orientuje się ktoś z Was może czy taką winietkę można kupić na granicy? Może gdzieś na wjeździe do Berlina? A może da się to załatwić w Warszawie?

Dzięki za wszelkie sugestie. smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 05 May 2010 - 15:44
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
siewcu
post Wed, 05 May 2010 - 16:58
Post #2

Forum Clubber

Ja słyszałem gdzieś, że najtaniej kupić coś takiego w ASO danej marki w niemcowni bo mają najtaniej... Tak to w kioskach można.

+Quote Post
dejv667
post Wed, 05 May 2010 - 17:23
Post #3

Forum Homee

W ASO, w wydziale komunikacji, dużo warsztatów tez ma te plakietki. Cena waha się od 5-7 euro.

+Quote Post
the.wolf
post Wed, 05 May 2010 - 17:42
Post #4

EJ205 USER

z ciekawosci, jak wyglada sprawa jesli fabrycznie samochod spelnia Euro2 i realnie jest poza limitami? kupuje Euro2 i mam z glowy czy moga sie przyczepic?

--------------------
W205 OM654 Daily

+Quote Post
dejv667
post Wed, 05 May 2010 - 18:28
Post #5

Forum Homee

plakietka jest wydawana na bazie tego co podał producent auta w papierach. Osoby które plakietki wypisują nie oglądają auta ani nie robią żadnego badania spalin. Policja też się nie doczępi. Mając plakietkę i wycięty kat dostaniesz mandat za wycięty kat. Nie wiem jak jest gdy na bezczelnego nakleisz zielona plakietkę na starego diesla... Wiem że są jakieś tabelki z tym co dane auto powinno mieć, ale czy normalny patrol je ma... A z benzyna to akurat nie problem. Euro 2 ma zielone plakietki.

+Quote Post
Sawa84
post Wed, 05 May 2010 - 20:31
Post #6

Frequent User

Dzięki za informacje.

+Quote Post
Dark Side
post Wed, 05 May 2010 - 22:26
Post #7

User

Tutaj są wszelkie informacje.

http://www.pzmtravel.com.pl/umweltzone-niemcy.html

A plakietkę można kupić też w Polsce, jak ktoś chce mieć spokój przed podróżą, np. na allegro, choć wychodzi na pewno drożej.

http://www.allegro.pl/item1017818331_plaki...ema_niemcy.html

Warto też zwrócić uwagę na numer rej. na plakietce, bo często ludzie po sprowadzeniu auta jeżdżą z plakietką ze starym numerem niemieckim, a znam jeden przypadek gdzie policja się dowaliła do tego. Trzeba mieć wpisany aktualny nr rej auta.

+Quote Post
pilachgt
post Wed, 05 May 2010 - 23:07
Post #8

Forum Killer

Odnośnie tych plakietek - swoim Multivanem 93 r niby nie mogę wjeżdżać (niby bo w sumie byłem w niektórych miastach nie wiedząc o tym że nie mogę ). Jest jakaś opcja by ten samochód łapał się w euro 2?? I nie chodzi mi o zmianę silnika (aktualnie 2,4d).

--------------------
taniekola.pl

+Quote Post
Sawa84
post Thu, 06 May 2010 - 08:35
Post #9

Frequent User

Jak by kogoś interesowało to nalepkę można załatwić od ręki w:

DEKRA Polska Sp. z o.o.
Pion Stacji Kontroli Pojazdów
al. Krakowska 2a * 02-284 Warszawa
tel.: +48.22.5773-629 * fax: +48.22.5773-636

Koszt:

79 ZŁ- PRZY DOSTARCZENIU KOMPELTU DOKUMENTÓW (dowód rejestracyjny pojazdu + dokument z normą emisji spalin np. homologacja)
99 ZŁ -PRZY DOSTARCZENIU SAMEGO DOWODU REJESTRACYJNEGO POJAZDU .

Czas oczekiwania około 10- 30 minut

+Quote Post
Dark Side
post Thu, 06 May 2010 - 20:22
Post #10

User

CYTAT(pilachgt @ Wed, 05 May 2010 - 23:07) *
Odnośnie tych plakietek - swoim Multivanem 93 r niby nie mogę wjeżdżać (niby bo w sumie byłem w niektórych miastach nie wiedząc o tym że nie mogę ). Jest jakaś opcja by ten samochód łapał się w euro 2?? I nie chodzi mi o zmianę silnika (aktualnie 2,4d).

Raczej nie. Nawet jakbyś załatwił plakietkę, w co wątpię, to wystarczy, że policja spojrzy na rok produkcji. W wyjątkowych przypadkach można załatwić warunkowe dopuszczenie do ruchu, ale np. trzeba zapewnić, że pojazd się dostosuje do normy w jakimś tam czasie...także to raczej rozwiązanie dla niemieckich emerytów przywiązanych do swoich starych wozidełek wink.gif

No i od 1 stycznia 2010 w niektórych miastach można jeździć tylko z zieloną plakietką.

Jakby co to mandat 40 ojro, także do przeżycia smile.gif

+Quote Post
pilachgt
post Thu, 06 May 2010 - 21:22
Post #11

Forum Killer

CYTAT(Dark Side @ Thu, 06 May 2010 - 20:22) *
Raczej nie. Nawet jakbyś załatwił plakietkę, w co wątpię, to wystarczy, że policja spojrzy na rok produkcji. W wyjątkowych przypadkach można załatwić warunkowe dopuszczenie do ruchu, ale np. trzeba zapewnić, że pojazd się dostosuje do normy w jakimś tam czasie...także to raczej rozwiązanie dla niemieckich emerytów przywiązanych do swoich starych wozidełek wink.gif

No i od 1 stycznia 2010 w niektórych miastach można jeździć tylko z zieloną plakietką.

Jakby co to mandat 40 ojro, także do przeżycia smile.gif

na ebay.de widzialem kilka t4 starszych od mojej z euro 2 i wlasnie zastanawialo mnie jak oni to zrobili

--------------------
taniekola.pl

+Quote Post
Rene
post Sat, 08 May 2010 - 18:28
Post #12

Super User

Pewnie Turek był właścicielem komisu. U nich wszystko jest możliwe w ogłoszeniu, zajeżdżasz na miejsce i okazuje się że połowy wyposażenia auta brak.

+Quote Post
Pingu
post Sun, 09 May 2010 - 12:22
Post #13

Forum Killer

Pilachgt nie ma szans na taką plakietkę. Fakt można znaleźć auta, starsze z plakietkami, ale to są wyjątki i aby taki wyjątek jest tylko dla firm działających w danym mieście, które umotywowały to, że np. wymiana dla nich floty aut będzie równała się bankructwu, ale oni i tak muszą wspawać katalizator a i tak mają jakiś maksymalny termin, do którego mogą wjeżdżać. Także, komuś z polski nie uda sie czegoś takiego zdobyć na starsze auto.

--------------------
www.CENTRUM-FELGI.pl
Felusie: ATS, EXCLUSIVE LINE, MAK, ALUTEC, TSW, TSR, AUTEC, BORBET, CW, PRO LINE, RIAL, RONAL, BROCK, RcDESIGN, ANZIO, KAHN DESIGN, BREYTON, ANTERA, MOMO, OXIGIN, CARMANI, STILAUTO, RONDELL, CMS, SPEEDLINE, TENZO R, DOTZ, DRAG, AEZ, ROTA, ENZO, DEZENT...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 23 July 2025 - 21:29