![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 02 February 2008 Skąd: ostrowiec św. ![]() |
Witam.
Auto seat Ibiza planowana moc 400+ auto budowane do wyścigów na 1/4mili . Potrzebna pomoc w doborze skrzyni. Pozdrawiam. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: www.dogbox.pl ![]() |
Jeśli auto tylko na 1/4 mili to jakaś kłówka z odpowiednio dobranymi przełożeniami
![]() need some help ![]() -------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
Kłowa odpada za droga
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 08 December 2008 ![]() |
czy ten projekt bedzie powstawal w czechowicach?? Kolego ja ci powiem tak ... dawaj skrzynie z TDI , to przy dobrych ukladach bedziesz konczyl wyscig na 3 biegu.... a o to w tym chyba chodzi , zeby zmian biegow bylo jak najmniej
ps ... chociaz przy tej mocy jaka planujesz moze okazac sie ze 3 biegu tez zabraknie , ale napewno skrzynia z tdi ma mega dlugie przelozenia i to przy takiej mocy powinno ciekawie funkcjonowac -------------------- 2011 - 20vt 635km/725nm by DIGITUN
2014 - 2,0 TFSI na seryjnym K04 402km/505nm by DIGITUN 2014 - 20vt 826km/868nm by DIGITUN 2015 - 2,7 bit 499,5km/568nm (seryjne k04) by DIGITUN |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 29 January 2009 ![]() |
ma dlugie przelozenia ?
mi sie wydawalo ze jedynka sie konczy szybciej niz sie zaczela : P |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sat, 20 October 2007 Skąd: Płońsk ![]() ![]() |
5min szukania na forum
http://www.racingforum.pl/index.php?showto...hl=skrzynia+tdi |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Necak czytałem ten temat ale skrzynie z 1.9tdi pewnie są różne i ciekawi mnie która będzie w stanie najwięcej wytrzymać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Faaker See ;) ![]() |
Dzięki Necak czytałem ten temat ale skrzynie z 1.9tdi pewnie są różne i ciekawi mnie która będzie w stanie najwięcej wytrzymać. Silniki diesla kręcą się bardzo nisko - dlatego wydaje się że biegi kończą się w sekundę, ale w istocie są bardzo długie - diesel kręci się do 4500 rpm a takie mocne 1.8T strzelam, że pewnie w okolice 8000 czyli prędkości na końcu każego biegu będą prawie 2x większe niż w dieslu ![]() -------------------- '93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8 |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 14 August 2006 Skąd: WJ ![]() |
Dzięki Necak czytałem ten temat ale skrzynie z 1.9tdi pewnie są różne i ciekawi mnie która będzie w stanie najwięcej wytrzymać. Wiec poprzeczne skrzynie 5biegowe z TDI to nic innego jak zwykła skrzynia 02A i wytrzymałościowo taka sama jaką masz w Ibizie teraz (zreszta to taka sama skrzynia tylko inne tryby). 400PS wytrzyma tylko nie wiadomo jak długo może to być rok lub dwa lub 3 ... Mocniejsze są tylko skrzynie 6 biegowe od poprzecznych silników tylko więcej roboty z przekładką i więcej graciarni potrzeba bo sprzęgło na dwumas 240mm zazwyczaj. -------------------- "Red Devil" Golf MK2 AWD VR6T, King of Warsaw 2013, 2012, vice King of Warsaw 2011
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki szymonrs o to mi właśnie chodziło.
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 24 March 2008 Skąd: żywiec ![]() |
skrzynie w tdi mają długie przełozenia ??
to dlaczego jak brat mnie próbuje pogonic swoim paskiem 1,9tdi na pompowtryskach to on już wbija 4 ,a ja w bejcy mam dopiero 2 na odcince mimo że skróciłem most o 0,23:1?? i wącha smród zgniłych jaj z mojego wydechu ![]() -------------------- mój stroker m50b29T się robi _http://mcg1ver.fotosik.pl/albumy/516168-68.html
TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX; po co jechac na ręcznym , jak mozna dać w p...e :). Śmierć jeżdzi szybko więc trzeba być szybszym od niej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 14 October 2008 Skąd: BoatCity ![]() |
CYTAT skrzynie w tdi mają długie przełozenia ?? to dlaczego jak brat mnie próbuje pogonic swoim paskiem 1,9tdi na pompowtryskach to on już wbija 4 ,a ja w bejcy mam dopiero 2 na odcince mimo że skróciłem most o 0,23:1?? i wącha smród zgniłych jaj z mojego wydechu laugh.gif hehe 3 posty wyżej (post rennen'a) masz odpowiedz :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 29 March 2007 Skąd: Tarnowskie Góry-Sląskie ![]() |
Powinieneś się udać z pytaniem o skrzynie z diesla do 1.8T do GTO
![]() -------------------- Audi 20V Turbo Quattro
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 27 September 2003 Skąd: Poznan ![]() |
Cześć
Ja u siebie mam skrzynie z S3 i trzyma już 3 rok, strzały ze sprzęgła, R888 i 4x4 wiec jest dosyć wytrzymała ![]() Paweł -------------------- Leon 4x4 1.8T 440 KM,480 Nm & Tomson
--------------------------- --------------------------- |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 14 August 2006 Skąd: WJ ![]() |
Cześć Ja u siebie mam skrzynie z S3 i trzyma już 3 rok, strzały ze sprzęgła, R888 i 4x4 wiec jest dosyć wytrzymała ![]() Paweł no tak ale skrzynia z S3 to już 6 biegowa i 3wałkowa, a one są najmocniejszymi seryjnymi skrzyniami do poprzecznych. 02A też śmiało wytrzyma te 400PS kwestia ile momentu i jakie traktowanie. U mnie 02A przy 400PS i 570Nm wytrzymała 2 lata i zmieliło 2 bieg podczas strojeń. Trzeba się liczyć że raz na rok dwa trzeba będzie położyć 1kpln w naprawę/wymianę albo od razu iść w "kły" ale to już znacznie większy worek siana. -------------------- "Red Devil" Golf MK2 AWD VR6T, King of Warsaw 2013, 2012, vice King of Warsaw 2011
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 19 December 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
w S3 jest skrzynia DQB o ile dobrze pamietam a on do mocy powyzej 350KM jest za krotka,
ja do takiego auta poszukalbym skrzyni 6cio biegowej z TDI bo sprzeglo jest 240mm a dwumas to nie problem mozna przerobic na jednomas lub kupic zamiennik valeo, problemem bedzie tylko zamocowanie w budzie no i trzeba przerobic polosie i rozrusznik (rozwiazaniem jest kupienie dieslowej skrzyni i przelozenie jej do obecnej obudowy minusem jest to ze jest 5 biegow i mniejsze sprzeglo a plusem mniejsze koszty i problemy przy monatazu) ewentua;lnie mozesz zamontowac skrzynie z ibizy 6K2 ASV ona jest 5cio biegowa i pasuje do twojej budy niestety nie znam przelozen tej skrzyni... -------------------- _ MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ _
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 27 September 2003 Skąd: Poznan ![]() |
w S3 jest skrzynia DQB o ile dobrze pamietam a on do mocy powyzej 350KM jest za krotka, ja do takiego auta poszukalbym skrzyni 6cio biegowej z TDI bo sprzeglo jest 240mm a dwumas to nie problem mozna przerobic na jednomas lub kupic zamiennik valeo, problemem bedzie tylko zamocowanie w budzie no i trzeba przerobic polosie i rozrusznik (rozwiazaniem jest kupienie dieslowej skrzyni i przelozenie jej do obecnej obudowy minusem jest to ze jest 5 biegow i mniejsze sprzeglo a plusem mniejsze koszty i problemy przy monatazu) ewentua;lnie mozesz zamontowac skrzynie z ibizy 6K2 ASV ona jest 5cio biegowa i pasuje do twojej budy niestety nie znam przelozen tej skrzyni... Skoro tak rozmawiamy to myslicie że do mocy powyżej 400 skrzynia do ARL 4x4 była by ok no i jakiej srednicy jest sprzegło bo u mnie 280 mm. Paweł -------------------- Leon 4x4 1.8T 440 KM,480 Nm & Tomson
--------------------------- --------------------------- |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 04 March 2007 ![]() |
280mm???
W ARL 4x4 sprzęgło ma 240mm, tak samo jak w DQB z S3. Pozdro |
|
|
![]() ![]() |