![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 15 April 2008 ![]() |
Witam wszystkich!
Mam problem z silnikim M52 w BMW e46 320i .Mianowicie kupiłem niedawno to autko i problem jest taki,iż po odpaleniu na zimnym silniku pracuje nierówno,ma za niskie obroty i brak mocy tak jakby jakis cylinder nie pracował...pierwsze co zrobiłem to wymiana swiec i oczywiscie olej,filtry takze...Jedna nie pomogło to w usterce,więc zdecydowałem się na podłaczenie samochodu pod czytnik błedów OBD2-wykazało bład zapłonu na 3 i 4 cylindrze oraz bład "czujnika połozenia wałka rozrzadu na wylocie".Ponieważ akurat na tych 2 cylindrach były inne cewki wymieniłem je na nowe takie same jak reszta,oczywiscie zgodne z katalogiem do tego silnika-nie wpłyneło to jednak na poprawe pracy silnika.Po ponownym podłączeniu pod komputer wykazało jedynie bład ww.czujnika połozenia.Wymieniłem wiec w nastepnej kolejności ten czujnik i co ciekawe bład czujnika się juz nie ukazuje lecz nowy bład opisany jako P1529 "Nastawnik wałka rozrzadu,wałek rozrzadu strony wydechowej-stopie wyjsciowy".Podpowiedziano mi,że moze mieć to zwiazek Vanosem.Jezeli ktos ma pomysł co moze byc przyczyna tej niesprawnosci bardzo prosze o pomoc.Nie znam dokładnie budowy Vanosa ale słyszałem,ze może mieć to zwiazek z elektrozaworem tego układu,badz złym złozeniem rozrzadu i Vanosa...ale czy wogóle Vanos ma cos do pracy silnika na wolnychobrotach???Przebieg auta to 230 tys. Pozdrawiam i Dziekuje. |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sun, 16 March 2003 Skąd: Sweden ![]() |
czyli bledy standardowe (czujnik walka )
vanos moze miec z tym zwiazek ale trzeba do tego kogos kto zna sie na vanosie nawet gdy vanos jest dobrze zlozony moze zaburzac wolnwe obroty -------------------- E36 coupe M50b28 T by Artix
Audi A4 B8 TDI Avant by KingSoft |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 15 April 2008 ![]() |
No tak,ale czujnik wałka wymieniłem na nowy...nie sadze zeby tam któś zle złożył rozrzad,bo raczej jeszcze tam nikt nie grzebał...wczoraj wykreciłem ten elektro zawór Vanosa i przeczysciłem,nie wiem jeszcze czy pomogło ale dzisiaj postaram sie to sprawdzić,musze skasowac błedy i zobaczyc czy nadal wyskakuje nastawnik wałka...
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 29 September 2016 ![]() |
Witam.
Ja również posiadam bmw z silnikiem m52 od niedawna i borykam się z tymi samymi błędami dziś rano po raz pierwszy auto po odpaleniu cale się trząsło falowały obroty i coś jak by piszczało, tarło, zgrzytało po dwukrotnym zgaszeniu i odpaleniu silnik wrócił do normalnej pracy tym ze ja jeszcze nic nie wymieniłem. dopiero dziś zamówiłem czujnik położenia walka rozrządu. u mnie wyskakują błędy: -P0340 -P1529 -P0400 -P0100 I z tego co już się dowiedziałem od kolegi wyżej to nie rozwiąże to za dużo. Czy może mi ktoś podpowiedzieć co znaczą te błędy i co powinienem dalej robić? z góry dziękuje. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 12 October 2008 ![]() |
Miałem ten sam problem po wymianie uszczelki pod głowicą, pokazywało błąd czujnika ( nie pomogła wymiana) i wypadanie zapłonu na 3 cylindrze okazało się, że jest źle ustawiony vanos .Auto kulało na wolnych obrotach i nie miało mocy. Po dokładnym ustawieniu problem znikł.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 11 August 2025 - 12:35 |