Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Jakie filtry? Bosch, Knecht?
gość_k-meal_*
post Wed, 03 Oct 2007 - 19:08
Post #1

witam,

interesuje mnie kwestia filtrow powietrza, oleju i paliwa w tdi, konkretnie ASV.
z tego co czytalem tu i na innych forach, to lepiej odpuscic sobie filtrona, natomiast bosch i knecht sa godne polecenia.
w zwiazku z tym, czy kierowac sie wylacznie dostepnoscia/cena tych dwoch, czy tez Wasze doswiadczenia wskazuja na przewage ktoregos z wymienionych jesli chodzi o te 3 rodzaje filtrow?

pozdrawiam.
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 03 Oct 2007 - 19:08
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
rollcage
post Wed, 03 Oct 2007 - 19:58
Post #2

Rookie

ja zakladalem mecafilters do swojego ASV'a. co do firmy to kazda bedzie dobra... byle był w pore wymieniany......

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Wed, 03 Oct 2007 - 21:29
Post #3

Bosch (a przynajmniej jego częśc produktów) jest robiona np. w Ostorwcu WLKP w firmie "ASSO".

Sam widziałem linię produkcyjną, gdzie część jest malowana na "barwy" Bosch a część z tej samej linii na ASSO. Chyba nie trzeba mówić który jest droższy w detalu..
W zasadzie ciężko mówic o "polskich filtrach" gdyż z tego co wiem nikt nie produkuje u nas do nich bibuły.

Dobre i tanie filtry puszkowe robi EXMOT z Ełku (ZPCH). Moim zdaniem lepiej jest kupić 2 filtry np. EXMOT'u i wymienić je do 7,5k niż jeden drogi np. Knecht'a

Dużo też zależy od wielkości samego filtra. Jeżeli ktoś miał silnik Renault'a DCI to na pewno widział jaki jest tam filterek olju (filtrem nie mozna tego nazwać) który ma wystarczyć na....... 30k km.
Z praktyki wiem, że po 10k km już jest zatkany i tylko zanieczyszony olej przez niego przelatuje bez filtracji...

Za dobre filtry też nie są wskazane gdyż za szybko w polskich warunkach się zapychają.

Podsumowanie: kupić 2 "średniomarkowe" i wymieniać co 7,5k km

+Quote Post
Don Pablo
post Wed, 03 Oct 2007 - 22:38
Post #4

Super User

Nie rozcinałem olejowych, ale powietrzne filtry Exmotu ważą dwa- trzy razy mniej od np. Hengsta. Różnica wynika z ilości zastosowanej bibuły. Ja osobiście ełckich, włocławskich etc. wydumek nie polecam. Z polskich polecam Sędziszów.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Wed, 03 Oct 2007 - 23:34
Post #5

Zgadza się.
Powietrza mająmniej bibułki, mają gorsze opakowania, mają mniejszy marketing niż te z górnej półki cenowej... ale też są i duuużo tańsze.

Dlatego jak już decydujemy się na ich stosowanie musi to wziąć pod uwagę i wymieniać je częściej.
Jeżeli kogoś stać to pewnie, że lepiej kupować drogie, dobrze wykonane i markowe ale też należy pamiętać, że nawet markowy filtr ma swoją określoną możliwość zatrzymania zanieczyszczeń.

+Quote Post
gość_k-meal_*
post Wed, 03 Oct 2007 - 23:42
Post #6

gdzie w necie mozna dostac te filtry z dolnej polki cenowej?
w intercarsie widze glownie filtrony, knechty, bosche itp. chcialbym zobaczyc, jaka jest roznica w cenie.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Wed, 03 Oct 2007 - 23:43
Post #7

wyślij mi maila to wyślę ci cennik na 2007 rok

+Quote Post
Moshic
post Thu, 04 Oct 2007 - 01:15
Post #8

User

CYTAT("bezduszny":2ox2bkb6)
Bosch (a przynajmniej jego częśc produktów) jest robiona np. w Ostorwcu WLKP w firmie "ASSO".

a nie przypadkiem Ostrowie Wlkp. przy ulicy Poznanskiej ? ;] (zaraz za stacja benzynowa)

--------------------
Digital photography is for pussies !!! ...

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Thu, 04 Oct 2007 - 09:12
Post #9

CYTAT("Moshic":1048gfzm)
CYTAT("bezduszny":1048gfzm)

a nie przypadkiem Ostrowie Wlkp. przy ulicy Poznanskiej ? ;] (zaraz za stacja benzynowa)

Dokładnie

Ostrowiec to jest Świętokrzyski. Mój bład.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 16:30