![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 19 April 2006 Skąd: Wałbrzych ![]() |
Postanowilem zlozyc taki komplet do mojej Vectry:
przod: Tarcza Zimmermann Sport 284mm, klocek pagid czerwony lub mintex 1144 tyl tarcza Zimmermann Sport 270mm, klocek mintex seryjny Czy mozecie podac jakies kontakty do sklepow ktore prowadza pagida? Nie moge znalezc czerwonych, bo je wycofali z powodu nowych uregulowan prawnych UE, ale moze gdzies komus zalega. Podobna sytuacja jest z mintexem, tez nie moge znalezc nigdzie mieszanki 1144 do mojej Vectry. Co sadzicie o takim zestawie? -------------------- I've got petrol in my veins
VA 250KM 370Nm 4x4 A6 280KM 570Nm quattro |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 09 May 2003 ![]() |
CYTAT("cygi":2f5dz69n) Postanowilem zlozyc taki komplet do mojej Vectry:
przod: Tarcza Zimmermann Sport 284mm, klocek pagid czerwony lub mintex 1144 tyl tarcza Zimmermann Sport 270mm, klocek mintex seryjny Czy mozecie podac jakies kontakty do sklepow ktore prowadza pagida? Nie moge znalezc czerwonych, bo je wycofali z powodu nowych uregulowan prawnych UE, ale moze gdzies komus zalega. Podobna sytuacja jest z mintexem, tez nie moge znalezc nigdzie mieszanki 1144 do mojej Vectry. Co sadzicie o takim zestawie? Co do Pagida to popytaj w sklepach z akcesoriami do sportu, rajdów, nie wiem np XXL lub 2Brally lub coś podobnego, na autoklubie chyba znajdziesz linki.. |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 08 March 2007 ![]() |
http://www.hydrotex.pl - sprzedaje Pagida, rozmawialem z gosciem, ktory jest od hamulcow (firma bowiem zajmuje sie nie tylko hamulcami) i mowil ze cos z czerwieni jeszcze na magazynach lezy, acz nie bylo juz do mojego samochodu. Zapytaj.
Jesli chodzi o Mintexa - to w Poznaniu jest dystrybutor - AUTO GAMA tel. 061 6507000. Do mnie akurat mieli M1166 Niestety piszcza cholernie.... Ale hamuja git. |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
... jak rozumiem swoim oplem vectra jeździsz sportowo a nie na co dzień po bułeczki ?
|
|
|
![]()
|
|
DJ_Direct w Auto-Gamie kupilem 1144 na tyl i fakt troche piszczaly ale na dotarciu teraz piszcza tylko przy delikatnym hamowaniu, zdecydowane wduszenie pedalu odrazu je ucisza. Na przod niestety nie moge dostac 1144 nigdzie a w hydrotexie obiecali mi oferte i potem totalna olewka - 0 odpowiedzi, sprobuje do nich jeszcze zadzwonic i sie przypomniec.
Bezduszny Vectra jest na drogi - glownie na trasy i delegacje Lotniska i tory odwiedza sporadycznie. -------------------- I've got petrol in my veins
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 20 October 2002 Skąd: W-wa ![]() |
to nie zakladaj takich klockow jak pagid czerwony - bedzie piszczalo, szuralo i potwornie bedzie zzeralo to tarcze - strzelam ze przy spokojnej jezdzie co 10tys km max bedziesz zmienial tarcze, a klocki co 30
glownie na trasy i delegacje to radze tez nie zakladac pagida nawet niebieskiego. nei ma to po prostu sensu... plusów przy codziennej jezdzie w porownaniu do setupu z bardziej cywilnymi klockami typu powiedzmy red stuff nie widze. lepiej sprobuj znalezc jakas wieksza tarcze pod jakies zaciski?, ew. zrobic do tej srednicy co masz jakies prowadnice powietrza na wewnetrzna czesc tarczy zeby jak juz Cie najdzie fantazja nie grzalo sie toto, bo widac, ze mocy masz troche btw. - kazde hardkorowe klocki beda hamowac niezle nawet na zimno przy w miare normalnych autach i w miare spokojnej jezdzie - opowiesci o tym ze nie hamuja biora sie stad, ze jakbys wjechal na tor szybkim autem na slicku, to na zimno by kupe zrobily w porownaniu z tym co jest na cieplo. wiem z autopsji. Added after 1 minutes: ale jezeli sie upierasz, to adresy koledzy podali - hydrotex, xxl, 2brally |
|
|
![]()
|
|
wszystkie te adresy juz wczesniej obdzwonilem i nie pomogli
jezeli chodzi o przygode z hamulcami to nie amm duzego doswiadczenia i chcialem sobie lekko wzmocnic hamulce w stosunku do tego co mialem (tarcze Tarox Sport Japan + trzy komplety seryjnych klockow ATE,Ferodo... - kiepsko to hamowalo ale nigdy sie nie przegrzalo, nawet jak tarcza swiecila na czerwono) Z tego co wiem to Pagid czerwony jest klockiem tuningowym tak samo jak green staf czy wlasnie Mintex 1144, czyli sa to klocki o wyzszych wlasciwosciach ciernych i znoszace troche wieksze temp. ale ciagle na ulice, pagid niebieski jest klockiem rajdowym podobnie jak Mintex 1166 i chyba redstuffa tez mozna do tej grupy zaliczyc. Te klocki zjadaja tarcze i hamuja tylko jak sa cieple. Takie teorie wyczytalem na stronach producentow, na forach i w koncu w rozmowach z ludzmi m.in. wlascicielem Auto Gamy. Innymi slowy zalezalo mi na tym zeby zestaw nie zuzyl sie wlasnie po 10k tylko po 100k a zeby hamowal troszke sprawniej. Teraz mam juz zalozony zestaw Zimmenrmann Sport + Mintex 1144 na tyl i przejechane jakies 2k km i nie widac sladu zuzycia na tarczy. Wyszedlem z zalozenia ze na torze to mozna zajechac wszystko i stad te historie o pekajacych zimmermanach i wymianach tarcz co 10k km, jednym slowem wszystko zalezy od stylu jazdy, ja zadko daje hamulcom w kosc mimo ze jezdze szybko Nie twierdze ze mam racje ale ciezko trafic za tym co pisza na forach, bo w sumie to kazdy pisze o czym innym, bo nie da sie porownac takich samych zestawow hamulcowych urzytkowanych w skrajnie roznych warunkach. -------------------- I've got petrol in my veins
|
|
![]()
|
|
![]() prawie jak integra Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: waw ![]() |
imo jedyne co mozesz zrobic to przejsc na jeszcze wieksza srednice z przodu o ile pozwola na to felgi, ktore masz na samochodzie
zestaw srednic, ktore masz teraz to chyba max co wchodzi w 15" kazde "lepsze" hamulce (czy to tarcze czy klocki) zuzywaja sie szybciej niz takie zwyczajne. skads sie to mocniejsze tarcie bierze i przeskoczyc sie tego niestety nie da. moze dorzuc teflonowe przewody i dobry plyn? jakich opon uzywasz? skoro hebel grzal sie do czerwonego i kiepsko hamowal, to moze problem jest gdzie indziej.. nie w wydajnosci zestawu tarcza/klocek.. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
Wstaw A T E PD i klocki Textara.
Będzie dobrze. |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Daj sobie spokój z takim zestawem do takiego sposobu exploatowania samochodu....
Po pierwsze tak jak pisał prosiaq... 1 zesaw klocków na 3 komplety tarcz. Druga sprawa... takie klocki sa super ale jak je rozgrzejesz i trzymasz odpowiednią teperaturę. Inaczej nie hamują dobrze a nawet gorzej na zimno niz seryjne. Kup jakieś A T E gładkie lub PD i do tego jakiś miękki zestaw klocków. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 20 October 2002 Skąd: W-wa ![]() |
hmmm... CYGI: daj linka do tych klockow pagida czerwonzch plz... bo cos mi sie powalilo, ze cyerwone to jest seria z wzscigowzch klockow pagida. pomiedzy niebieska a zolta... i podobnie jak M1166 to dosc twarda mieszanka, stad moja wypowiedz.
widze ze to blad. jakies w miare uliczne pagidy jakie nowe zostaly wprowadzone (o ile dobrze kojarze), to granatowa jakas seria chyba. a tak to czarne, neibieskie zolte szare chbya... i wydawalo mi sie ze czerwone, ale to widac blad. |
|
|
![]()
|
|
[url:m435v7yn]http://hydrotex.com.pl/?sub=shop&assortment=7&producer=8&PHPSESSID=e7bf0af7a3d3011420687931809c5039[/url:m435v7yn]
tu link do pagida. bezduszny klocki tuningowe to nie rajdowe i nie trzeba ich rozgrzewac zeby hamowaly... Tarcze sa juz kupione klocki tez tylko Auto gama przyslala w paczce zamiast 1144 na przod to seryjne mintexy wiec odeslalem i czekam na nowy komplet (w tym czasie moge sobie wymyslic cos innego na przod) Markos wiadomo ze jezeli kocek jest twardszy to szybciej sie zuzyje i tarczy tez da po piorach ale mieszanki tuningowe sa tylko troche "lepsze" i dlatego zyja znacznie dluzej od rajdowych ... przynajmniej tak o tym mowia i pisza, ja sie naewno w koncu sam przekonam hehe Plyn hamulcowy mam Motul RBF 600 (jeszcze nie wlany) czyli lepszego nie potrzeba. Co do hamowania to duzo ludzi mowilo ze auto staje w miejscu patrzac z zewnatrz ale za kiera odczuwalo sie to zupelnie inaczej, tarcza ma prawo zaswiecic przy 3 z rzedu hamowaniu z 220 km/h do zera, tak sadze, mimo to skutecznosc hamowania nie zmieniala sie a o swieceniu powiedzeli mi obserwatorzy, z zewnatrz. -------------------- I've got petrol in my veins
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT("cygi":2qg1cylw) bezduszny klocki tuningowe to nie rajdowe i nie trzeba ich rozgrzewac zeby hamowaly...
A czym sie charakteryzuja klocki tuningowe w stosunku do serii lub sportowych ? ... bajeranckim wyglądem ? Added after 2 minutes: Znalazłem taki test: http://www.ebcbrakes.pl/samochody/testklockow.html |
|
|
![]()
|
|
bezduszny sa mieszanki seryjne, tuningowe, sportowe ... nie ja wymyslilem ta nomenklature, tak sie poprostu nazywaja. Mieszanki tuningowe maja w/g starych norm około 20% wieksza skuteczność od seryjnych i sa dopuszczone na droge. Obecnie Pagid wycofal z produkcji wlasnie miesznake czerwona w zwiazku z tym ze zmienily sie przepisy unijne i nie mozna stosowac na droge klockow ktore przekraczaja swoimi parametrami wlasciwosci seryjnych i takie nie sa dopuszczone do ruchu ulicznego. O ile w Polsce nikt na to nie zwroci uwagi to np. w Niemczech jak dojdzie do wypadku i ubezpieczyciel sie dowie ze w aucie byly zamontowane tego typu klocki (nie dopuszczone do ruchu ulicznego, bez TUV) to odmowi wyplaty odszkodowania. Klocki stricte sportowe nigdy nie byly dopuszczone do ruchu ulicznego.
Ten test lezy juz dosc dawno w necie i jest znany i nawet na tym forum juz kilkakrotnie dyskutowany. -------------------- I've got petrol in my veins
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 27 August 2006 Skąd: zza węgła ![]() |
Podlacze sie.
Mam w E36 klocki i tarcze Lucas. Hamuja OK ale szybko sie grzeja i wtedy jest tragedia. Dwa krotkie pytania: - Jest sens zmieniac tylko klocki np. na EBC Greenstuff? - Zmieniac tylko przod, czy tyl tez? To ma byc rozwiazanie nieco budzetowe i tymczasowe, bo planuje docelowo zalozyc kompletny uklad hamulcowy od M3... Jak bedzie juz wiecej mocy i bedzie taka potrzeba. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 06 April 2006 Skąd: świdnik ![]() |
Cygi może pomyśl o nawiewach o ile jeszcze takich nie masz.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
CYTAT("Just":1fy8kwkz) Podlacze sie.
Mam w E36 klocki i tarcze Lucas. Hamuja OK ale szybko sie grzeja i wtedy jest tragedia. Dwa krotkie pytania: - Jest sens zmieniac tylko klocki np. na EBC Greenstuff? - Zmieniac tylko przod, czy tyl tez? To ma byc rozwiazanie nieco budzetowe i tymczasowe, bo planuje docelowo zalozyc kompletny uklad hamulcowy od M3... Jak bedzie juz wiecej mocy i bedzie taka potrzeba. Wsadź Redy, albo coś z serii Ferodo DS Tył zostaw |
|
|
![]()
|
|
Just jak wsadzisz redy to hamowania soe polepszy lae tarcze lukasa na bank bedziesz musial wyzucic wczesniej niz zurzyja sie redy. Mozliwe ze po kilku pstrych hamowaniach tarcze zrobia sie niebieskie i sie pokrzywia, wtedy bedziesz mial wiekszy pretekst zeby zainwestowac w nowy zestaw hamulcowy
Maximum555 nawiewy nie sa mi potrzebne, nie smarze hebli -------------------- I've got petrol in my veins
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 06 July 2025 - 01:07 |