Shoutbox 0 nowych PW 

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> A mowili ze sie nie da..pierwsza w PL Cordoba TDI 6K z GT22?
Rob-555
post Sat, 23 Dec 2006 - 12:44
Post #1

Frequent User

Baza byla cordoba 1.9 TDI AFN z 99r 6K wersja EVO.
[url=http://imageshack.us:2e50r3cn][/url:2e50r3cn]
Seryjny AFN przechodzil liczne modyfikacje i byl poligonem testowym dla wielu hybrydowych turbin czy innych wynalazkow. W topowej wersji dal 157KM i 350Nm na seryjnych wtryskach ale mi to bylo za malo.
Czas na radykalne srodki
Pozegnałem sie z zalem z AFN
[url=http://imageshack.us:2e50r3cn][img=http://img174.imageshack.us/img174/4913/dscf0860kopiayq3.jpg][/url:2e50r3cn]
I zostalo wsadzone to :

Zbudowany przezemnie i Krystiana (tutaj wieeelkie podziekowania dla Jego pracy) motorek z dolem od PD a gora od VP na pompie 11 i wtryskach 260

Serce juz przeszczepione
Niestety montaz gt22 sie przesunał w czasie i jezdzilem na roznych dziwnych GT18, podrobach ARL i takich tam. Walczylem rowniez z pompa wtryskowa gdyz kupiona uzywana (wszystko mialo byc cacy) okazala sie szrotem do regeneracji
W koncu zapadla decyzja i zaczela sie zabawa z kolektorami, dolotami, mocowaniami, wydechami i kuzwa milionem innych spraw. Powiem tak:
roboty od groma ale warto
[url=http://imageshack.us:2e50r3cn][img]http://img142.imageshack.us/img142/7652/dscf1052mq4.jpg[/img][/url:2e50r3cn]
[url=http://imageshack.us:2e50r3cn][img]http://%20img95.imageshack.us/img95/4387/dscf1051gy6.jpg[/img][/url:2e50r3cn]
Niestety nie dostalem jeszcze EGT [img]{SMILIES_PATH}/icon_evil.gif[/img] a bez niego niechce z softem szalec [img]{SMILIES_PATH}/icon_rolleyes.gif[/img] do tego jade na starej intalacji od AFN z mapsensorem do 1.5bar wiec tez mam kaganiec. Po swietach juz lezy wiazka z nowym kompem programowalnym przez zlacze i wtedy sie zacznie. Moja dupohamownia czuje jakies okolice 170KM i 360Nm ale okaze sie to na rolkach. Narazie soft bezdymny (EGT [img]{SMILIES_PATH}/icon_exclaim.gif[/img] ) i tak zostanie az nie poskladam do kupy reszty gratow. Martwi mnie jedynie pompa ktora mimo ze zostala zregenerowana nadal dziwnie sie zachowuje i moze byc przeszkoda przy peknieciu 200KM. Czas pokaze.
Auto jest uzytkowane codziennie wiec nie bedzie to wymiatacz na cwiartke ale nie oto chodzi. Chce swoim klientom zaoferowac taka opcje i musialem sprawdzic czy sie da...jak widac TAK !
Na dzien dzisiejszy jestem chyba pierwszy ktory wsadzil Gt22 do Ibizy/Cordoby 6K i moge powiedziec ze jezdzi [img]{SMILIES_PATH}/icon_smile.gif[/img]
Obecny setup to :
Zawias KONI regulowany + twardzsze tulejki na wachaczach + skrocone org sprzezyny EVO.

Felgi 17/8J Cali z oponami 205/40 i daje sie jezdzic [img]{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif[/img]

Heble : z tyl zaciski od Golfa 4 z przodu tarcze EBC Turbogroove 280mm i Grennstuff

Wnetrze - seria EVO + mala kiera momo i wskaznik doladowania, w planach zestaw wskaznikow Greedy

Silnik
Mala hybrydka PD z VP, wtryski 260Race, turbina GT22, pompa 11mm, FMIC Iveco, wydech 2.5cala przelot, kolektor ssacy od AWX, rzezbiony kolektor wydechowy.

--------------------
TUNE-UP - Tuning Serwis Gdansk

AUTOHOLICY - Nowy kanał moto na YouTube
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sat, 23 Dec 2006 - 12:44
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Colin
post Sat, 23 Dec 2006 - 12:53
Post #2

Otaku

Fajny projekt, ale ja bym klientom takich spawow bal sie zaoferowac

--------------------
Aerospace Electronics :)

+Quote Post
Rob-555
post Sat, 23 Dec 2006 - 13:00
Post #3

Frequent User

CYTAT("Colin":1toy0zij)
Fajny projekt, ale ja bym klientom takich spawow bal sie zaoferowac

Nie no od spawów mam czlowieka co robi artystycznie. Ale mi sie tak spieszylo ze sam heftalem i do tego nie chcialo mi sie szlifowac tylko pod maske i na ulice

--------------------

+Quote Post
Piki
post Sat, 23 Dec 2006 - 13:09
Post #4

Frequent User

wrzuć zdjęcia na [url:2d69dmcw]http://imageshack.us/[/url:2d69dmcw], tam nie ma limitów transferu

+Quote Post
Cavaas
post Sat, 23 Dec 2006 - 14:43
Post #5

Forum Killer

projekt ciekawy aczkolwiek też czepiam sie spawów

--------------------
AUQ k04-01 - było
: Kawasaki Z750s..- też było
teraz- STI bug

+Quote Post
TJung
post Sat, 23 Dec 2006 - 15:37
Post #6

Forum Clubber

Noo można się czepiać różnych rzeczy i dla klienta pewnie by to tak nie wyglądało, ale nie ukrywam, że jestem ciekaw szczegółów dotyczących silnika. Jakie PD i jakie VP (chociaż podaj moce fabryczne dawców) były dawcami?
Zawias wyregulowany na wersję "zima" bo coś wysoko hehe.

Sam mam podobną Cordobę, ale z ABF-em pod maską, którego też delikatnie robię...

Na PW dostaniesz linka.

Pozdrawiam i czekam na wykres oraz osiągi.

+Quote Post
Rob-555
post Sat, 23 Dec 2006 - 16:43
Post #7

Frequent User

CYTAT("TOMEKKK":3k2um9pi)
Jakie PD i jakie VP (chociaż podaj moce fabryczne dawców) były dawcami?
Zawias wyregulowany na wersję "zima" bo coś wysoko hehe.

Doł AWX (130) , gora ASV (110). Zawias wcale wysoki nie jest:) od EVO jakies 2cm nizej. Kola sa duze moze tak sie wydaje.
ABF to super motorek .

--------------------

+Quote Post
radar
post Sat, 23 Dec 2006 - 17:00
Post #8

Super User

jeśli celujesz w 200+ PS to zapowiada się obiecująco, ale mam takie pytanie, tzn. jaką ma przewagę taki zestaw/hybryda nad przeszczepem całego silnika PD?? czy może PD nie mieści się do tego auta?

+Quote Post
Rob-555
post Sat, 23 Dec 2006 - 17:21
Post #9

Frequent User

CYTAT("radar":1hs79rnm)
jeśli celujesz w 200+ PS to zapowiada się obiecująco, ale mam takie pytanie, tzn. jaką ma przewagę taki zestaw/hybryda nad przeszczepem całego silnika PD?? czy może PD nie mieści się do tego auta?

Prawde mowiac przewage ma znikoma, no moze po za faktem ze VP dobrze ustawione wyzej sie kreci.
Zamontowalem cos takiego z przekory i by pokazac ze sie da. Generalnie jednak wiecej mocy i mniej problemow bylo by przy swapie na 2.0 TDI. Pytanie tylko czy my (zapalency) lubimy proste rozwiazania

--------------------

+Quote Post
Colin
post Sat, 23 Dec 2006 - 17:21
Post #10

Otaku

Taki zestaw ma plus jeden, ze teoretycznie taniej jest przeskoczyc 250KM, poza tym mozna go troche wyzej krecic niz PD. A dol z PD wytrzymuje wiecej napewno niz ten z vp. Tyle, ze chyba jeszcze nie wiadomo (w polsce) ile vp znosi

--------------------
Aerospace Electronics :)

+Quote Post
jabi
post Sat, 23 Dec 2006 - 19:55
Post #11

Super User

Projekt kurczaczek bardzo fajnie wyglada. Mam nadzieje Rob ze na wiosne bede mial choc troche szans z twoim potworkiem.

Czekam na przejazdzke

--------------------
male, czarne, juz ssssyczy
136KM 187Nm maaalooo GTS Tuning

+Quote Post
guluwroc
post Sat, 23 Dec 2006 - 21:14
Post #12

Forum Killer

Taki setup co masz powinien dac okolo 230 KM ,mam nadzieje że CI sie uda osiagnac taka moc bo naprawde diabełek tkwi w sofcie ostatnio sie przekonałem.

--------------------
Ecuproject wrocław 513399363,502730289

+Quote Post
vRS
post Sat, 23 Dec 2006 - 21:51
Post #13

Forum Killer

CYTAT("Colin":1z899e0k)
Taki zestaw ma plus jeden, ze teoretycznie taniej jest przeskoczyc 250KM, poza tym mozna go troche wyzej krecic niz PD. A dol z PD wytrzymuje wiecej napewno niz ten z vp. Tyle, ze chyba jeszcze nie wiadomo (w polsce) ile vp znosi
Z tymi 250KM to bym się wstrzymał. Był jakiś jeżdżący dłużej egzemplaż o mocy >250KM?

--------------------
Michał [vRS]
Manual Devil

+Quote Post
Tymon
post Sat, 23 Dec 2006 - 22:11
Post #14

Super User

Jeśli chodzi o VP, to wszystko zależy od właściciela i jego portfela no i tunera
Osiągnąc w VP moce rzędu 200Km to nie jest problem, zarżnąć taki motor to też nie jest problem.
Mój Brat ma 280tyś moc okolice 180-190KM od ponad 100tyś
Ja mam taką samą moc od jakiś 30tyś

Rob, wywal fotki tych rur bo wylądają okropnie

--------------------
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03

+Quote Post
darksmile
post Sat, 23 Dec 2006 - 23:03
Post #15

Forum Clubber

CYTAT("Rob-555":3noyp7a0)
CYTAT("radar":3noyp7a0)

Prawde mowiac przewage ma znikoma, no moze po za faktem ze VP dobrze ustawione wyzej sie kreci.
Zamontowalem cos takiego z przekory i by pokazac ze sie da. Generalnie jednak wiecej mocy i mniej problemow bylo by przy swapie na 2.0 TDI. Pytanie tylko czy my (zapalency) lubimy proste rozwiazania

ni lubimy i dlatego ja od 80 kkm męczę VP na setupi powyżej 215 KM i stawiam, że coś takiego powinieneś osiągnąć.

@vRS Lupo COmpsport ze starym silnikiem. Jakieś 70 kkm lub więcej

Added after 1 minutes:

CYTAT("Rob-555":3noyp7a0)
CYTAT("radar":3noyp7a0)

ni lubimy i dlatego ja od 80 kkm męczę VP na setupi powyżej 215 KM i stawiam, że coś takiego powinieneś osiągnąć. ZNaczy się moc nie przebieg

+Quote Post
vRS
post Sat, 23 Dec 2006 - 23:31
Post #16

Forum Killer

CYTAT("darksmile":2f89zlst)
No skoro tak, to powodzenia Rob w dalszych modach.
@Dark - A ile kompotom udało się wycisnąć?

--------------------
Michał [vRS]
Manual Devil

+Quote Post
Rob-555
post Sun, 24 Dec 2006 - 00:25
Post #17

Frequent User

Ja licze narazie na 200-210KM na nominalych cisnieniac przy setupie do jazdy na codzien.
230 KM to troche na wyrost zwarzywszy na pare słabych punktow :
1- FMIC na iveco nie wiem czy tyle obsluzy
2- uzywana pompa i regenerowana moze nie miec pelnej skutecznosci
Pozyjemy zobaczymy narazie walczyc bede ze sprzegłem bo przy dzisiejszych treningach na V regularnie a czasem na IV slizgalo mi sie nawet przy 3000 obr....
Na AFN 157/350Nm nie mialem zadnych problemow wiec musi byc wiecej. Po cichu licze narazie na ok 170/380 na tym co mam teraz i jak sprzegło dozyje to po swietach sie shamuje.
I wlasnie mam zagwostke co tu zrobic : czy zostawi dwumasa i skrzynie afn (przelozenia mi odpowiadaja) i zalozyc mocne sprzegło. A moze wywalic dwumasa i normalne kolo zamachowe rowniez z wzmocnionym sprzeglem?
Nie chce zabardzo isc w strone skrzyni VI. Wkurzaja mnie tam krotkie przelozenia ktore przy tej mocy beda tylko mi przeszkadzac...
W czasie swiat nie bede mial dostepu do neta wiec korzystajac z okazji skladam Wszystkim zyczenia Wesołych i Spokojnych.

--------------------

+Quote Post
mammoth
post Sun, 24 Dec 2006 - 02:51
Post #18

Forum Homee

a jak z walkami planujesz cos czy zostaje seria?

fajny projekcik?

sprzeglo to moze byc problem slyszalem ze zestaw z golfa VR6 daj rade z wiekszym niutonem ale trzeba zmienic kolo... tylko nie znalazlem info do jakiego niutona to staracz ale pozwoli ci to zachowac krotką skrzynie 5tke z evo...

--------------------
_ MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ _

+Quote Post
TJung
post Sun, 24 Dec 2006 - 10:10
Post #19

Forum Clubber

CYTAT("Rob-555":1vyii909)
Ja licze narazie na 200-210KM na nominalych cisnieniac przy setupie do jazdy na codzien.
Pozyjemy zobaczymy narazie walczyc bede ze sprzegłem bo przy dzisiejszych treningach na V regularnie a czasem na IV slizgalo mi sie nawet przy 3000 obr....
Na AFN 157/350Nm nie mialem zadnych problemow wiec musi byc wiecej. Po cichu licze narazie na ok 170/380 na tym co mam teraz i jak sprzegło dozyje to po swietach sie shamuje.
I wlasnie mam zagwostke co tu zrobic : czy zostawi dwumasa i skrzynie afn (przelozenia mi odpowiadaja) i zalozyc mocne sprzegło. A moze wywalic dwumasa i normalne kolo zamachowe rowniez z wzmocnionym sprzeglem?
Nie chce zabardzo isc w strone skrzyni VI. Wkurzaja mnie tam krotkie przelozenia ktore przy tej mocy beda tylko mi przeszkadzac...
W czasie swiat nie bede mial dostepu do neta wiec korzystajac z okazji skladam Wszystkim zyczenia Wesołych i Spokojnych.

Powinien się Szymon lub Partyk wypowiedzieć na temat zamachu, ale wydaje mi się, że lepiej zostawić dwumasa z zastrzeżeniem, żeby go delikatnie obrobić (wyrównać powierzchnię i wyważyć koło).

To samo robiłem do ich Golfa i ostatnio mówili mi, że są zadowoleni . Różnica jednak polega na tym, że tam jest silnik BKD

Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie.

Pozdro

+Quote Post
guluwroc
post Sun, 24 Dec 2006 - 13:33
Post #20

Forum Killer

CYTAT("TOMEKKK":31rqro4o)
CYTAT("Rob-555":31rqro4o)

Powinien się Szymon lub Partyk wypowiedzieć na temat zamachu, ale wydaje mi się, że lepiej zostawić dwumasa z zastrzeżeniem, żeby go delikatnie obrobić (wyrównać powierzchnię i wyważyć koło).

To samo robiłem do ich Golfa i ostatnio mówili mi, że są zadowoleni . Różnica jednak polega na tym, że tam jest silnik BKD

Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie.

Pozdro

tyle ze do golfa nie ma chyba zamiennika by sie pozbyc kola 2 masowego,ja bym osobiscie zmienil na kolo jednomasowe,nawet je wtedy obrobic i zalozyc spieka

P.s Rob-555 robileś jakis remont tego dółu silnika z Pd?

--------------------
Ecuproject wrocław 513399363,502730289

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 04 July 2025 - 14:26