![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 20 March 2003 Skąd: Lodz ![]() |
Mam troche lamerskie pytanie ?
Co daje odpowietrzenie skrzyni korbowej w silniku, chodzi mi o wężyk który idzie od pokrywy głowicy do kolektora ssącego. Zauważyłem że przy dużych obrotach ostro wali z niego gąrocymi spalinami do dolotu, co chyba nie jest zbyt korzystne ?? wszyscy zakładają stożki i doprowadzają zimne powietrze do dolotu a tu ciepłe spaliny dmuchają o co chodzi, czy to jakiś ekologiczny wymóg , recyrklulacja spalin czy co ? I jeszcze zauważyłem ze w dłubanych motorach często zamiast tego węzyka jest taki mały filterek załozony ot taki jak tu : http://www.speedoptions.com/articles/3549/pic21.jpg gdzie coś takiego można kupić i co to daje ? -------------------- 1597 cc MIVEC POWERED Cyborg RS
_http://picasaweb.google.com/summitsvift |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 25 February 2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Jak nie chcesz puszczać oparów z odmy ponownie w obieg, to wywalasz ten wężyk i w jego miejsce zakładasz taki filtr.
Wiem, że K&N,Green i pewnie inne firmy robią takie mini stożki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: WWA ![]() |
Albo zrobic lapacz oleju (odstojnik). Wpisz sobie w googlu "greddy oil catcher".
|
|
|
![]()
|
|
no faktycznie ale tym chyba nie powinien olej lecieć ??
-------------------- 1597 cc MIVEC POWERED Cyborg RS
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Pruszków City ![]() |
Powinien, nie tyle olej co jego opary które póżniej są dopalane,
z tego względu w samochodach sportowych odma jest odłączana, z jednej strony filterek a zdrugiej odstojnik. W cywilu istnieje prawdopodobieństwo zbyt dużej emisji szkodliwych związków po takiej operacji i kłopot na przeglądzie. -------------------- KOSIARKA POWER!!!
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 20 November 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
No nie doslownie , ale troszeczke oleju sie tamtedy wydostaje w formie oparow
|
|
|
![]()
|
|
to ja sobie na razie odłączyłem ten kabelek ale trochę spalinami zajeżdza w środku jak wentylatorek włącze )
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Sun, 20 October 2002 Skąd: Wuwua ![]() |
eee a mam takie pytanie czy warto jest cos takiego robić ??? tzn czy jest sens bawic sie w robienie pojemniczka na wydobywajacy sie z odmy olej i kupowanie filtra czy moze dac sobie spokuj do tego wpadlem na pomysl aby rozlaczyc dogrzewanie przpustnicy
jest sens tego dzialania???? -------------------- Byl Cif Teraz Jest Golfina SOHC 8v 1.4 60KM ...
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("RobeQ":381imf1d) jest sens tego dzialania????
Nie ma. |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 20 November 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
No niestety z odmy troszke smierdzi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 01 November 2002 Skąd: Stalowa Wola ![]() |
CYTAT("roos":2jyg4r4k) CYTAT("RobeQ":2jyg4r4k) jest sens tego dzialania???? Nie ma. Wzrosnie spalanie -------------------- www.CENTRUM-FELGI.pl
Felusie: ATS, EXCLUSIVE LINE, MAK, ALUTEC, TSW, TSR, AUTEC, BORBET, CW, PRO LINE, RIAL, RONAL, BROCK, RcDESIGN, ANZIO, KAHN DESIGN, BREYTON, ANTERA, MOMO, OXIGIN, CARMANI, STILAUTO, RONDELL, CMS, SPEEDLINE, TENZO R, DOTZ, DRAG, AEZ, ROTA, ENZO, DEZENT... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Wed, 19 March 2003 Skąd: Lublin ![]() |
Ja mam odłączoną odme, rurke puszczoną do butelki po Nałęczowiance i z butelki pod auto i nic nieśmierdzi, czasem aby walnie troche olejem w butelke
-------------------- Hp is one thing, putting it down to the track is another.
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("Swifterrr":rdatfh09) to ja sobie na razie odłączyłem ten kabelek ale trochę spalinami zajeżdza w środku jak wentylatorek włącze )
jeżeli ten kabelek przy filtrze powietrza to teoretycznie zrobiłeś nienajlepiej, to jest wlot odmy czyli doprowadzenie świeżego powietrza do skrzyni korbowej które z oczywistych względów powinno być filtrowane, rozłącza się / jeżeli już / wylot i puszcza do butelki czy czego innego. Wylot najczęściej widać jak doprowadzony jest do kolektora. -------------------- KOSIARKA POWER!!!
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT("roos":mk4ru5vc) CYTAT("RobeQ":mk4ru5vc) jest sens tego dzialania???? Nie ma. rozwiązania powszechnie stosowane w sporcie, absolutnie niedopuszczalne do jazdy cywilnej /ekologia/. Cóś tam dają choć fakt że niewiele, ale jak się walczy o ułamki kM to wszystkie chwyty dozwolone. Do tego samego grona można zaliczyć odłączanie odbiorników elektr. w tym alternatora. -------------------- KOSIARKA POWER!!!
|
|
|
![]()
|
|
nie no wylot odłaczyłem i założyłem taki mały filterek
|
|
![]()
|
|
CYTAT("acoto":1cjzgf2x) rozwiązania powszechnie stosowane w sporcie, absolutnie niedopuszczalne
do jazdy cywilnej /ekologia/. Cóś tam dają choć fakt że niewiele, ale jak się walczy o ułamki kM to wszystkie chwyty dozwolone. Do tego samego grona można zaliczyć odłączanie odbiorników elektr. w tym alternatora. Ekologia? Co to ma do ekologii |
|
|
![]()
|
|
no właśnie nic niema. A wręcz przeciwnie, jak takie coś zauważy
wprawne oko diagnosty , to stempel mamy za +50zeta. -------------------- KOSIARKA POWER!!!
|
|
|
![]()
|
|
>no właśnie nic niema
No wlasnie |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 24 March 2003 Skąd: Niepolska ![]() |
A ja mam zrobione w swoim Audi 200 T tak, że odpowietrzenie bloku silnika i głowicy mam w butelkę i z butelki na ziemię, a przy kolektorze dolotowym króćce zaślepiłem. Filterek stosuje się tylko w wolnossących silnikach? U mnie chyba go wydmucha co nie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Otwock ![]() |
Przecież odme masz przed turbina wiec nic nie wydmucha.
-------------------- Piotruś
Octavia TDI (90PS + bonusy) Suzuki GSX600F |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 23 June 2025 - 13:00 |